Pekelné brány jsou opět dokořán

Pekelné brány jsou opět dokořán

Tisk

200h+V pátek 7. 12. se všichni čarodějové, čarodějnice a démoni sjeli do pražské O2 Areny, a to jen z jednoho jediného důvodu – aby mohli spatřit na vlastní oči všechny otce infernálních mocností v podobě nesmrtelných Black Sabbath.

 

 

 

 

Na začátku večera jsem ale neměl moc dobrou náladu. A byly k tomu pádné důvody, kdy i ostatní fanoušci mi dali za pravdu. Ve frontě u vstupu do samotné haly jsem byl s hodinovým náskokem před vystoupením předskokanů Uncle Acid & The Deadbeats. Nic mi to však nebylo platné, protože po čtyřicetiminutovém čekání jsem byl poslán spolu s mnoha dalšími na konec lajny s tím, že si máme odložit naše batohy a věci do depozitu. Když jsem byl v O2 Areně naposledy, byla možnost nechat batoh i kabát uvnitř haly v šatně. Samozřejmě za všechno můžeme děkovat pořadateli. Jeden fanoušek dokonce prohlásil po koncertu: „Do O2 Areny už nepůjdu, a to ani, kdyby tady hráli AC/DC.“
Právě ve frontě na batohy, ruksaky et cetera, jsem měl možnost setkat se s dalšími fanoušky z Chorvatska, kde mi jeden z nich vysvětluje, že byl na koncertech po celé Evropě, ale takovéto zbytečné komplikace zažívá poprvé.

h2

Další nádherné příklady nesmyslného vedení koncertů jsou ty, na které jsem ve svých dřívějších reportech již upozorňoval – nemyslete si, že si stoupnete s pivem před stage a zapomeňte na to, že pro davy fanoušků bude otevřeno více dveří při odchodu, abyste se dostali rychle ven. Neexistuje!

Tato nedořešená strategie pořadatele může také za to, že vám nemohu přinést report o, již zmíněné, předskokanské kapele Uncle Acid & The Deadbeats, protože většinu jejich krátkého setu jsem strávil znovu před vstupem do haly a konec jsem slyšel pouze v tlumených ozvěnách. Nicméně jsem rozpoznal skladbu Over & Over Again a znělo to opravdu dobře. Více ale pro vás bohužel o této slibné kapele vypovědět nemohu. Víte, komu děkovat.

h

To, kvůli čemu jsme se ale všichni v pátek do haly vypravili, bylo ono kouzlo. Magie kapely, jež nemá v dnešním hudebním světě obdoby! Black Sabbath na to vlítli vskutku velice zostra. Jako první flák na talíři do nás kapela napumpovala, podle mého, jeden z nejlepších songů o válce vůbec, War Pigs. Během večera zazněly třeba i Black Sabbath, Iron Man, God Is Dead?, Dirty Woman, při níž bylo promítáno video s vnadnými ženami, což ocenila zvláště mužská část publika, úderka Children Of The Grave nebo závěrečný přídavek Paranoid.

Set začal zhruba ve 21:00 a trval úžasné dvě hodiny, po nichž se ale Ozzy netvářil vůbec unaveně, zato diváci se zdáli být vyčerpaní, což Prince temnot pochopitelně štvalo. Sice všem nám říkal: „Love you all,“ ale spíše jiné slovo se schovávalo za slovesem miluji. Nasvědčovaly tomu i průpovídky mezi Ozzym a neuvěřitelným kytarovým mágem, Tonym Iommim. Mimochodem, zdálo se, že když měl Iommi sólo, trošku kradl pozornost od královského postu Ozzymu. Ozzy se totiž snažil všechny rozskákat a roztleskat, ale všichni byli udiveni kytarovými zkušenostmi Tonyho. Co se týče Geezera Butlera, tak tento muž nemá zaručeně coby basový kytarista na světě konkurenci. Jeho styl bude dávat směr budoucím hudebníkům ještě dlouho a dlouho po jeho smrti. Jeho prstoklad i preciznost dosahují neuvěřitelných rozměrů a imaginací.

h4

Takže závěr je více než jasný. Black Sabbath potvrzují, že láska k muzice je silnější než věk nebo spokojené či nespokojené reakce, protože hudba je nekonečná jízda na vesmírné dráze a s více než velkou radostí bych je určitě rád viděl brzy znovu. Jen tedy doufám, že to už nebude v pražské O2 Areně.

Foto: Karel Šanda


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Všechno na světě je absurdní – Tereza Dobšovičová

tereyzka 200Teprve šestnáctiletá Tereza Dobšovičová vletěla na českou literární scénu jako vichřice. Jejím výjimečným talentem je ohromena nejedna významná osobnost, a tak je jí prorokována nadějná autorská budoucnost. Jaké jsou její vz...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Sbírka sci-fi povídek od ženy, kterou muži neviděli

Zena kterou muzi nevideli perexOsmnáct ponurých vizí tvoří vrchol z nepříliš obsáhlé povídkové tvorby Alice Sheldonové, spisovatelky publikující pod mužským pseudonymem James Tiptree, Jr. Dotýkají se lidského vnímání a poznání, met...

Divadlo

Faust na deskách Buran Teatr v Brně

Faust 200Nejdřív několik základních informací:  BURANTEATR se zrodil v létě 2003 v hlavách dvojice studentů Divadelní fakulty JAMU Zetela a Jana Šotkovského – z potřeby realizovat své představy o divadelním provozu mimo existující divadla. Zakladatelé se tehd...

Film

Na vlnách Frekvence osudu

frekvence film magicboxPříběhy s motivem cestování v čase jsou velmi atraktivní a oblíbené. V některých z nich tvůrci rozvíjejí etickou otázku zásahů do minulosti, jež mohou mít v budoucnosti nedozírné následky. Je tomu tak i ve filmu Frekvenc...