Mezi námi, recitál Michala Horáčka a jeho hostů předvádí skvělé barvy, materiál i sřih

Mezi námi, recitál Michala Horáčka a jeho hostů předvádí skvělé barvy, materiál i sřih

Tisk

horacek perexLObyvatelé Litoměřic, kteří nedočkavě vyhlíželi příjezd protagonistů koncertu Mezi námi, se konečně dočkali a večer, 12.února 2014, přivítali ve svém Kulturním domě Michala Horáčka s kolegy, kteří jej na turné doprovázejí – Ondřejem Rumlem, Lenkou Novou, Františkem Segradem a Kvartetem Mateje Benka. 

 

 

Úvodní slovo patřilo Michalu Horáčkovi, který i nadále vystoupení moderoval a přibližoval tak obecenstvu proces vzniku některých textů a hudby, představoval jednotlivé interprety a ze svého elegantního klobouku vylovil i pár historek, které příjemné povídání osvěžily a navodily pohodovou atmosféru v sále. 

Prvním a vpodstatě stěžejním tématem byl projekt Český kalendář, který se před pár lety zrodil uveřejněním zhruba tisíce textů Michala Horáčka na internetu a jejich následným zhudebněním lidmi, z nichž mnozí nemají s hudební branží moc společného. Ale našli odvahu a složili hudbu k villonským veršům, které je nejvíce inspirovaly. 

Jako první zazpíval právě jednu z těchto písní Ondřej Ruml, poté jej na pódiu vystřídala Lenka Nová, která sama jednu z básní zhudebnila a osobně i nazpívala, dále se mikrofonu ujal František Segrado a pak již koncert nabíral na síle – jak hlasové, tak emoční. 

Obsahově se totiž texty Michala Horáčka nacházejí na vyšších příčkách hodnotového žebříku. Prolínají se jimi nejen pocity zdánlivě banální, jako jsou láska, přátelství či touha, ale i myšlenky filosofického charakteru, společenského dosahu, životních hodnot a naštěstí i střípky ironie a humoru. Ať již byl autorem hudby Petr Hapka nebo jiní skladatelé, vytvořili propojení modelující harmonický celek, písně, šansony a balady, které jsou tak typické, nebo chcete-li, atypické, že snad každý při prvním náslechu postihne výrazný podpis Hapky a Horáčka. A tak když se člověk zaposlouchá, možná na něj padne trocha nostalgie a zatouží ocitnout se v časech, kdy sliby tvrdily se stiskem ruky a ženy na chléb mazaly si med…, nebo si vybaví vůně, co kdysi byly mu tak milé, uvědomí si třeba i neúprosný běh času, který krátí nejen naše životy a odmazává jména ze seznamu přátel, ale dovedl ke konci i toto litoměřické vystoupení. 

Než však představení dospělo ke svému závěru, mohli si diváci užít ještě písně z lyrikálu Kudykam (Havrani na sněhu, Tante cose da veder), z alba Ohrožený druh (Jak ten chlap se na mě dívá) a další více či méně známé tituly. 

Pěvecké i hudební výkony by si zasloužily svou vlastní kapitolu, tak zde alespoň ve zkratce… 

Všichni tři zpěváci, Lenka Nová, Ondřej Ruml a František Segrado, oplývají takřka nezaměnitelnými hlasy, které jsou jako stvořené pro tento typ písní. Kdybych měla jejich hlasový projev k něčemu přirovnat, vybrala bych si látku na šaty.
Hlas Ondřeje Rumla mi připomíná tmavě modrý satén – hladký, jemný, s měňavými odlesky, který zároveň chladí i hřeje a když sklouzne po nahé pokožce, něžně pohladí.
Lenka Nová má hlas sametový, barvy temně rudé. Látka je na omak těžší, hebká, hřejivá, po rubu klouzající a na líci zdrsnělá miliony chloupků. Samet se však musí umět nosit, ale s tím interpretka problém nemá, v jejím podání vyniknou všechny jeho přednosti. Je to zkrátka sexy.
No a František Segrado? To je jednoznačně vlněný tweed! Na první pohled hrubší povrch, drsný vlas, ale zrovna tak skvělé kvality, jako materiály předešlé. Promneme-li látku v prstech, doslova zašustí, ucítíme pevnost a zároveň měkkost. A jak krásně hřeje!
Kvartet Mateje Benka, který tvořil hudební doprovod, měl zde funkci špendlíků, jehel a nití, šicího stroje, nůžek a dalšího krejčovského náčiní, jež je třeba ke zhotovení kompletního modelu.
Nechyběl samozřejmě módní návrhář a krejčí v jedné osobě, který se nebojí kombinovat různorodé materiály a tvoří odvážné módní kreace – Michal Horáček. Na pomyslném přehlídkovém molu, pódiu Kulturního domu v Litoměřicích, jsme tak mohli zhlédnout výsledek jeho tvorby - originální a nadčasový model vhodný pro ženy i muže v každém věku. 

mezinami litom

Momentka z Litoměřic, zdroj: FB stránka Lenky Nové

Recitál Mezi námi se na své pouti Českou republikou zastaví ještě v mnoha dalších městech. Přeji i jejich obyvatelům stejně příjemný zážitek a pohodový poslech!

18.2.2014 / ŘÍČANY / Kulturní centrum Labuť

19.2.2014 / BENEŠOV / Kulturní dům Karlov

25.2.2014 / KARVINÁ / Městský dům kultury

4.3.2014 / OPAVA / Kulturní dům Střelnice

5.3.2014 / OLOMOUC / Kino Metropol

6.3.2014 / POLIČKA /Tylův dům

7.3.2014 / ÚSTÍ NAD ORLICÍ / Roškotovo divadlo

13.3.2014 / KARLOVY VARY / Karlovarské městské divadlo

18.3.2014 / SOKOLOV / Městský dům kultury

19.3.2014 / ZLÍN / Kongresové centrum

20.3.2014 / NYMBURK / Městské kulturní středisko

25.3.2014 / KRNOV / Městské divadlo Krnov

26.3.2014 / ZÁBŘEH / Kulturní dům

8.4.2014 / KROMĚŘÍŽ / Dům kultury

14.4.2014 / BRNO / Janáčkovo divadlo (Opera)

15.4.2014 / KYJOV / Městské kulturní středisko

16.4.2014 / TŘINEC / Kulturní dům Trisia

17.4.2014 / LETOVICE / Městské kulturní středisko

18.4.2014 / ROŽNOV / T Klub

23.4.2014 / KLATOVY / Městské kulturní středisko

24.4. 2014 / BÍLINA / Kulturní centrum Kaskáda

14.5. 2014 / JESENÍK / Městská kulturní zařízení

15.5. 2014 / VALMEZ / Amfiteátr

20.5. 2014 / KRALUPY NAD VLTAVOU / Kulturní dům Vltava

21.5. 2014 / VESELÍ NAD LUŽNICÍ / Kulturní dům

22.5. 2014 / DĚČÍN / Městské divadlo

23.5. 2014 / ŠUMPERK / Dům kultury

5.7. 2014 / LOKET / Amfiteátr

16.10.2014 / RAKOVNÍK / Kulturní centrum

18.11.2014 / MOST / Městské dovadlo

21.11.2014 / TACHOV / Společenský sál Mže

27.11.2014 / ČESKÝ KRUMLOV / Kino Luna

28.11.2014 / TŘEŠŤ / Kulturní dům

Michal Horáček, PhD (narozen 23. 7. 1952 v Praze), textař, básník, publicista, spisovatel a antropolog (disertace Habitus hazardního hráče). Od roku 1984 spolupracuje se skladatelem Petrem Hapkou, z jejich spolupráce vzešla alba Potměšilý host (1987), V Penziónu Svět (1988), Citová investice (1996), Mohlo by tu být i líp (2001), Strážce plamene (2006), Kudykam (2009). Kromě autorských alb s Petrem Hapkou se Michal Horáček podílel i na dalších projektech jako výhradní autor textů a vesměs i producent, nebo spoluproducent, například Ohrožený druh (2008), které dalo příležitost neznámým nebo málo známým ženským interpretkám. www.michalhoracek.cz

horacek

Ondřej Ruml (narozen 21.8.1981), pochází z Jablonce nad Nisou, kde se již od dětství věnoval hudbě v místních kapelách ( Vodáci na Nise, Bg Bazar, Soft Color Band). V roce 2008 se zúčastnil pěvecké soutěže X-FACTOR a umístil se na druhém místě. Momentálně se věnuje přípravě své první sólové desky a pravidelně koncertuje sólově, s kapelou TOP Dream Company a také jako bass s vokální skupinou Dobrý Večer Quintet. www.ondrejruml.com

Lenka Nová (narozena 19.9.1974 v Brně), v první kapele začala zpívat ve 14-ti letech. Se skupinou Laura a její tygři zpívala 12 let a natočila s ní 4 desky. Její první sólová deska s názvem Nová deska vyšla v roce 2003. Druhá deska Psí hodina vyšla 1.května 2012.  Ráda spolupracuje i s hudebníky a autory jiných žánrů. www.lenkanova.cz

František Segrado (narozen 8.1.1955 ve Vsetíně), tento umělec z Valašska spolupracoval s Michalem Horáčkem v lyrikálu Kudykam a předtím již na desce Tak to chodí, dále pak na titulech Strážce plamene a Ohrožený druh. Realizuje se jako herec, hudebník, malíř a sochař. Ve Vsetíně působil v Nezávislém Komorním Vsetínském Divadle.

https://www.facebook.com/RECITALMEZINAMI?fref=ts

Zdroj foto: www.michalhoracek.cz a FB stránka Lenky Nové


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Plastic People of the Universe. Vratislav Brabenec: „Jde o to, aby se člověk před každým blbým režimem nezačal klanět.“

200hudLegendární undergroundová kapela The Plastic People Of the Universe vznikla už v roce 1968 a její tvorba byla v počátcích ovlivněná zejména americkými Velvet Underground, Captainem Beefheartem či Frankem Zappou. Časem se z ní stala jedna z nejoriginálnějšíc...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Muž, který zprůhledněl, by si zasloužil být vidět

muz-ktery-zpruhlednel perexPovídky, z nichž několik získalo ocenění i v literárních soutěžích, jsou o křehkosti a nesamozřejmosti vztahů, o touze a hledání štěstí a jistoty v každodenním světě. Autorka Jana Trhlíková v souboru patnácti poví...

Divadlo

Nezapomenutelná Adina Mandlová ožije na scéně Městského divadla v Mladé Boleslavi

Adina2001000 tváří Adiny je další z autorských projektů Městského divadla v Mladé Boleslavi, který sleduje životní osudy kdysi herečky Adiny Mandlové. Slavnostní premiéra hry Daniely Sodomové proběhne 30. září. Režisérka a choreografka Adéla Stodolová patří k nejvý...

Film

Kino-Ikon osloví též českého čtenáře

Kino ikon perexV českém prostředí máme jediný veskrze teoretický filmový časopis, a sice Iluminaci. Tento čtvrtletník zhusta bývá obtížně stravitelný, takže nezasvěcený laik zděšen prchne, sotva se začte do prvních vět, navíc tento časopis je sotva sehn...