KATAKLYSM – Waiting For The End To Come

KATAKLYSM – Waiting For The End To Come

Tisk

200hKanadští Kataklysm, nová ikona moderního death metalu, láká posluchače na novou desku. Společně tak můžeme čekat, až nastane konec.

 

 

 

 

Začátky kapely z kanadského Quebecu sahají už do roku 1991, kdy ale nešlo ještě o nijak vytříbené hudební seskupení. To se změnilo v roce 1997, kdy z kapely odešel původní zpěvák Sylvain Houde a nahradil jej tehdejší basista a zpěvák Maurizio Iacono. Nyní banda funguje v této sestavě: Maurizio Iacono – zpěv, Jean-Francois Dagenais – kytara, Stephane Barbe – basa, Oli Beaudoin – bicí (záskok). Za zajímavost stojí fakt, že Kataklysm vděčí za slávu svému nezaměnitelnému zvuku taky bubeníkovi. Stálý bubeník Max Duhamel v kapele působí dlouho, ale s přestávkami – bojuje totiž se závislostí na alkoholu.

Jelikož Kataklysm fungují na scéně tak dlouho, tak je jejich diskografie celkem dlouhá: Sorcery (1995), Temple of Knowledge (1996), Victims of this Fallen World (1998), The Prophecy (Stigmata of the Immaculate) (2000), Epic: The Poetry of War (2001), Shadows & Dust (2002), Serenity in Fire (2004), In the Arms of Devastation (2006), Prevail (2008), Heaven's Venom (2010) a Waiting for the End to Come (29. 10. 2013).

hud

Při první a nejdelší (5:28) písni až zamrazí. Úvodní tóny Fire připomínají atmosférický black metal, ale to se rychle změní v proměnlivou a prudkou píseň. Určitě je to jeden z favoritů desky a nejen díky nečekaným přechodům.

If I Was God - I’d Burn It All, toť ultrarychlá smršť, jež disponuje geniální mezihrou bicích a kytarové sekce. Přesto však působí až umírněně a klidně – to díky melodické lince.
Like Animals mě zpočátku ovanul hardcoreovou atmosférou. Text se mi okamžitě zalíbil; nelišíme se od zvířat – taky žijeme a umíráme, množíme se, jsme oběti a jsme kořist.
Kill The Elite je písní o skupině elitářů, kteří vládnou světu. Temná vize dnešní společnosti mě však příliš nepřesvědčila, jelikož některé vyhrávky mi přišly až zbytečně dlouhé.

V žánru death metalu se může zdát až nemístné to říct, ale Under Lawless Skies na mě působila disharmonicky a nevyrovnaně. Přesto jí nemůžu vytknout snahu o nápaditost.
Nejkratší skladba Dead & Buried (3:12) mi přišla místy až moc melodická a epická. Vokál ji však pozdvihuje na novou úroveň a kytarové smyčky se mi taky líbily.
Z celkového dojmu alba se nejvíce vymyká song The Darkest Days of Slumber, protože působí houpavě, plíživě a ke konci až překvapivě depresivně.
I v této skladbě, Real Blood - Real Scars, musím ocenit zpěváka a jeho různé polohy a barvy hlasu. Vokál je umně vsazen tam, kde zanechá největší dojem a dopad.
Přes až primitivní začátek The Promise se přeneseme do temné linky, které vévodí bicí. To jen umocňuje můj dojem z této skladby.
Skladba Empire Of Dirt má rychlost, houževnatost, přesto jí něco chybí. Nějak mě nelapila do svých sítí, abych padla na kolena a byla unešená.

Chytlavý začátek, který nemá s death metalem pranic společného mě šokoval. Ale svou lehkostí okouzlil. Skladba nese všechny atributy klasického hitu á la Kataklysm. Elevate – posuďte sami a podívejte se na klip:

Bonusovou písničkou je v limitované edici cover The American Way, původně od Sacred Reich. Houpavá a plíživě valivá písnička v podání této kapely mě příjemně překvapila.

Kataklysm nezklamali a opět vydali desku, která se pyšní vynikající kvalitou. Drží laťku velmi vysoko a to už nějakou dobu. Mezi mé favority bude z jejich dílny vždy patřit album In The Arms Of Devastation, avšak tato deska je neméně působivá a na posluchače dolehne jak ze stránky hudební, tak textové. Toto album disponuje silnými a temnými sociálními texty –
o tom, kam tento svět spěje; o lidech, kteří vládnou světu a o životě v dnešní nelehké době.

Doporučuji fanouškům moderního death metalu, kteří se nebojí trocha experimentování a netrvají na zaběhlých formách tohoto žánru.

hud1

Název nosiče: Waiting For The End To Come
Interpret: Kataklysm
Žánr: moderní (death) metal
Skladby: 01. Fire, 02. If I Was God - I’d Burn It All, 03. Like Animals, 04. Kill The Elite, 05. Under Lawless Skies, 06. Dead & Buried, 07. The Darkest Days of Slumber, 08. Real Blood - Real Scars, 09. The Promise, 10. Empire Of Dirt, 11. Elevate, 12. The American Way (Limited Edition)
Vydavatelství: Nuclear Blast
Hodnocení: 88%

Zdroj foto/obálka: internet


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Radek Šubrt: „Důležité je, že jíst se bude vždycky!“

radek subrtS šéfkuchařem luxusních restaurací Radkem Šubrtem se v těchto dnech můžete potkávat na televizních obrazovkách, kde vystupuje jako jeden z porotců kulinářské show Masterchef. Co si o ní myslí? Jaké je jeho oblíbe...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Zapomeňte na neděli je krásný příběh z pohledu neurodivergentní dívky

Zapomeňte na neděliZvláštní lidi se setkávají se zvláštními lidmi. Bizarní a nevšední zážitek vám tato kniha přinese. Každý tu má nějakou libůstku, podivné chování, zvláštní radosti a nakonec je to vše podané úžasným vyprávěcím stylem Valerie Perrin.<...

Divadlo

Absolventka Harvardu a velitel zvláštních jednotek. Muzikál IAGO láká diváky na moderní pojetí Othella

Othello Lukas Adamec Iago J. Ledecky DSC1934 zarlivostMinulý týden proběhla v pražském divadle Hybernia poslední tisková ...

Film

Jaromír Hanzlík převezme v Karlových Varech cenu za umělecký přínos

HanzlíkJaromír Hanzlík oslavil v únoru již své sedmdesáté narozeniny a jako významnou osobnost českého herectví jej připomene i letošní karlovarský filmový festival, pořádaný již po třiapadesáté -  a opět na rozhraní června a července. Hanzl...