Dagoba posluchače konfrontuje se smrtí: Post Mortem Nihil Est

Dagoba posluchače konfrontuje se smrtí: Post Mortem Nihil Est

Tisk

200hudZkuste si poslechnout Dagobu - kapelu, která vás překvapí a polapí svým typickým francouzským šarmem.

 

 

 

 

Je smutné, že z francouzské produkce metalových kapel znají všichni snad jen Gojiru a různé obskurní blackmetalové patvary. Přitom existují kapely, které si zasluhují mnohem více pozornosti. Mezi ně rozhodně patří i Dagoba.

Kapela se zformovala v roce 2000 v Marseille a za dobu svého působení stačila vydat pět regulérních alb, ale samozřejmě i EP: Release the Fury EP (2001), Dagoba (2003), What Hell Is About (2006), Face The Colossus (2008), Poseidon (2010) a 27. května tohoto roku Post Mortem Nihil Est. A kdo patří do sestavy téhle bandy? Shawter – zpěv, Werther – basa, Frank Costanza – bicí, Yves "Z" Terzibachian – kytara.

Post Mortem Nihil Est vyšlo v Evropě 27. května a v Americe 18. června. Desku produkoval bývalý kytarista Machine Head a dnes už poměrně známý producent Logan Mader. Dagoba opět vyprodukovala kvalitní materiál, kterému nechybí výborné a rychlé bicí, všestranný vokál až s death metalovými prvky, chorály a kvalitní kytarová sekce.

Okouzlily mě už první tóny úvodní písničky When Winter…, která posluchače chytí a nepustí. A i následující skladba The Realm Black, na albu nejdelší (6:18), přinesla moderní a lehký háv tradičního pojetí metalu s industriálními prvky. Mezi mé nejoblíbenější písně patří rozhodně I, Reptile, jež vyniká zrychlením a ještě větším hukotem bicích. Navíc, refrén mi stále ještě rezonuje v uších. Když už je řeč o ultra rychlých a svižných bicích, pak nesmím opomenout Kiss Me Kraken, protože souznění bicích a kytar je prostě lahůdkové. Taky chválím refrén a, pro Dagobu tolik typické, chorály. Vskutku velmi důmyslná písnička! Naopak, nejvíce mě zklamala nejkratší (1:42) instrumentální skladba Nevada. Ta dle mého názoru představuje pouhou výplň. Jedním z klenotů desky je i singl The Great Wonder, na který se můžete podívat a udělat si tak názor sami:

The Day After The Apocalypse překvapí klidným začátkem s klavírní sekvencí. Zklidnění trvá jen okamžik. Než se nadějeme, nastoupí hutné bicí a je vymalováno. Spojení klasických prvků s metalem je změnou, která příjemně osvěží. Son Of Ghost mi díky čistému vokálu připomene rané desky. Předposlední song Oblivion Is For The Living mi zase zpočátku evokuje hudbu Lamb Of God. Jedná se o temnější a silnější song; tedy až do refrénu, ten je naopak skoro až přeslazený. Závěrečná písnička By The Sword se nese ve znamení epického konce – rychlost, přesnost, chorály – co víc si přát?

Dagoba nenudí. Jejich hudba je příjemně rozvětvená, svižná a plná kreativity. Kdo má rád industriální prvky a inovaci v hudbě, tak by měl tomuto albu, potažmo této kapele, rozhodně dát šanci! Naživo je taky výborná, vřele doporučuju!

hud1

Název nosiče: Post Mortem Nihil Est
Interpret: Dagoba
Žánr: industrial metal
Skladby: 01. When Winter..., 02. The Realm Black, 03. I, Reptile, 04. Yes We Die, 05. Kiss Me Kraken, 06. Nevada, 07. The Great Wonder, 08. The Day After The Apocalypse, 09. Son Of A Ghost, 10. Oblivion Is For The Living, 11. By The Sword
Stopáž: 50:55
Vydavatelství: Verycords
Hodnocení: 88 %

Zdroj foto/obálka: internet


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jiří Štěpnička miluje suché rohlíky


stepnicka ales cibulka toboganV knize Cibulka v pyžamu se setkáme s tuctem zajímavých respondentů, které si Aleš Cibulka pozval do pořadu Tobogan v pyžamu. Jedním z nich je herec Jiří Štěpnička, který Aleše...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Letní čtení od Kate Mortonové - Ztracený slib

ztraceny slib200V srpnu vydalo nakladatelství Ikar pod hlavičkou Edice světový bestseller novou knihu australské romanopiskyně Kate Mortonové Ztracený slib. Kniha o rodině, vztahových peripetiích, ozvěnách války a tématu viny a odpuštění splňuje vše, co...

Divadlo

Prostory Roxy a NoD slaví 20 let!

narozeniny roxy be twentyDruhé kulatiny oslaví kluby, jejichž adresa je známá tisícům lidí v celé zemi. Mimořádný věk si žádá mimořádnou oslavu a tou rozhodně program, nazvaný BE TWENTY, je! Svůj program má Roxy i

Film

Brzobohatý, Ruml a Tobrman jako tuláci ve swingové pohádce Adély Zejfartové a jejího orchestru Sunny Swing

swingova pohadka 200Během letošního adventu spatří světlo světa nová česká pohádka. Nebude to však klasická tele-vizní pohádka, ale swingová pohádka. V hlavních rolích krátkého hudebního filmu k písni Jen se s písničkou smát uvidíte zpěvačku a h...