Černý humor jak se patří

Černý humor jak se patří

Tisk

oct 200Tahle knížka vyšla už v roce 2010, takže žádná novinka. Jenže já ráda hledám v dříve vydaných titulech dnes ukrytá a polozapomenutá díla. Vy ještě netušíte, o čem je řeč? Tak to hned napravme: přede mnou kniha Octárna a jiné příběhy Edwarda Goreyho. Decentní obálka s vytáhlými postavami, jejichž hlavním atributem je lidská lebka, naznačuje, že půjde o černý humor. A přesně tak tomu je. Edward Gorey vytvořil bizarní obrazové příběhy, které se brání zařazení – na komiks málo pracuje s ilustrací, na literaturu se moc do textu nepouští. Výsledkem jsou krátké absurdní povídky, které děj posunují dál tu textem, tu obrazem – ve výsledku se vždy dobereme pointy, jen se musíme dobře dívat a zapojit všechny smysly.

 

 

Jednotlivé povídky jsou lehce morbidní – přesně tak to přece u černého humoru bývá – ale nikde zbytečně neděsí, většinou končí úsměvně. Mají v sobě jiskru, eleganci, jak se dnes říká: mají ŠMRNC! To je přesně ono slovo, které se k dílu tohoto výtvarníka hodí nejlépe!
V celkem útlé knize najdeme příběhy Pochybný host (neznámé stvoření, které tropí v domě naschvály), tři mravně didaktická pojednání pod společným názvem Octárna, z nichž nejvýraznější jsou Rozšmelcovaná děťátka: pěkně podle abecedy se dětem dějí hrůzné věci. Anča spadne ze schodů, Béďu sežerou medvědi, Cilka umírá hlady, Dušan umrzne ve sněhu… a tak to jde dál až k Zorce, co se otrávila jedem. Obraz za obrazem vidíme, co se může přihodit: krátký, jen naznačující text a detailně rozpracovaný obraz nás uvádějí do světa hrůzy, vlastně ne – do života, protože nic z toho všeho není nemožné. Po abecedě mrtvých dětí následuje Hmyzí bůh – také velmi „povzbuzující drama“, aby triptych zakončila povídka Západní křídlo, která vypráví svůj děj zcela oproštěná o slova. Závěrečný příběh – Snášející se kouzlo – završuje v podobě vyprávěcích karet příběh záhady všech záhad.

oct 2


Jsme na konci, osvěženi, překvapeni, pobaveni. Octárna prostě taková je, ač černá a nelítostná, tak vlastně úsměvná a přímá. Přináší svým čtenářům podněty a vzrušení, které by jinde hledali marně. Pokud máte rádi pootevřené dveře a příběhy, které si musíte domýšlet a rozvíjet vlastní představivostí, je tu kniha, která vám toto vše splní. Pokud ji ještě doma nemáte, pak neváhejte!

Název: Octárna a jiné příběhy
Autor:  Edward Gorey
Překladatel: Jaroslava Kočová a Michal Jareš
Vydáno: 2010
Stran: 120
Vydalo nakladatelství: Dokořán
Hodnocení: 99 %

Octárna od Dokořán 

Zdroj foto: www.dokoran.cz

 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Slon v Polívce vychází na CD a více o prozrazuje Jiří Holub

holub 200Přinášíme vám rozhovor s Jiřím Holubem, který je nejen o jeho počinu Slon v polívce.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Kam na dovolenou? Přece na sever Francie, do Bretaně a Normandie

bretan 200S rozhodováním, který kraj světa při své dovolené navštívit, vám pomůže nový turistický průvodce Bretaň a Normandie od nakladatelství Jota a to již ve třetím upraveném vydání s nejaktuálnějšími informacemi a tipy pro prvotřídní zážitek.

...

Literatura

Ztracený končí na hřbitově

ztraceny perex
Příznivci spisovatele Tima Weaveriho se i v dalším, již sedmém románu, setkají s Davidem Rakerem, soukromým vyšetřovatelem zaměřeným na pohřešované lidi, a s Colem Healym, suspendovaným policistou. Čtenář už ví, co ho čeká, napínav...

Divadlo

Cena Thálie za pařížského "vrabčáka" pro Hanu Fialovou

FIALOVA PEREXCenu Thálie za ztvárnění Edith Piaf v komorním muzikálu Edith a Marlene, který v režii Janusze Klimszy uvádí Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě, získala v sobotu 28. března na slavnostním ceremoniálu v hi...

Film

Kam kráčíš, Národní filmový archive?

hori-ma-panenko 200Roku 2013 uplyne rovné půlstoletí od (znovu)založení Národního filmového archivu, respektive Československého filmového ústavu, který mu předcházel. Tato ctihodná organizace zahrnuje nejen unikátní sbírku filmov...