Slavný trenér Alex Ferguson poodhalí taje svého řemesla ve vlastní biografii Můj život

Slavný trenér Alex Ferguson poodhalí taje svého řemesla ve vlastní biografii Můj život

Tisk

fergus 200Jméno trenéra Alexe Fergusona zná každý opravdový fotbalový fanoušek na světě. Legendární trenér, který strávil neuvěřitelných dvacet šest let v Manchesteru United, je uznávanou personou, byl poctěn titulem Sir a svým dlouholetým působením u jediného týmu se stal světovým unikátem. Ačkoli už o něm bylo sepsáno několik biografií (česky vyšla třeba ta od Franka Worralla s názvem Fergie a jeho říše divů, která je poměrně zdařilá), on sám svůj ucelený příběh nabídl teprve v roce 2013. Český čtenář se s ním může díky nakladatelství Mladá Fronta těšit od roku letošního.

Jelikož už Ferguson kdysi vydal knihu s názvem Managing My Life, v té aktuální s názvem Můj příběh se v drtivé většině věnuje působení právě u jednoho z nejslavnějších velkoklubů nejen na britských ostrovech, ale na celém světě. Při jeho čtení si je ovšem nutné uvědomit jednu zásadní věc – píše ho sám Sir Alex, což znamená, že na všechny věci máme k dispozici pouze jeho náhled, tudíž ve všem není objektivní a stoprocentně se drží své zásady, že své hráče je potřeba chránit. Pokud tedy patříte mezi jeho odpůrce, připravte se na to, že s ním mnohdy nebudete souhlasit.

Je pravda, že čtenáři chvíli trvá, než si zvykne na to, že kniha není psána chronologicky, ale hodně volně a autor si přeskakuje od tématu k tématu, jak ho to zrovna napadne. Postupem času už se s tím ale sžije a nemá problém se orientovat. Částečná chaotičnost je ovšem bohatě vykoupena tím, že zájemce se tu dočte, co vlastně obnáší trénovat takový kolos. Zjistí tu, že rozhodovat o tom, kterého hráče koupí, kterého prodá, kam ho postaví, není vůbec jednoduché, dále tu nechybí ani poznámky o tom, jak přistupovat k hráčům po vyhraném utkání, jak po prohraném a vůbec o tom, jak se k nim vlastně chovat.

fergus 2


Jelikož kapitoly jsou poměrně krátké a vše je napsáno dost čtivě, není si nač stěžovat. Některé jsou navíc pojmenovány podle nejvýraznějších hráčů United (např. Ronaldo, Beckham, Scholes, Giggs, Rooney, van Nistelrooy atd.), takže se na několika stránkách dostane i na tyto hvězdy. Nečekejte však žádná skandální nebo pikantní odhalení, protože se tu spíše mluví o jejich přístupu ke hře, psychice a chování. Je ovšem nesmírně zajímavé číst mezi řádky a skládat si dohromady tu mozaiku vztahů, kterou s těmito hráči Ferguson měl a vlastně dosud má.

Nejpřínosnější na knize je pro fotbalového fandu ale ten fakt, že si při jejím čtení uvědomí, jak moc jiný je fotbalový svět v Británii, jak moc jednotlivé kluby znamenají pro své příznivce, kteří si kvůli nim mnohdy odepřou spoustu jiných věcí a také to, že v Premier League je rivalita mezi některými týmy opravdu neskutečná a s našimi se vůbec nedá srovnat.      

Dobře je také to, že slavný kouč tu bez obalu konečně uvede na pravou míru, jaké má vztahy s ostatními kolegy a jak to vlastně je s jeho dlouholetou „válkou“ s lodivodem Arsenalu Arsénem Wengerem. Neopomene připomenout ani to, koho si nejvíce váží, koho naopak moc nemusí a který rozhodčí ho vytáčel po celou kariéru.  Přesně kvůli těmto informacím se taková kniha čte. Milovníci čísel navíc ocení fakt, že v posledním oddílu jsou uvedeny veškeré statistiky a výsledky klubů, u nichž Ferguson působil jako trenér. A chybět nesmí ani poměrně bohatá obrazová příloha.

Nenáročné, příjemné a zároveň přínosné čtení tak kazí jedině fakt, že se tu Ferguson v podstatě ani slovem nezmíní o legendárním finále Ligy Mistrů v roce 1999, které proslulo infarktovým obratem v závěrečných minutách. Zrovna tento zápas je na téma psychologie trenérství a změny taktiky během zápasu jako dělané.  Někomu pak možná může vadit i to, že ani o tom, jak přebíral od královny šlechtický titul, tu nepadne žádné slovo, tudíž se nezasvěnec bohužel nedozví, jak taková akce probíhá.

Můj příběh je pro každého fotbalového fanouška takřka povinností, protože podobných náhledů do zákulisí tak velkého a mocného klubu mnoho není. A je úplně jedno, jestli vám Ferguson přirostl k srdci, nebo ne, protože některé myšlenky jsou univerzální a měli by se jimi řídit prakticky všichni trenéři na světě. Kniha se dá doporučit i svátečním čtenářům, protože jazyk je jednoduchý, je psána svižně a čtivě a nemusí se u ní moc přemýšlet. Hledáte-li tedy nějaké čtení (nejen) na léto, které by vám zpříjemnilo volné chvíle někde na výletě nebo u vody a nechcete sáhnout po detektivce, je biografie Sira Alexe Fergusona takřka ideální volbou.

fergus 1

 

Název: Můj příběh (původní: Alex Ferguson: My autobiography)
Autor: Alex Ferguson
Žánr: Sportovní biografie
Překlad: Milan Lžička
Počet stran: 358
Vydalo nakladatelství Mladá Fronta v roce 2014
Hodnocení: 80%

Zdroje k fotkám: InSoccer, Goal, Atomicsoda

( 1 hlas )

 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

V civilu nemám na obličeji ráda jakékoliv nánosy make-upu, říká herečka Bohdana Pavlíková

bohdana200Udělat rozhovor s Bohdanou Pavlíkovou je vždycky radost. Fascinuje mě totiž nejen jako tvárná herečka, ale líbí se mi, jak je přímá, na nic si nehraje a má smysl pro humor. A i když jsem měl původně záměr si popovídat o její poslední divadelní premié...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Kdo je Slečna M. a co s jejím životem udělala válka?

 

Slečna M., perexSlečna M., nová kniha vydavatelství Fragment mne ke čtení nalákala hned z několika důvodů. Jméno tajemné slečny začíná stejným písmenem jako to moje. Období druhé světové války si vždy ráda připomenu, protože na tenhle historický milník nesmíme nikdy ...


Literatura

Detektivka se mísí s romancí: Odražená střela

odrazena strela200O oblibě autorky Sandry Brown u nás svědčí fakt, že román Odražená střela se v lednu dočkal druhého vydání. Prim klade na detektivní linku, která není přímočará, ba nabízí hned několik zajímavých zákrut, romantický příběh ale rozhod...

Divadlo

Večeru tříkrálovému něco chybělo

vecer trikralovy 200Do jedné z nejslavnějších komedií od klasika všech klasiků Williama Shakespeara - Večera tříkrálového se pustilo Městské divadlo Zlín.  Jedná se o první velký titul tohoto roku a na svědomí jej má režisér Jakub Nvota oblíbený dí...

Film

Nový film Moje nová tvář vstoupí do kin 26. října – Příběh ženy, která se rozhodla nezemřít

Martina Moje nova tvar 3Celovečerní film oceňované novinářky Jarmily Štukové a producentky Maji Hamplové přináší ojedinělou osobní výpověď Martiny, která se po brutálním útoku bývalého partnera snaží najít sílu...