Zbavte se bolesti jídlem

Zbavte se bolesti jídlem

Tisk

jid 200

O tom, že jídlo a jeho složení má vliv na naše zdraví, vědí dietologové a nutriční terapeuti svoje. Nejrůznější diety se v průběhu 20. a 21. století objevují, aby nás zbavily přebytečných kil a nabily nás energií. Ale že se dá jídlem zbavit bolesti? To by jednoho zrovna nenapadlo. Přitom je to nasnadě, jakmile se zamyslíme.

 

Po přečtení knihy doktora Neala Barnarda je nám však ledacos jasnější. Dozvíme se, jak můžeme ovlivnit bolavá záda, migrénu či dnu, jak pročistit své tepny, zklidnit bolesti kloubů, ztišit bolesti žaludku a trávicích potíží, jak využít potraviny při bolestivé menstruaci či rakovinném onemocnění, proč se naše tělo vzpírá určitým potravinám atd., atp. Autor, klinický výzkumný pracovník a jeden z předních obhájců zdraví a výživy, laikům srozumitelným stylem vysvětluje, které potraviny způsobují různé typy bolesti a proč. V přehledných tabulkách argumentuje dostupnými čísly z publikovaných vědeckých výzkumů a usnadňuje tak čtenářům orientaci v dané problematice, která je poměrně složitá. Autor je příznivcem vegetariánství a makrobiotiky a vysvětluje své důvody, proč tomu tak je. Všechny důležité odborné pojmy jsou v textu objasněny, nechybí odkazy na citovanou literaturu. Svůj výklad prokládá jednoduchými testy a radami ke cvičení. Uvádí i příběhy a zkušenosti svých známých a pacientů. V textu jsou zařazeny doporučené jídelníčky a recepty pro eliminační dietu podle Jennifer Raymondové, kterou dr. Barnard požádal o spolupráci. Vytvořila recepty rychlé, snadné a chuťově různorodé. Příprava jídla podle většiny receptů zabere maximálně čtvrthodinku. Autorka je vyzkoušela na sobě a konstatovala, že při dodržování eliminační diety přestala mít ztuhlé klouby, mohla se pohybovat bez bolesti, zmenšily se jí bolesti hlavy a úplně zmizely trávicí potíže.

Kniha je určena všem čtenářům, které zajímají informace o vlivu potravin na zdraví a o jejich vlivu na redukci bolesti. Autor však varuje, že žádná kniha nemůže nahradit individuální léčbu a radu lékaře. Doporučuje studovat i jiné zdroje informací včetně literatury uvedené v této publikaci. Po přečtení této zajímavé knihy a vyzkoušení některých receptů jsem přesvědčena, že může být čtenářům zajímajícím se o své zdraví užitečná. Rozhodně stojí za pozornost.

jid 1



Název: Jídlem proti bolesti. Nové revoluční strategie pro maximální úlevu od bolesti (z anglického originálu Foods That Fight Pain: Revolutionary New Strategies For Maximum Pain Relief)
Autor:     Dr. Neal Barnard, M. D.
Přeložila: ing. Petra Poislová    
Žánr: populárně naučná literatura   
Nakladatelství: ANAG, s. r. o.
Rok vydání: 2014
Počet stran: 375

Hodnocení: 95 %

Jídlem proti bolesti od vydavatelství ANAG

Zdroj foto: ANAG, s.r.o.

( 5 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jsem neustále jednou nohou v Česku a druhou v Německu, říká zpívající textař Vlady Gryc

vlady gryc5Je to už několik let, co se zpívající textař Vlady Gryc objevil na scéně české populární hudby. Zatímco před třemi roky debutoval albem Já svý sny mám, kde mu kompletní hudbu složil německý muzikant Hellmut Sickel, za...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Academia sbírá paměť 20. století

aca 200Nakladatelství Academia vydává knihy ve více než dvaceti různých edicích. Když nedávno facebookem projela vlna „bookchallenge“, ve kterých vyzvaní měli sepsat deset knih, které je něčím zasáhly, nemohla jsem nezmínit knihy z e...


Literatura

Nepolapitelný nájemný vrah si říká Tesseract

200litTen, komu se říká Tesseract, je opravdu dobrý. Dokáže ovládnout vlastní smysly, na každou akci se důkladně připravuje a snaží se o co nejmenší ztráty na civilistech. Vždy jde jen po svém objektu, za jehož vraždu dostane žold. Přestože zabíjí na zakázku, je mi sympatický. Zdá se, že jeh...

Divadlo

Nový počin souboru Kašpar: Baterka Miki

baterka miki 200Divadlo v Celetné má na kontě další premiéru. V úterý 19. února divadelní soubor Kašpar odehrál poprvé v České republice monodrama Baterka Miki. Hra z pera současné francouzské spisovatelky je neotřele pojaté vyprávění. Není ovšem na...

Film

Podivínský Tim Burton se vrací do kin s Temnými stíny

altTim Burton patří k nejosobitějším režisérům celého Hollywoodu. Jeho filmy vždy oplývají zvláštním kouzlem a jsou fanoušky velmi očekávány. Podobně tomu je i u jeho nejnovějšího počinu, fantasy komedie Temné stíny.