Proč ten zajíc hází šavli?

Proč ten zajíc hází šavli?

Tisk

nesislej trebicka 200Zvíře na obalu alba Nešišlej! není v kondici. Ale proč tomu tak je, to se dozvíte až při pozorném poslechu písně s názvem Zeleninová. Podobně vtipných kousků, které nazpívala Amálka K. Třebická, zde najdete mnohem víc.

 

 

Osmnáct skladeb má sloužit nejen pro pobavení, ale i jako nekonvenční logopedická pomůcka. V každé písničce je totiž zdůrazněna nějaké písmenko, s nimž mívají děti problém při výslovnosti. Ostatně podtitul alba zní: „logopedické písničky pro odvážné děti a jejich rodiče“.

Amálka K. Třebická (skladatelka, textařka, zpěvačka, učitelka hudby, lektorka, matka) je výhradní autorkou hudby a kromě tří výjimek (kdy se o slova k písním postaral Miroslav Hanuš) celé album také otextovala. Protagonistka navíc při nahrávání vystřídala několik nástrojů – piano, xylofony, metalofony, akordeon, kazu, guitalele, foukátko, dětské chrastítko. K pestrosti zvuku přispěli hostující muzikanti, kteří obsluhovali například bicí, perkuse, housle, violoncello nebo příčnou flétnu. Snaha přidat na hravosti a nenudit ani vteřinu se cení!

nesislej trebicka 1

Muzika poučená především šansonem, kabaretním písničkářstvím a temným blues občas „ulétává“ k lidové písní či do alternativních krajů. To je důvod, proč může některým rodičům připomínat jejich dospělácké oblíbence. Po hudební stránce má Nešišlej! atmosféru, kterou si sotva můžete spojit s prostředím školy či „usedlého“ domova, spíše vás táhne do hudebního klubu.

„Porval se krab s krabem/ prý ho nazval srabem/ porvali se šproti/ proč to pořád hrotí? / konzerva je zkrotí…“ (Katastrofická)

Jestliže chceme zůstat u původního logopedického konceptu, pak je nutné se zabývat především texty. Zjednodušeně řečeno, mají rodinný rámec. Výběrem témat zcela určitě osloví rodiče a zčásti si přijde na své i dětské publikum. Z už zmiňované Zeleninové vyplývá ponaučení: nejezte všechno, co najdete, může vám to uškodit. O tom, jak může dopadnout člověk, který se rozhodne krást, pojednává Kriminální – hlavní hrdina v ní narazí na Japonce, který má sice krásný fotoaparát, ale ovládá karate.

Samozřejmě – nemohou tu chybět závislosti a ekologie. Odvykací pro změnu varuje před alkoholem, jemuž propadnul nejmenovaný indián, který si kdysi povídal s přírodou, ale pak se zadíval do sudu. Propil koně, talisman, kulomet i luk. V Uvědomělé se objevuje přímo zelené téma, dozvíte se, proč je lepší hrát na zahradě domino než kuličky. Píseň s názvem Strašidlácká potěší příznivce zdravé výživy, zlá babice se zamyslí nad svými stravovacími návyky a uvažuje o tom, že začne baštit zrní… Dá se říct, že pozorní posluchači najdou v každé z písní nějaké drobnější či silnější poselství.

„Rozhodl se jednou ráno konipas/ dát si sametovou stužku na ocas/ smáli se mu sysli, svišti, veverky: konipasi, jsi ty vůbec na holky?“ (Konipasí)

Rodičům a starším sourozencům poslouží booklet, v němž si mohou nastudovat všechny texty. O účinném zacílení jednotlivých skladeb je však dobré předem zauvažovat s ohledem na věk vašich dětí. Každé sdělení má svůj čas!

nesislej trebicka

Název: Nešišlej!
Interpret: Amálka K. Třebická + hosté
Žánr: dětské písničky
Skladby: 1/ Životodárná, 2/ Ďábelská, 3/ Folklórná, 4/ Strašidlácká, 5/ Jojová, 6/ Muzikantská, 7/ Zlobivá, 8/ Uvědomělá, 9/ Mandelinková, 10/ Mravoučná, 11/ Příjemná, 12/ Konipasí, 13/ Odvykací, 14/ Kriminální, 15/ Poťouchlá, 16/ Katastrofická, 17/ Pošetilá, 18/ Zeleninová.
Stopáž: 35:24
Vydavatelství: Indies Scope, 2013
Hodnocení: 80 %

Zdroj foto /obálka: www.indies.eu


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

MICHAEL KOCÁB: JE TOHO HODNĚ. A BUDE TOHO JEŠTĚ VÍC!

kocab 200Povídali, že mu hráli – tak se jmenuje nová supraphonská kompilace složená z pecek Michaela Kocába – originálního skladatele, textaře, zpěváka, instrumentalisty a šoumena. A když se řekne Kocáb, všichni víme, že je...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

David Deida a Intimní splynutí. Další bestseller?

DeidaSplynuti perexNo má na to rozhodně našlápnuto. Pokud však znáte všechny jeho předchozí knihy, zejména pak tu první – Cestu pravého muže – zažijete podstatně menší čtenářský šok. Či prozření. Nebo snad osvícení? Kdoví, jak tento...

Divadlo

Příběh Anny Kareniny je všeobecně známý. Jak jej pojalo pražské Švandovo divadlo?

Anna Karenina perexAnna Karenina (Hana Briešťanská) je počestnou manželkou a matkou. To se změní, když potká důstojníka Vronského (Mark Kristián Hochman), do kterého se bláznivě zamiluje. Její city jsou tak silné, že je odhodlaná opustit rodinu, ...

Film

Perly na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary

mffkv 200Novou znělku k 48. MFF KV natočil režisér Martin Krejčí a kameraman Štěpán Kučera spolu s loňskou návštěvnicí festivalu britskou herečkou Helen Mirrenovou v Londýně na začátku června...