Palms – kapela, která zhudebňuje sny

Palms – kapela, která zhudebňuje sny

Tisk

200hudVůbec mě nepřekvapí fakt, že valná většina čtenářů, potažmo posluchačů hudby, o kapele Palms nikdy neslyšela. Jde totiž o mladou kapelu, která vznikla teprve v roce 2011 a kterou tvoří zpěvák Deftones, Chino Moreno, a tři členové nyní už rozpadlé kapely Isis: Jeff Caxide – basa, Bryant Clifford Meyer – kytara a klávesy, Aaron Harris – bicí.

 

 

Dali se dohromady přede dvěma lety a 25. června tohoto roku vypustili do světa eponymní nahrávku, kterou sami nahráli a sami produkovali. Je to naprosto unikátní mix hudby a to v tom smyslu, že jde o špetku onoho z Deftones a trocha onoho z Isis. Navíc sázejí na melodie a ne na riffy, jde o klidnější a umírněnější verzi výše zmíněných kapel.

Hypnotická serenáda smyslů, přesně tak bych popsala úvodní píseň Future Warrior. Poklidná kytarovka, která posluchače až ukolébá sladkým čistým vokálem China. Mimochodem, vybrat jako zpěváka právě China Morena byla výborná volba, protože už v první písni mám pocit, že jeho projev pro tuto skupinu není zpěvem, ale spíš chybějícím hudebním nástrojem.
Patagonia už pracuje s přímější a jasnější hudební linkou, opět pod taktovkou podmanivého zpěvu. Kytary se skvěle doplňují. Bicí potlačené do pozadí příjemně rezonuje v uších.
Mission Sunset představuje takřka desetiminutový epos, který se líně plíží a člověka až uspává svou nevtíravou přítomností. Mám pocit, jako by to byl svět sám pro sebe a ke konci mi to připadá jako úplně jiná písnička.

hud

Další píseň, Shortwave Radio, mi víc než cokoliv jiného připomíná osobní zpověď, ale jinak bych to popsala jako průměrné a překombinované.
S písní Tropics přichází změna scenérie. Nemůžu se vyvarovat toho, abych o žánru skupiny neuvažovala jako o dream rocku. Psychedelie z toho úplně čiší.
Závěrečná píseň nese název Antarctic Handshake a nese se na vlně jemné melodie, která laská vnitřek vašich uší a až únavně vás nechce pustit ze svých spárů. Strašně mě to zahltilo a nevím, jestli je to dobře. Po poslechu jsem si připadala jako po lobotomii.

Vůbec jsem netušila, jak kapelu obodovat. Jak změřit úroveň pouhých šesti písniček, které však mají šílenou stopáž (05:44 – 09:58 minut!). Chápu, že jde o alternativu/soft rock zahalený poklidnou mlhou. Palms jako kapela i jako toto album neláká posluchače na nějakou vypalovačku, spíš vábí na jemný a vyvážený rock. Já ale postrádám trochu bujařejší projev emocí. Celé mi to připadá jako snová realita, možná až příliš klidné a místy i překombinované. Proto 65 %.


Název nosiče: Palms
Interpret: Palms
Žánr: dream rock, alternativa
Skladby: 01. Future Warrior, 02. Patagonia, 03. Mission Sunset, 04. Shortwave Radio, 05. Tropics, 06. Antarctic Handshake
Stopáž: 46:56
Vydavatelství: Ipecac Recordings
Hodnocení: 65 %

Zdroj foto/obálka: www.palmsband.com


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

9. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

9 BMC perexBřezen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovníkům...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Pekáč buchet slupnete jako malinu

pekac buchet 200Pekáč buchet je v pořadí čtvrtá kniha, která spisovatelce Kateřině Petrusové vychází v Nakladatelství Fragment. Nezabývá se žádnými vážnými tématy, ale dokáže ženám nabídnout přesně to, co chtějí. Pekáč buchet je klasická love story, kt...

Divadlo

Život je kabaret

Cabaret 200Muzikál. To jest dramatický žánr, který vyvolává rozporuplné emoce. Jedni ho považují za vysoké umění, neboť jeho provedení klade na interprety notné nároky (muzikáloví herci musí být velmi dobří činoherci, zpěváci i tanečníci), jiní jím opovrhuj...

Film

Karlovy Vary: lze odmítnout pozvání na slavnost?

KVIFFlogo1Na letošním karlovarském filmovém festivalu bude uvedena řada digitálně restaurovaných filmů, mezi nimi i české podobenství Jana Němce O SLAVNOSTI A HOSTECH. Diváky naprosto přehlížený, ovšem odbornou veřejnosti velebený snímek, v němž se nacházely ...