Pouze Hannibal Lecter ví, kdo žije ze slz druhých… a co na to Clarice Starlingová?

Pouze Hannibal Lecter ví, kdo žije ze slz druhých… a co na to Clarice Starlingová?

Tisk

Mlceni jehnatek 200Asi málokomu unikla informace o filmovém zpracování detektivního románu Mlčení jehňátek, kde roli doktora Hannibala Lectera výtečně ztvárnil Antony Hopkins a nadanou studentku akademie FBI Clarice Starlingovou, neméně skvělá, Jodie Fosterová. Myslím, že většina z nás ten film i viděla a nepřekvapil ani počet Oscarů, kterými jej ocenila filmová Akademie. Nyní si temnou atmosféru tohoto kultovního příběhu můžete vychutnat i v nezkrácené verzi audioknihy na MP3 od nakladatelství Tympánum.

 

Děj samotný je natolik notoricky známý, že není třeba jej zde příliš popisovat. Harris ve své knize vykresluje komplikované vyšetřování netradičních a brutálních vražd. Jenže do hlavní role neobsadil nezdolného, ostříleného detektiva nebo „bondovského“ agenta, ale doslova „pískle“ – studentku akademie FBI Starlingovou, která je přizvána na základě instinktu a důvěry ředitele mocné FBI. Vyplatí se mu tento risk a dokáže Clarice navázat kontakt s masovým vrahem a kanibalem Hannibalem Lecterem? Podaří se jim odhalit včas, kdo je Buffalo Billem, který své oběti stahuje z kůže a má v držení dceru senátorky Martinové?
Kdo film viděl, ví, jak to dopadlo a jaký dojem snímek zanechal. Přesto vřele doporučuji právě poslech nezkrácené audioverze knihy Mlčení jehňátek.

Audiokniha byla natočena podle stejnojmenného románu Thomase Harrise vydaného nakladatelstvím Alpress. Načetl ji Tomáš Kobr, celá trvá 11 hodin a 37 minut, během nichž si můžete znovu navodit mrazivou atmosféru u mříží cely doktora Lectera a poté temných prostor domu Buffalo Billa se šustěním křídel nočních motýlů a zoufalými výkřiky nachystané oběti.

Přednes Tomáše Kobra s jemnou intonací ponechává dostatek prostoru pro vlastní imaginaci, nevnucuje konkrétní představu kterékoliv s postav, snad pouze agentku Starlingovou nemusel ztvárnit tolik submisivní. Ve chvílích, kdy ji nechává hovořit svým hlasem, možná příliš zvýrazňuje její obavy a respekt – ale to je jistě i věc režijního vedení.

Hudební doprovod dramatickými akcenty odděluje jednotlivé kapitoly a vhodně doplňuje průběh děje, takže iluze probíhajícího dramatu je téměř dokonalá.

Za hlavní přednost knihy a její audioverze považuji perfektní studie psychického rozpoložení jednotlivých postav a jejich myšlenkových pochodů a celkový psychologický rozbor stěžejních situací. Čtenář či posluchač si tak může složit lepší obrázek a nechat se hnát vlastní představivostí, která není ovlivněna tou vizuální, filmařskou. Ale tento rozdíl je obecně známou skutečností mezi knižními a filmovými verzemi většiny takto zpracovaných děl.

Mlceni jehnatek 1

Na obalu CD je využit motiv nočního motýla splývajícího se spodním víčkem smutného oka, kde možná právě saje slzu z něj kanoucí. Posluchač znalý děje již ví, proč asi padla tato volba, stejně jako to, proč názvem knihy je slovní spojení Mlčení jehňátek. Ti, kdo tyto souvislosti zatím neměli šanci postřehnout, jistě neudělají chybu, když si CD koupí a vychutnají si jeho poslech.


Tomáš Kobr (nar. 1981) Jako herec se uplatňuje nejvíc v divadle. Po ukončení studia na VOŠ začal spolupracovat zejména s Divadlem Letí, kde nastudoval řadu rolí. Zřejmě nejvýznamější rolí je Pan M. ve Zpovědi masochisty, díky níž se objevil v širších nominacích na Cenu Alfréda Radoka za rok 2011 za mužský herecký výkon. Vedle divadla Letí hostoval v Národním divadle (Mike ve hře Spaseni), v Paláci Akropolis (Sven v Oblíbencích), v A- studiu Rubín (Analytik ve hře Error, Náměstek v Úlu). V bratislavském mezinárodním divadle Meteorit nastudoval titulní roli Richarda III. Poměrně značná je jeho spolupráce se Švandovým divadlem, vedle toho se věnuje rozhlasu a televizi. Pět sezón (2005-2012) se objevoval v seriálu Ulice jako mafiánský Pokladník.

Mlčení jehňátek/ The Silence of the Lambs
Přeložila Jana Odehnalová
Autor: Thomas Harris
Čte: Tomáš Kobr
Zvuk, střih a mastering Miloš Zajdl | Hudba Jiří Strohner | Nahráno ve studio AVF |  Hudba Jiří Strohner | Režie Jitka Tošilová / Design obalu Ondřej Fučík | Odpovědný redaktor Martin Urbánek
Stopáž: 1 mp3 CD | 11 h 37 min
Verze: Nezkrácená
Datum vydání: 28.3.2014
Hodnocení: 95%

www.tympanum.cz/cs/e-shop/138-mlceni-jehnatek/

( 2 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Balet a Twerk? V dnešní turbulentní době je třeba upoutat vždy netradičně

balet twerk 200Dva natáčecí dny, 15 lidí na place, 3 kamery, 1 jeřáb a 1 smeták, to je bilance tvorby kontroverzního propagačního videa baletu Národního divadla Brno s názvem Balet a Twerk. Jeho cílem bylo přiblížit ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Noe v Komixu

Noe perexU příležitosti premiéry filmu Noe byl vydán i komiksový příběh. Na scénáři spolupracoval i hlavní tvůrce filmu Darren Aronofsky. Spolu s ním scénář napsal i Ari Handel. Výtvarné zprac...


Literatura

Libový postapo Underground od Kotlety

underground 200V březnu nás fanoušky krvavých střetů a futuristických vizí oblažilo nakladatelství Epocha novým příběhem z pera samotného Františka Kotlety. Undeground přináší nové hrdiny, ale známe přísady – šílený svět, násilí, technologie a boj jak o...

Divadlo

Josef Holcman – Lámaní chleba

lámání chleba perexLámaní chleba je nová inscenace Švandova divadla o odvaze a přátelství v době nesvobody, která zobrazuje šedesát let české historie – od roku 1944, kdy vesnici obsadili Rumuni a Němci až po začátek nového – ...

Film

Naděje: Tak trochu jiný studentský film s Jiřím Mádlem v hlavní roli

200 nadejeKaždý rok spatří světlo světa desítky studentských filmů. Většina z nich ale bohužel unikne veřejné pozornosti, což je veliká škoda.  Mezi filmovými pokusy mladých tvůrců totiž můžeme najít skutečné unikáty, dokládá to napříkl...