Volání Kachny a Zodiaca – výkřiky k Bohu, kometám, milencům…

Volání Kachny a Zodiaca – výkřiky k Bohu, kometám, milencům…

Tisk

kachna obalAkordeon a kytara, ženský a mužský hlas, keltská symbolika, šansonový nátisk a k tomu trochu tamborských rytmů – to je čarodějný lektvar, který namíchalo duo Kachna a Zodiac, Kateřina Bímová a Antonín Kříž. 

 

 

Úvodní píseň alba patří Kometám, kde se zvučný a syrový hlas Kateřiny Bímové rozléhá vesmírným prostorem a po chvíli možná začnete přemýšlet o tom, že je vám to nějaké povědomé. Začnete pátrat hlouběji ve své mysli, znalcům to docvakne hned, ostatní na to také časem přijdou, ale mezitím se vám rytmy dostanou pod kůži a budete volat do vesmíru společně s Kachnou. 

Do pomyslného kotlíku duo dále přihazuje hrsti tajnýho čarodějnýho býlí, mezi kterým nesmí chybět šípková růže, sklenice vína, pak kapka dračí krve a pramenitá voda. Vše řádně promíchat, zahřívat nad ohněm živeným láskou i nenávistí, touhou i rezignací a prastarými zaříkávadly probudit síly doposud ukryté v hlubinách země, pod kořeny stromů, propojit to, co je nahoře s tím, co je dole, zakrýt poklicí a nechat asi 40 minut bublat na mírném plameni… 

Zhruba tak dlouho trvá poslech celého alba, avšak je možné, že vám tato doba nebude stačit k tomu, abyste vše řádně vstřebali. A protože kouzlo lektvaru se naplno projeví až po dlouhodobějším užívání, doporučuji pouštět si písničky opakovaně, po individuálně měřených dávkách a sami pozorujte, jaké na sobě pocítíte účinky. 

kachna

Proklamovaným hudebním stylem tohoto cédéčka je takzvaný keltský šanson. S tím se dá souhlasit, vnímám zde však ještě jeden prvek, který bych nazvala tamborskou písní. Představa středověkých bojišť, urostlých, drsných vojáků s něhou v srdci a starostlivých markytánek s otevřenou náručí i klínem se mi při opakovaném poslechu vkrádala do mysli víc a víc… jak v textech, tak v hudebním doprovodu. Že by za to mohly bubínky a další použité perkusní nástroje? 

Obsah písní zrcadlí kladný vztah interpretů k přírodě a jejím zákonům i k samotnému Bohu, jejich prožité protikladné emoce a vidění světa v celé jeho nádheře včetně akceptace stinných stránek, se kterými se člověk musí vypořádat, chce-li žít a přežít… 

kachna 1

Aniž bych chtěla Kateřině Bímové či Antonínu Křížovi nějak křivdit, jejich hlasy se mi nezdají být příliš školenými a nějak vybočujícími z dlouhé řady zpěváků a zpěvaček, kteří se snaží prorazit na poli českého, případně světového, šoubyznysu. Ale v jejich podání a za doprovodu použitých hudebních nástrojů přeci jen existuje poměrně velká šance, že písně z alba Volání si své posluchače a fanoušky najdou. O tom konečně svědčí i nominace a doposud poměrně pevná pozice songu Kometám na jedné z příček žebříčku v hitparádě rádia Samson. 

Grafické ztvárnění obalu nosiče pracuje s tajuplnými symboly a znaky, hrou světla a stínu. Žádné rovné linie a pravidelné tvary – a právě taková je i hudba, skrývající se uvnitř.  Vypusťme ji ven, rozpusťme si vlasy, vetkněme si do nich planou růži a milujme se s démony země, naslouchejme volání z hlubin lesa, které nás zve  tam, kde „ …měsíc vychází, tiše ti osvěcuje tvář, tvá duše běží, peláší – běž tam kde, kde tělo máš!“ 

Kachna a Zodiac, Volání

kachna obal velky

Hudba a texty: Kachna a Zodiac
Kateřina „Kachna“ Bímová, zpěv, akordeon, perkuse
Antonín „Zodiac“ Kříž, zpěv, kytara, perkuse
Písně: Kometám, Boží, Emma, Milenci, Róza, Voda, Miláček, O Kašhne, Draci, Volání
Celkový čas: 37:34
Grafické zpracování: Kachna a Zodiac
Nahráno ve studiu U Čmeláka v dubnu 2013
Zvuk, mix, mastering: Ondra Franěk
Finanční podpora: Libor Klapal
Hodnocení: 75% 

www.bandzone.cz/kachnazodiac

( 1 hlas )

 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Vittoriem Franceschim, autorem hry Úsměv Dafné

vittorio Franceschi usmev dafne200Byl jste už někdy předtím v Praze? Jak se vám tady líbí?

Byl jsem tady opravdu jen na skok koncem 70. let minulého století. Zastavili jsme se tu na ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Dánský thriller roku: Chlapec v kufru

chlapec v kufru uperexChlapec v kufru je dánský thriller od dvou autorek Lene Kaaberbalové a Agnete Friisové, který byl přeložený do 27 jazyků. Jeho úspěchu se člověk nemusí divit, příběh chytne a nepustí. 

Divadlo

Podzimní divadelní předplatné v Domě kultury v Kroměříži láká na klasiku a známá jména

predplatne perexUž před prázdninami byl v Domě kultury v Kroměříži zahájen předprodej na podzimní cyklus divadelního předplatného. V atraktivní nabídce budou od září do prosince letošního roku uvedeny čtyři inscenace a jedno bonusové divadelní představ...

Film

První a jedinečný portrét princezny československého popu. Na Voyo září Iveta

Iveta 200V pražské Lucerně proběhla slavnostní premiéra nové třídílné minisérie Iveta z dílny Voyo Originál. Příběh scenáristy a režiséra Michala Samira mapuje kariérní vzestup Ivety Bartošové (Anna Fialová) a její vztah s Petrem Sepešim (Vojtěch Vodochodský) –...