Folková scéna zažila letošní vrchol: Minnesengři slavili a křtili v Českých Budějovicích

Folková scéna zažila letošní vrchol: Minnesengři slavili a křtili v Českých Budějovicích

Tisk

200hudV českobudějovickém DK Metropol se odehrála 14. listopadu pocta skupině Minnesengři. Podnětem k akci bylo letošní 45.výročí vzniku této legendární hudební formace.

 

 

 

Na výjimečném koncertu plném nostalgie ale i radostného sdílení se křtila dvě alba a kniha. Hlavním iniciátorem celé akce byl Pavel Žalman Lohonka, kterému se původní myšlenku Pavla Anděla Novotného povedlo dovést až do konce.

Program vyplnily minnesengrovské písničky z jednotlivých etap kapely. Kromě Žalmana a jeho kapelní formace byla přítomna i většina z dosud žijících hudebníků a zpěvaček, kteří skupinou za dvaadvacet let jejího trvání prošli a zanechali v ní svou nezaměnitelnou stopu. Patří mezi ně Pavlína Jíšová, která se zde zazpívala se svou dcerou Adélou Jonášovou, dále Vojta Zícha, Michaela Hálková, připojili se Nezmaři. Ve druhé části si posluchači užili Jiřího Smrže, dalšího bývalého Minnesengra se zpěvačkami Monikou Vodičkovou, Lenkou Jakschovou a Lenkou Halamovou. Se songem Otevři deštník nad mým srdcem, který Jiří Smrž napsal pro Pavlínu Braunovou, dámy dojaly přítomné publikum, ve kterém seděli jak pamětníci, tak zástupci mladé generace.

hud

Ti všichni se připojili k hromadnému zpěvu písně Kdyby tady byla taková panenka v podání Žalmana, Jany Vejvarové a Lídy Pouzarové. Ve svižném tempu doprovázeném rytmickým diváckým potleskem pak již koncert spěl ke svému závěru korunovanému ve stoje zpívaným Nezacházej slunce.

Albem, která se zde křtilo, je Minnesengři 45 ke 45...to nejlepší. To obsahuje nahrávky českobudějovického studia Československého rozhlasu z let 1970 až 1990. Tvoří jej 2 CD s písněmi Vstávej, má panenko - Tys chtěl vidět - Vy hvězdičky - Tluču, tluču - Rád bych se voženil - Borovanský zvony - Ach můj ze všech nejmilejší - Žádnej nevěří - Teče voda, teče - Letí husy divoký - Nebyl jsem včera doma - Nesmíš ty, Jeníčku - Kdyby tady byla taková panenka - Vímť já jedno okýnko - V klášteře koníčky - Záblatský louky - Pamatuj, Jeníčku, pamatuj - Už sluníčko z hory vyšlo - Můj milej mi pod okýnkem - Krajino, krajino - Má světnice je prázdná - Čí je to políčko - Ej lásko, lásko - Den přeslavný jest k nám přišel - Nezacházej slunce - Nech spaní - Ho, Ho Watanay - Můj Bože, prosím - Nezhasínej svíčku - Košíkář - Už sekera zpívá - Zelené oči - Sám se loudám - Doufej s ní - Jarní vítr - Čekalas mě - U studánky - Nymburk blues - Dobrá společnost - Severní vítr - Toulání - Otevři deštník nad mým srdcem - Tak jsme vandrovali - Venkovanka - Zas je slunný den.

 


Autorem fotoreportáže je Rudolf Hojdar

Dále byla pokřtěna knížečka s jednoznačným názvem To byli Minnesengři, která mapuje existenci skupiny od přelomového roku 1968 až po rok 1990, kdy se kapela definitivně rozešla.

Je potěšitelné, že folková scéna zažila tento, dá se říci, velkolepý návrat, který byl jistě nezapomenutelným zážitkem nejen pro přítomné publikum, ale i pro samotné interprety.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Extrémní a tápající postavy v chytrém divadle, které občas bolí

200 tvarPřinášíme vám rozhovory se třemi členy souboru OLDstars, složeného ze studentů pražských uměleckých škol, kteří ztvárňují hlavní role v představení TVÁŘ V OHNI (Feuergesicht) Maria von Mayenburga – Annou Peřinovou (Olga), Jeníkem Tylem (Pavel) a Ma...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Návštěva malé smrti

navsteva male smrti 200Dostala se mi do rukou útlá knížka Návštěva malé smrti a dýchlo na mě hořkosladké kouzlo. Námět je trochu strašidelný, pomyslela jsem si. Co to má znamenat? Jenže od počátku až do konce jsem jedním dechem ...

Divadlo

Muzikál Doktor Faust odtajnil kostýmy a jde do finále

doktor faust 200Muzikál Doktor Faust je nový, původní, český, muzikál autorů Vojtěcha Adamčíka a Jana Batysty, o kterém se mluví již několik měsíců. V repertoáru jej bude mít Divadlo Na Maninách, kde 22. září 2022 bude mít světovou premiéru. Ještě předtím ...

Film

Perly na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary

mffkv 200Novou znělku k 48. MFF KV natočil režisér Martin Krejčí a kameraman Štěpán Kučera spolu s loňskou návštěvnicí festivalu britskou herečkou Helen Mirrenovou v Londýně na začátku června...