Zo šiestich cien získal tri získal tri Ivan Tásler

Zo šiestich cien získal tri získal tri Ivan Tásler

Tisk

20hudV Divadle Aréna v Bratislave 7. novembra po šestnásty raz odovzdávali hudobným interpretom ceny Slovenského ochranného zväzu autorov (SOZA). Počas večeram ktorý moderoval spevák Peter Lipa sa okrem ocenených v programe predstavili Bratislava Hot Serenaders, Ivan Tásler & IMT Smile, Pressburg Klezmer Band, Ansámbel muzikálu RENT, Lotz Trio, Quasars Ensemble, Miroslav Žbirka a Matúš Jakabčic so skupinou Big Band.

 

 

Najviac ocenení si odniesol spevák skupiny IMT Smile Ivan Tásler za najhranejšiu pieseň v roku 2011 Veľa lásky a v roku 2012 za pieseň Viac. Text je prvým autorským počinom Ivanovej manželky Anny Táslerovej- Onderkovej. Pieseň vznikla v partnerskej symbióze partnerov v atmosfére domácej pohody. Pri prevzatí ocenení sa Ivan Tásler vyjadril: „Hudobné cítenie je dar, ktorý si nesmierne vážim.“ A jeho manželka poďakovala za úspech nielen publiku, ale aj manželovi Ivanovi, že jej dal šancu napísať text piesne. Cenu skladateľa za najhranejšiu skladbu v roku 2011 získal textár Marián Kachút a v roku 2012 získal Ivan Tásler. Druhým najviac oceneným je textár Kamil Peteraj, ktorý si odniesol cenu pre textára najhranejších diel roku 2011a 2012.

hud

Najpredávanejšími zvukovými alebo obrazovo zvukovými nosičmi v roku 2011 sa stalo CD Fenomén od Rytmusu a v roku 2012 detské DVD Spievankovo 3 od Mária Podhradská a Richard Čanaky. Autori detských skladieb boli svojím úspech nielen prekvapení a nadšení, ale aj dojatí. „Považujeme to za zázrak. Toto sú naše deti Anetka a náš Maťko, vďaka nim všetko vzniklo pred 11 rokmi. Povedali sme si, že by bolo vhodné, aby sme zahrali niečo pre svoje deti,“ informovala po prevzatí ceny Mária Podhradská.

hud1

Cenu SOZA za najvyšší podiel domáceho repertoáru vo vysielaní za rok 2011 a 2012 rádio Hej, ktoré sa premenovalo na Anténu Hit rádiu. Najvyšší podiel domáceho repertoáru vo vysielaní v zahraničí za rok 2011 získal hudobný skladateľ Vladimír Godár a za rok 2012 hudobná skladateľka Ľubica Malachovská Čekovská

 

 

Zápis do zlatej knihy SOZA udelili štyrom už nežijúcim autorom, hudobnému skladateľovi aa pedagógovi Ivanovi Hrušovskému, džezovému hudobníkovi Jánovi Siváčkovi, textárovi a novinárovi Vítovi Vilkovi a hudobnému skladateľovi Ivanovi Paríkovi. Poslednými ocenenými boli klavirista Gabriel Jonáš a spevák Miroslav Žbirka, ktorým bola delená Veľká cena SOZA.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Bydlím na vesnici v domku se zahradou. A to musí být moje hobby ať chci nebo ne, říká herečka Eva Daňková

eva dankova200Během let jsem viděl herečku Evu Daňkovou na scéně Městského divadla ve Zlíně minimálně v patnácti velkých rolích. I když hrála v české klasice a titulech světového repertoáru, obdivoval jsem její civilní projev a schopnost výstižné char...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Všichni lžou, to říkával už Doktor House

vsichni-lzou 200V nakladatelství HOST vyšla v březnu knihu Všichni lžou s podtitulem Velká data, chytré algoritmy a jak nám internet může říct, kdo opravdu jsme. Jedná se o opravdu moderní publikaci napsanou velmi srozumitelným jazykem, která stojí za...

Divadlo

„Ale, proboha, já nejsem můj milovaný Sartre, Wilde, Williams, Albee, Shakespeare…“ rdí se Petr Nýdrle

Jméno Petr Nýdrle je zlínským kulturním nadšencům jistě dobře známo, ale tento herec, učitel, scenárista a umělecký šéf zanikajícího divadla Malá scéna má co říct i ostatním. V rozhovoru se dozvíte věci o Malé scéně, ale budete svědky i osobního zamyšlení nad vážnějšími tématy.

Film

Komedie Po čem muži touží 2 představuje titulní píseň

po cem muzi touzi 200Nová česká komedie Po čem muži touží 2 představuje ústřední píseň a videoklip. Film je volným pokračováním úspěšné komedie, která se stala divácky nejúspěšnějším českým snímkem roku 2018. Píseň Chci, abys věděla, kdo opravdu jsem ...