Za veselými maskami jeďte na Vysočinu

Za veselými maskami jeďte na Vysočinu

Tisk

masopust ceskomoravska vysocina 200Tradice masopustního průvodu obnovili v minulých letech lidé na mnoha místech České republiky. Kde ale najdeme opravdu nefalšovaný tradiční maškarní rej? Zamířit za ním můžeme už o tomto víkendu 12. ledna 2013 na Českomoravskou vysočinu.



Masky ocenilo UNESCO

Průvod, který rok co rok prochází na Hlinecku přes vesnice Vortová, Studnice, Hamry a část Hlinska zvanou Blatno tu skoro v nezměněné podobě baví vesničany už po dvě staletí. Jeho popisy z minulosti najdeme třeba v knize Karla Václava Adámka Lid na Hlinecku z roku 1900 nebo v obecních kronikách z 19. století. Pravidla dodržování rituálu a podoby masek se tu dědí z generace na generaci. Na podzim roku 2010 se průvod dokonce dostal na seznam nehmotného dědictví Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO).

masopust ceskomoravska vysocina

Výsada pro muže

Podoba maškar je od nepaměti stejná. Do červených masek se smí obléknout jenom svobodní chlapci a jejich počet je přesně šest: Strakatý (svolává masky, dbá, aby se při obchůzce nevynechal žádný dům), Ženuška (do ženských šatů převlečený muž, nosí košíček na peněžité dary) a čtveřice Turků (připomínají cizí vojáky, kteří v lidech kdysi budili strach). Do černých masek se zase odívají ženatí muži. Mezi černé náleží Slaměný (má bič ze žitné slámy, troubením na roh oznamuje začátek obchůzky, cinkáním kravského zvonce upozorňuje na sebe a průvod), Kobyla (dřevěná vyřezávaná hlava, maskovaný se schovává pod přehozem, Ras, Kramář (připomíná podomní obchodníky) a Kominík. Ženy sice šijí masky, pomáhají s jejich zdobením a oblékáním, ale samy zůstávají stranou. Nosit masku je výsadou mužů jako zploditelů.

masopust ceskomoravska vysocina2

Kobyla obživne

Vydávají se na svoji cestu po vesnicích. Celý průvod vede laufr, Strakatý, který požádá obec a také majitele domku, zda k nim může zavítat. Před každým domem masky zatancují rituální tanec. Průvod končí poražením Kobyly. Ta ztvárňuje symbol smrti, konce zimy a veselý maškarní rej pak značí očekávání nového jara. Jedna z masek, Ras, přečte nad kobylou ortel. Pak si kobyla klekne a Ras jí srazí čepici. Poražená kobyla se svalí na zem a ostatní za zvuků hudby chodí kolem ní. Teprve když jí ras dá napít ohnivé vody, tedy kapky alkoholu, znovu obživne. Pak už následuje taneční veselice.

masopust ceskomoravska vysocina3

Zdroj foto: vesely-kopec.eu


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Věřím, že píšu pohádky tak, aby bavily i dospělé

Pohádková LídaOd dětství má ráda pohádky, dlouho se věnovala psaní poezie a chtěla být spisovatelkou. A tou se nakonec stala, když v roce 2014 vydala své první tři knížky věnované dětským čtenářům. V současné době připravuje Ludmila Bakonyi Selingerová ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Batman nastoupil na Hřbitovní směnu

batman200V listopadu nám nakladatelství Crew nadělilo různorodé příběhy z Gotham City pod názvem Batman 6: Hřbitovní směna. Aby bylo jasno, mluvíme o sérii, kterou má pod palcem ostřílený a komiksovou komunitou vážený Scott Snyder. Spoustu neokoukaných histore...

Divadlo

Lidé, vraťte se do divadel, vzkazují ochotníci veřejnosti a zvou na podzimní Divadelní přehlídku ochotnických souborů

holesov divadelni prehlidka 200Po tříleté covidem vynucené pauze se do Holešova vrací tradiční Divadelní přehlídka. Od 21. do 23. října vystoupí v kině Svět ochotnické soubory z regionu. Přehlídka je tentokrát nesoutěžní, podle členů holešo...

Film

Mission: Impossible – Fallout vtrhne do pražského kina IMAX o týden dříve!

Mission1 perexOd počátku srpna opět ovládne zdejší kina tajný agent Ethan Hunt, kterého již tradičně ztvárnil oblíbený herec Tom Cruise. Nové, v pořadí již šesté pokračovaní špionážní série MISSION: IMPOSSIBLE nese podtitul FALLOUT a diváci se ho doko...