Malé objevy z Velkého světa

Malé objevy z Velkého světa

Tisk

 

Cicvarek booklet

Písničkář Ivo Cicvárek (*1975) nechal uzrát své písně a po jedenácti letech nahrál nové album Velký svět. Už v samotném názvu je obsažena jemná ironie. Muzikant a pozorovatel života totiž přináší „doteky“ z rodné země.



Nejdříve pohleďte na obraz z přebalu, provazochodkyně zdatně balancuje, ale zdá se, že případný pád by nebyl až tak tragický. Dívka v červeném totiž není příliš vysoko. Riskuje, ale ne nadoraz. Když spadne, tak do měkkého… I když, jisté to není.

„V hotelu Svět/ na oprýskané římse/ v devátém poschodí/ k životu odrážím se/ dolů či nahoru/ v tom žádný rozdíl není/ zůstanu v prostoru/ s vesmírem ve spojení… (Tušení souvislostí).

Příjemná dávka čtrnácti skladeb má koncepční orámování – na startu (Na cestě) se objevuje téma zrození, zatímco v cíli (Jak je velký svět) se zpívá o odplouvání. Mezi tím zaslechnete pocity, náčrty příběhů a možná i spoustu důležitostí, které se vám honí hlavou. Většina textů si zaslouží několik pozorných poslechů. Zapomeňte na rychlou konzumaci v letu všedního dne. Cicvárek vás chce spíše zklidnit a pozvat ke krbu, kde se dá nerušeně poslouchat a přemýšlet.

Možná vás zaujme i pokus o generační výpověď. „Jsme děti hrdinů/ jsme přenošený děti donašečů/ hledáme rovinu/ mezi chutí soudit a mezi „na to peču“/ jsme děti hrdinů/ jsme šedý děti černobílých dekád/ každý má svou vinu…“ (Děti hrdinů)

Cicvarek booklet

Ivo Cicvárek (klavír, zpěv) nepatří k písničkářům z kategorie „osamělý vlk“, navíc má rád pestrou, řekněme barevnější hudbu. Snad i z těchto důvodů se při nahrávání obklopil partou zkušených muzikantů, s jejichž pomocí zdánlivě obyčejné písně nasytil a obalil. Na vylepšení alba se podíleli Jan Žamboch (kytara), Jakub Šimáně (baskytara), Pospe (bicí), Petr Šmiřák (tuba), Václav Šmiřák (lesní roh), Jan Vašina (saxofon) a Markéta Tulisová (zpěv).

Hudba vycházející z folkových kořenů do sebe vstřebala střídmou rockovou energii. Muzikanti se zbytečně nepředvádějí a pracují pro celek, jehož jádrem je „obyčejná“ píseň. To ale neznamená, že by tento přístup nudil či urážel. Naopak! V éře brutálních zkratek a zavádějících výkřiků působí Cicvárkovo album jako výrobek z původních přírodních surovin.

„Jenže vítr jiným směrem vane/ blíží se starosti nečekané/ s nimi i déšť mrznoucí…“ (Vzduchoplavecká).

Ivo Cicvárek: Nový heslo:

{youtube}_99snGw2hHY{/youtube}

Název: Velký svět

Interpret: Ivo Cicvárek
Žánr: Folk/rock
Skladby: 1/ Na cestě, 2/ Tušení souvislostí?, 3/ Nový heslo, 4/ Na dvou březích, 5/ Fotka z příměří, 6/ Venuše, 7/ Mariáš, 8/ Vzduchoplavecká, 9/ Mezerník, 10/ Děti hrdinů, 11/ Jednou začneš znova, 12/ Touha, 13/ Kruh, 14/ Jak je velký svět
Stopáž: 47:07
Vydáno vlastním nákladem, 2013
Hodnocení: 80 %
Zdroj foto /obálka: www.indies.eu


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Blanka Kovaříková: „Těžko odpouštím těm, kteří se dopouštějí křivd a podvodů…“

blanka kovarikova foto zdenek kovarikŘečeno s mírnou nadsázkou - novinářka a spisovatelka Blanka Kovaříková ráda zkoumá životy lidí z černobílých fotografií a filmů. Literatura faktu v jejím podání rozhodně není „suchá“, sa...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Přivítejte na zahradě živočichy s otevřenou náručí

zahrada plna zivota 200Zahrada plná života je útlá novinka, která vyšla v nakladatelství Grada. Zjistěte díky ní, jak přilákat do zahrady užitečné živočichy i vy!

 

...

Divadlo

Divadlo LETÍ uvede novou hru Davida Jařaba. Doprovodí ji originální hudba Katarzie

Autor200Nastávající divadelní sezónu Divadlo LETÍ odstartuje světovou premiérou hry Davida Jařaba Autor. Uznávaný režisér, scénárista a dramatik napsal svůj nejnovější text přímo pro Divadlo LETÍ. Hru, která si do poslední chvíle pohrává s očekáváním diváka, režír...

Film

Hrdinové Země bez zákona nemají s prohibicí slitování

zeme bez zakona plakatPremiéra americké gangsterky Země bez zákona, odehrávající se ve 30. letech v čase vrcholící prohibice, nemohla do Česka dorazit ve vhodnější dobu. Hlavní protagonisté, bratři Bondurantovi, v ní české publikum pro...