Tradice a budoucnost novin

Tradice a budoucnost novin

Tisk

200novinyČím jsou nám noviny? Periodikum, které v minulosti bylo pro mnoho z nás nepostradatelné, dnes v některých případech nahrazuje internet. Nahradí ho zcela? Jaký vývoj očekává noviny v jejich tradiční tištěné podobě?




Co nám dnes přinášejí noviny?
Noviny znamenají určitý předvýběr, selekci informací. Tím by měla být zaručována i jejich ověřenost a kvalita. To velmi úzce souvisí i se vztahem novin a internetu. Na internetu musíme informace doslova „přehazovat vidlemi“, protože zadáme-li určité téma, vyhledávač nám předestře velké množství odkazů. Je však třeba upozornit (a každý, kdo internet využívá, to jistě může z vlastní zkušenosti potvrdit), že absolutní svoboda informací na internetu, znamenající, že si tam každý může umístit, co chce, zákonitě přináší také obrovské množství zavádějících a neověřených informací, potažmo polopravd či přímo lží. Zadáme-li tedy konkrétní téma do internetového vyhledávače, z odkazů, které se nám vypíší, má pro nás jenom zlomek skutečnou informační hodnotu. Zbytek je balast různých exhibicionistů, kteří trpí pocitem, že chtějí svému okolí něco sdělit, a přitom si vlastně neuvědomují, že většinou nemají co. Jejich sdělení trpí prázdnotou. Naproti tomu v novinách projdou informace určitým sítem a na stránky by se měla dostávat jenom skutečná kvalita. Že tomu tak mnohdy není, je věcí novinářů a vydavatelů, nikoli novin jakožto média. Výhodou novin je také to, že při jejich listování můžeme narazit na zajímavou informaci i z jiného oboru, než je náš bezprostřední zájem a rozšířit si tak obzor. Noviny prolistujeme, přečteme články, které nás zaujaly a poté je odložíme, internet se ale může, bohužel, stát skutečným žroutem času. Hledáme něco konkrétního a najednou po dvou hodinách zjistíme, že jsme se dostali k tématu zcela odlišnému od původního.

noviny

Je internet novinám konkurencí nebo partnerem?
Jistě může být partnerem, který noviny dobře doplňuje. Zatímco na internetu nás většinou zaujmou jenom rychlá a jednoduchá hesla a sdělení, v novinách si rádi přečteme i rozsáhlejší článek, analýzu či komentář. Tedy: vydavatel může na svém internetovém portále upozorňovat na výtah toho nejzajímavějšího z dnešních novin a podnítit tak hledače na internetu, aby si koupil tištěné noviny. Je tomu tak ale ve skutečnosti, nebo je to jenom představa ideální situace?
Výhodou internetu je větší aktuálnost informací než v novinách. Zatímco zpracovat v redakci zprávy, zalomit je do stránek, nechat osvítit desky na CtP, vytisknout, zknihařit a rozeslat hotové noviny nějaký čas trvá, na internet můžeme pustit informaci hned, jakmile se stala. Ne vždy ovšem tato rychlost prospívá kvalitě sdělení. Nicméně i to může pro internet a noviny znamenat partnerství. Na internetu nalezneme to nejaktuálnější zpravodajství, stručné, heslovité v kteroukoli denní či noční dobu, naproti tomu v novinách budeme s určitým odstupem hledat jeho analyzovanou a komentovanou verzi.
Jak to tedy dopadne se vzájemným vztahem tištěných novin a jejich elektronické verze? Názory jsou různé. Na jedné straně ten, že tradiční noviny se budou vracet ke svým kořenům a budou určeny pro úzký okruh lidí, jakousi elitu, zatímco online verze zacílí na uspěchanější, povrchnější čtenáře. Ale je tu i názor opačný, tvrdící, že umístit na internet článek o rozsahu mnoha tisíc znaků nestojí prakticky nic ve srovnání s prostorem tištěné stránky, který lze využít pro reklamní účely.

Rychlá doba nepřeje čtení
Doba se dnes zrychluje. Proto je také otázkou životního stylu do jaké míry se budou v budoucnosti noviny číst. Bude-li se životní styl stále zrychlovat, jako tomu bylo dosud, je pravděpodobné, že na čtení novin (a nejenom jich) budeme mít stále méně času. Doufejme však, že tomu tak nebude. Ačkoli stále mnozí varovně zvedají prst, že mladá generace málo čte, na druhé straně je vidět mnoho různých projektů podporujících čtení a dlužno dodat, že velmi úspěšných. Pokles čtenosti novin souvisí i se změnami lidských zvyků - zatímco dříve například v Praze jezdilo mnohem více lidí ráno do práce městskou dopravou a mělo tedy možnost si během cesty čas přečíst noviny, dnes, kdy spousta lidí jezdí do práce autem, o tuto, možná jedinou možnost jak si v klidu přečíst noviny, přichází. K novinám se dostane, pokud vůbec, až večer po příchodu domů - to už ale většinou raději shlédne televizní zprávy. Po únavném pracovním dni většinou chybí síly věnovat pozornost náročnějšímu čtenému slovu. Vizuální informace v televizi je mnohem stravitelnější - to je ostatně prokázáno.

Mladí jsou budoucností novin
Pro budoucnost novin v delším horizontu je důležitá mladá generace. Často se setkáváme s názorem, že mladí lidé noviny nečtou, nebo je čtou minimálně a informace hledají především na internetu. Na druhou stránku je také otázkou, zda redakce mají zájem se mladým čtenářům přiblížit a zda proto něco dělají. Dobrým nápadem jsou například stránky či přímo složka pro děti či mladé. V tom, zda mladí noviny čtou či nikoli, hrají významnou úlohu také dva faktory: škola a rodina. Pokud se noviny vhodnou formou stanou součástí školní výuky, mladí si zvyknou na to, že noviny jsou běžnou součástí života a budou se o ně zajímat. Odebírají-li rodiče pravidelně nějaký novinový titul a čtou ho před dětmi, je možné, že podnítí zájem o noviny u svých dětí.

Druhý život novin
Otázkou, která však dnes mírně ztrácí na významu, je další použití novin. Noviny se často používaly i k dalším účelům - např. jako balící papír, do školního sběru, na vysušení bot atd. Noviny byly dříve zkrátka kdykoli k dispozici v mnoha domácnostech. Dnes, protože existuje přemíra dalších speciálních tiskovin a papírů, se tato jejich úloha - „druhý život“ - trochu vytrácí. Máme široký výběr balicích papírů, mnoho sběren surovin bylo zrušeno, v obchodech je k dostání pestrá paleta nejrůznějších obalů a papírů atd.

Tištěné noviny jsou hmatatelným zážitkem
Z lidského hlediska je nezanedbatelná hmatatelnost novin. Jsou to moje noviny, které si přečtu u ranní kávy, nebo když pojedu do práce. Důležitý je kontakt s papírem, jeho vůně a vůně tiskařských barev, pocit doteku, kontaktu. Zejména ve starší generaci tento pocit a úcta k tištěnému slovu přetrvává. Mladí si již tištěného slova v přemíře dalších médií příliš neváží.

Budou noviny na papíře?
Budou noviny tištěny i v budoucnosti na papír, nebo se objeví nové suroviny? Zatím nevíme. Nelze vyloučit, že se v budoucnosti objeví nové materiály. Jednou z možností jsou fólie z umělých hmot, ty by však musely splňovat určité podmínky, například recyklovatelnost. To se ale zatím nejeví jako schůdné řešení, protože papír je obnovitelnou surovinou. I v tomto směru však probíhají výzkumy, a tak se v budoucnosti můžeme dočkat zajímavých překvapení.

Proměny tištěných novin
Tištěné noviny se v posledních letech velice proměnily. Zmenšil se jejich formát. Často jsou k nim přikládány nejrůznější papírové přílohy, CD, DVD či dokonce knihy. Noviny jsou v převážné míře barevné - díky požadavkům inzerentů, čtenáři si však rychle zvykli a barevné noviny považují za samozřejmost.
Noviny jsou strukturovány do tematických složek. Zatímco starší generace byla zvyklá na jeden novinový sešit, který byl někdy i šit ve hřbetě, mladším lidem vyhovuje struktura v podobě složek. Dobře je tento trend přijímán u čtenářů - rodina si může novinové složky rozebrat podle svých zájmů. Muž si vezme sportovní složku, žena kulturní a oba jsou spokojeni.
Tištěné noviny přijímají nové možnosti, které je přibližují multimediálnímu světu: titulky jsou výstižnější, stručnější, informace zhuštěnější, vítězí velké barevné aktuální fotografie. Noviny, které si koupíme dnes, bychom nemohli srovnávat se stejnými, ale starými patnáct let - i to je důkazem životaschopnosti a přizpůsobivosti tohoto média, které se neustále vyvíjí.

Zaniknou noviny?
Jaká je budoucnost novin? Nelze říci, že růžová, protože jejich náklady v současnosti stagnují či klesají. Rozhodně se ale nemusíme obávat, že by noviny během příštích let zanikly. Například Bill Gates předpovídal zánik tištěných novin již v roce 2000 - a jak nyní vidíme, zcela se mýlil. Pohled na plné pulty trafik je toho nejlepším svědectvím. Ano, možná, že náklady tištěných verzí ještě poklesnou, ale noviny se budou číst. Existují již i příklady, kdy služby internetové verze novin vyrovnávají ztráty verze tištěné. Mnozí vydavatelé se vrhají do vydávání svých titulů, aniž by přitom opustily verze tištěné.

Ilustrační foto: http://cs.wikipedia.org


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Majitel Zlatéknihy.cz: „Čtenářům přinášíme nižší ceny, nakladatelům vyšší zisky.“

zlate knihy 200Nedávno byl spuštěn nový projekt pro milovníky knih Zlatéknihy.cz. Na našem webu jsme o něm imformovali a strhla se zde zajímavá diskuze, proto jsme oslovili původce nápadu a majitele toho internetového knihkupectví pana<...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Sestav si svůj burger

sestavburger 200Víte, že na šťavnatý burger je nejlepší prorostlé maso? A že je vhodné směs nemíchat příliš dlouho, aby burger nebyl tuhý? A co dělat, aby lahodná šťáva v mase zůstala? Tak i to se dozvíte v knížce plné...

Divadlo

Je přátelství víc než láska?

stara kapela200Studentská, a třebaže jen platonicky prožitá láska poznamená člověka na celý život. Ve většině případů zanechají tyto leckdy i první příznaky zamilovanosti příjemné vzpomínky. Najdou se však případy, které vyjdou z tohoto neopětovaného...

Film

Podivínský Tim Burton se vrací do kin s Temnými stíny

altTim Burton patří k nejosobitějším režisérům celého Hollywoodu. Jeho filmy vždy oplývají zvláštním kouzlem a jsou fanoušky velmi očekávány. Podobně tomu je i u jeho nejnovějšího počinu, fantasy komedie Temné stíny.