Na okraji společnosti na nás dohlížejí American Head Charge se svým EP Shoot

Na okraji společnosti na nás dohlížejí American Head Charge se svým EP Shoot

Tisk

200 FILMMnohočlenná kapela z Minnesoty, American Head Charge, se zformovala v roce 1997 a předvedla světu něco úplně nového a neokoukaného. Není to pravý industriální metal, ani rap metal či nu metal. Podařilo se jim zkombinovat vše zmíněné do netradiční směsice, kde nechybí řízný vokál, mocný a všehoschopný; nabouchané bicí, nezaměnitelná basa i neopomenutelné kytary.

 

 

AHC působili na hudební scéně do roku 2009, kdy to rozpustili, ale přede dvěma lety ohlásili nečekaný comeback. Za léta svého působení vydali pouze tři regulérní alba - Trepanation (1999), The War of Art (2001) a The Feeding (2005) a kompilační nahrávku Can't Stop The Machine (2007). Po více než šesti letech přišli s novým materiálem ve formě báječného EP Shoot, které si sami vydali 23. 7. 2013.

Jak kapela sama přiznává na svém webu, neměli to lehké – přežili problémy s nahrávacími společnostmi, turné, závislosti i smrt kytaristy Bryana Ottosona. Přesto AHC vytrvali a nabízí nám novou lahůdku ze svého krámu. Kapela nyní funguje ve složení: Cameron Heacock – zpěv, Chad Hanks – basa, Sin Quirin – kytara , Karma Singh Cheema – kytara, Justin Fowler – klávesy, Chris Emery – bicí.

film

Shoot se opět reprezentuje správnou kombinací agrese, vzteku, smutku a humoru, nezaměnitelnými texty a originalitou hudby samotné. Kapela vždy produkovala návykové písně a to se povedlo i nyní. Writhe má ze začátku temnou až zádumčivou melodii, která se přes posluchače přeleje a plazí se v uších hloub a hloub do hlavy. Zanechává neutuchající pocit smutku, zlosti a originality. Velmi povedená písnička v duchu starých AHC.
Set Yourself on Fire se s ničím nepáře, má těžkotonážní a přímočarý rozjezd. Experimenty se zvuky a nejrůznější polohy hlasu dělají píseň znepokojivou a až nepříjemně vlezlou.
Sugars of Someday je se stopáží 3:50 nejkratší písničkou z desky. Líbivá a jaksi lehká melodie s kouzelným hlasem člověka chytí a nepustí.
Sand má pomalý až hutný rozjezd a ani zde nechybí experimentování s vokálem, jako ostatně i s hudební složkou. Pomalé a valivé tempo dodává písni nádech akutnosti. Tohle zrovna není rádiovka. Ale do rozmanitého repertoáru AHC se skvěle hodí.
Rock N Roll N*gger je cover od americké rock/punk zpěvačky Patti Smith. Oproti předešlé písni je to pořádná změna a šok. Jakési radostné osvobození se z deprese a užívání si rebelie. Skočná, vtipná a hlavně vysoce návyková. Doporučuju poslech na vlastní nebezpečí! Tohle už z hlavy jen tak nedostanete.

film1

Comeback se víc než povedl. Připadá mi, že kapela vyrostla jak textově, tak hudebně a snaží se vyšplhat zpátky na vrchol. Nezbývá než počkat na plnohodnotné album a pak posoudit jejich snahu. Shoot je originální a dělá to, co hudba má – vyvolává emoce. Mě přímo dostává do kolen. Tak jim dejte šanci!


Název nosiče: Shoot (EP
Interpret: American Head Charge
Žánr: industrial metal
Skladby: 01. Writhe, 02. Set Yourself on Fire, 03. Sugars of Someday, 04. Sand, 05. Rock N Roll N*gger
Stopáž: 23:54
Vydavatelství: nezávislé vydání
Hodnocení: 95 %

Zdroj foto/obálka: headcharge.com


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

MUDr. David Frej: Nejen o fekální transplantaci, ale především o Zdravém střevě

frej ft perexJak střeva a zažívací trakt ovlivňuje naše emoce, psychiku, zdraví, imunitu? Právem autoři Jiří Kuchař a MUDr. David Frej říkají, že jde o druhý mozek našeho organismu. MUDr. Davida Freje se zeptáme na pár otázek, které v knize vyčnívají, kte...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Propast smrti - další případ Kate Marshallové

propast smrti200V listopadu vydalo nakladatelství Cosmopolis třetí případ Kate Marshallové od úspěšného autora Roberta Bryndzy. Kniha nese název Propast smrti a podíváme se v něm na jeden odložený případ, který se však ukáže být součástí něčeho mnoh...

Divadlo

Strach jíst duši (Angst essen Seele auf ) Premiéra v divadle Reduta v Brně

Strach jist dusi perexPodtitul opravdu zajímavého díla zni: Romantická kabaretní komedie s pohádkovými rysy, s Ivanou Hloužkovou a Romanem Blumaierem v hlavních rolích!

...

Film

Pařba na třetí je pořádný odvaz plný dokonalého vtipu a pohotovosti

hangover 3 200Třetí pokračování úspěšné trilogie Hangover (Pařba na Třetí) dopadlo nad všechna očekávání. Patřím mezi ty, kterým se pod ruce dostala nejdříve druhá část série, Pařba v Bangkoku. Následně,...