Od kořenů po vlastní cestě - Jerguš Oravec Trio, Done so far

Od kořenů po vlastní cestě - Jerguš Oravec Trio, Done so far

Tisk

jergus perexTalent v kombinaci s pílí a odhodláním se jen tak neztratí. Slovenský muzikant Jerguš Oravec (*1989) je toho příkladem. Před pár lety sice neuspěl v televizní soutěži mladých hvězdiček, avšak na bluesrockové scéně se i přes své mládí stává respektovanou figurou.

 

 

Pokud tohoto muže ještě neznáte, doporučuji rychlé seznámení – nejlépe poslechem nového alba „Done so far“, pod nímž je podepsána formace Jerguš Oravec Trio. Nahrávka je záznamem vystoupení v brněnské hudební kavárně Stará Pekárna v srpnu loňského roku. Předesílám, že skvělý zvuk a obrovská dávka energie potěší nejedno zvídavé ucho.

Mezi šestnácti opravdu šťavnatými kousky najdete většinou interpretace světově známých klasiků – například skladby Fire (Jimi Hendrix), That´s The Way (Jimi Page, Robert Plant), Before You Accuse Me (Bob Dylan)… Důkazem, že protagonista alba se nechává inspirovat staršími i mladšími mistry a snaží se hledat vlastní cestu, jsou čtyři písně z vlastní dílny, konkrétně Real, (You Won´t) Get Away, Povedz, Amadeus.

Jerguš Oravec je pozoruhodným zjevem hudební scény. Jako dítě se učil hrát na klavír, ale když ve třinácti letech vzal do ruky kytaru, nedokázal přestat. Nejdříve ho prý očarovala kapela Led Zeppelin a později se začal zajímat o bluesové kořeny a jazz. Pozorně naslouchal, studoval a tvořil. Z jeho hraní je slyšet úcta k vzorům, ale i snaha přidat něco ze sebe. Ani se nechce věřit, že v roce 2011 se tento nadaný muzikant zkoušel prosadit v televizní pěvecké soutěži Česko Slovenská SuperStar, v níž vypadl v semifinále. Muzikantská poctivost ho však udržela nad vodou a posunula o kus dál.

jergus

Jerguš Oravec Trio hraje způsobem, který může zaujmout nejen podobně zaměřené mladé publikum, ale určitě i fajnšmekry, kteří se v bluesrockových vodách dobře orientují a umějí rozpoznat šunt od poctivého díla. Kdo nevěří, nechť navštíví živé vystoupení zmíněné formace. Vždyť není nic lepšího, než přímý zásah.

Subjektivní preferenci dávám dvěma skladbám tohoto alba: vypalovačce Crossroads (Robert Johnson) a Oravcově vlastnímu kousku Amadeus, který bych doporučoval pro noční rozjímání. Je možné, že právě posledně jmenovaná skladba naznačuje, kam se chce Jerguš Oravec v budoucnu propracovat – k muzice vyrostlé z folku, navíc „čisté“ a důvěryhodné. Držme mu palce! 

 {youtube}kOVPO6HAYF8{/youtube}

Done so far

Interpret: Jerguš Oravec Trio
Žánr: Blues/rock
Skladby: 1/ That´s The Way, 2/ Sweet Home Chicago, 3/ Real, 4/ Vultures, 5/ (You Won´t) Get Away, 6/ No Such Thing, 7/ Stop This Train, 8/ Stormy Monday, 9/ Yesterday Shutting Down, 10/ All Along The Watchtower, 11/ Before You Accuse Me, 12/ Rambling On My Mind (Medley), 13/ Povedz, 14/ Crossroads, 15/ Fire, 16/ Amadeus
Stopáž: 79:57
Vydavatelství: Indies Scope, 2013
Hodnocení:  85 %

Zdroj foto /obálka:  www.indies.eu


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mory Kante: “Věc, kterou bych chtěl změnit je konec chudoby a hladu v Africe a ve světě”

mory kante 200Nepřehlédněte tento unikátní rozhovor s interpretem s názvem Mory Kante, který je headlinerem pražského Respect festivalu, ale obohatí vás informacemi o Africe, jejich hudbě i problémech. Sám Mory K...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Debutový psychologický román Sráz

sraz200V září vydalo nakladatelství Kalibr debutový psychologický román Sráz anglické autorky Lucy Goacher. Sestra spáchá sebevraždu, ale její sestře se to nezdá. Co když je za jejím úmrtím něco víc...?

 

...

Divadlo

Celebrity

Celebrity 200Představení Celebrity je spíše než hrou hořkou výpovědí o stavu dnešní doby, a to nejen života celebrit, chcete-li slavných osobností, ale i našich životů a toho, co vše jsme schopni obětovat v zájmu naší důležitosti.

Film

Festival Film a architektura 2023 nabídne dosud nejbohatší filmový výběr, speciální doprovodný program i výjimečná místa promítání

filmarchitektura 200Mezinárodní festival Film a architektura představí ve dnech 29. 9. – 4. 10. 2023 v Praze, Brně a v dalších 26 městech po celé České republice i na Slovensku téměř čtyřicítku dokumentárních i hraných snímků s tématem architektury, t...