Když karikaturista hraje a zpívá

Když karikaturista hraje a zpívá

Tisk

Kemel 200Mirek Kemel je znám jako populární karikaturista. Leckoho možná překvapí, že tento muž má i svou druhou tvář. Písničkářskou. Na novém albu Nic víc zpívá o tom, co nemusí být nutně aktuální a zábavné.

 

 

Člověk, který ve své hlavní profesi prožívá stres a muka (protože je nucen odevzdávat kresby v neúprosných termínech), se jako muzikant nikam nežene. Teprve „nedávno“ se dokopal k vydání debutového alba Krajem šel anděl (2011) a po třech letech přichází s další dávkou písní pro přemýšlivé posluchače.

„Těch zbytečnejch krámů, co nosíme v sobě/ nakřáplejch, děravejch, poplatnejch době/ původci nemocí jater a křečovejch žil/ vztek, strach, závist a obavy/ přepadové komando k útokům do hlavy/ co si nás zakreslují do mapy jako svůj cíl…“ (Mrtvolky).

I když název Nic víc signalizuje strohost, nenechme se zmást – Kemelovy songy sice zní jednoduše, ale rozhodně nejsou postiženy primitivismem. Autorské texty dávají prostor pro různé výklady a hudba vytváří náladu k nadčasovým tématům, o nichž se zpívá.

„Stádo krav na kopci/ spásá obzor země/ spásá trávu, lesy, mraky/ spásá cosi ve mně…“ (Krávy).

Kemel 1

Mirek Kemel se ve studiu nemusel bát. I když by si teoreticky mohl vystačit s akordeonem, kytarou a foukací harmonikou, obklopil se několika hosty, čímž své písně patřičně opentlil. Zní tu například violoncello, kontrabas, flétna, ukulele, perkuse, další kytary, trochu jiný akordeon, křídlovka či sborové zpěvy. Producent alba, herec Vladimír Javorský si dokonce zazpíval píseň Podzim a při natáčení vypomohl na několik hudebních nástrojů.

Muzika, které většinou dominuje akordeon, bude zřejmě příjemná každému, kdo si v minulosti oblíbil Radůzu, Václava Koubka nebo Traband. Na své si přijdou i posluchači, kteří mají naposlouchaného Vladimíra Vysockého a Bulata Okudžavu. Inspirační rejstřík protagonisty alba je širší, než by se mohlo zdát. Nechybí zde i snesitelný folkový patos – konkrétně v „kytarovkách“ Šípenka růžová a Tisíckrát. Lze se domnívat, že M.K. se nechal ovlivnit i legendární tuzemskou kapelou Nerez.

„Tisíckrát šlápnu v koupelně na sponku/ tisíckrát mi vetřeš do rány sůl/ tisíckrát tě políbím u zvonků/ tisíckrát se prostřem, jak slavnostní stůl…“ (Tisíckrát).

Ve skladbách utkaných z všelijakých existenciálních pocitů je tolik lákavých zákoutí, že samotný průzkum zabere podstatně více času, než u jiných, řekněme „běžných“ písní z dílen věhlasnějších umělců. Další trvanlivé album je na světě!

Název: Nic víc
Interpret: Mirek Kemel
Žánr: Folk/šanson
Skladby: 1/ Indián, 2/ Krávy, 3/ Podzim, 4/ Mrtvolky, 5/ Mezi kopci, 6/ Nic víc, 7/ Šípenka růžová, 8/ Návrat, 9/ Tisíckrát, 10/ Vrány, 11/ V noci u moře, 12/ Rybář
Stopáž: 41:41
Vydavatelství: Indies Scope, 2014, www.indies.eu
Hodnocení: 80 %

Zdroj foto /obálka: www.indies.eu


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Buď jdeš dopředu nebo stojíš na místě.

MirelaZukal200Mirela Zukal - majitelka Galerie U Zlatého kohouta v Praze, s manželem společně podniká v oblasti filmového průmyslu a jsou majitelé firmy URANIA s.r.o.

 

 

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Jdou Vánoce, ten zlatý čas…

pohadky vanocniho zvonku kozik albatrosUž za měsíc zazvoní zvoneček, rozzáří se stromeček, rozjasní se oči dětí a nastane rozbalování dárků. Budou tady Vánoce. Pro Františka Kožíka prý kouzelné slovo. Alespoň to říká jeho...

Divadlo

Česká premiéra divadelní hry Marka St. Germaina – Poslední sezení u doktora Freuda

DSC 9971Divadlo v Řeznické v pátek 9.března 2018 v 19.30 uvede premiéru „Poslední sezení u doktora Freuda“ autora Marka St. Germaina.

...

Film

Filmový sirotek 2015 se zlatem v hrdle

boychoir perexJaké dialogy se scénáristovi jménem Francois Girard honí hlavou? Jak bude vypadat režie Bena Ripleyeho? Přinese oscarový Dustin Hoffman filmu připravujícímu premiéru v roce 2015 štěstí? Kdo...