Václav Hudeček pořádá XXI. ročník Svátků hudby v Praze

Václav Hudeček pořádá XXI. ročník Svátků hudby v Praze

Tisk

svatky hudby hudecek200Festival Svátky hudby v Praze je jedním z nejdelších festivalů komorní hudby, které jsou pořádané na území hlavního města Prahy. Jeho uměleckým garantem a zakladatelem je významný český virtuóz, legenda české houslové školy, žák Davida Oistracha, Václav Hudeček, který si již dvacet let na své koncerty zve nejen renomované hudebníky, ale dává prostor i mladým talentům, což podtrhuje ojedinělost této přehlídky v pražském kulturním kontextu.

 

Na počátku své hudební kariéry zde dostaly příležitost osobnosti jako je například renomovaná mezzosopranistka Dagmar Pecková působící na předních evropských scénách, violoncellista Jiří Bárta, populární houslista Pavel Šporcl či hornista Radek Baborák, mezi jehož působiště patří Berlínská či Mnichovská filharmonie. V rámci uplynulého jubilejního 20. ročníku Václav Hudeček představil mimo jiné talentované klavíristy Jaroslavu Pěchočovou a Lukáše Klánského, známého multiinstrumentalistu, jazzmana a flétnistu Jiřího Stivína, hornistu Radka Baboráka, první dámu české harfy Janu Bouškovou, držitelku prestižních zahraničních ocenění, nebo mladé houslisty Josefa Špačka, Jana Mráčka a Petra Matějáka. Festival se koná pod záštitou primátora hlavního města Prahy.

Posláním festivalu je podpora mladých začínajících umělců formou vytváření příležitosti pro jejich koncertní vystoupení ve významných koncertních centrech pražské metropole a rovněž pro kontakt a spolupráci s již renomovanými osobnostmi české hudební scény. Svátky hudby si dále kladou za cíl obohatit a zatraktivnit kulturní nabídku metropole o kvalitní přehlídku v oblasti komorní hudby za účasti renomovaných umělců z České republiky i zahraničí. Novým pořadatelem cyklu je od 1. 4. 2012 občanské sdružení Svátky hudby. Spolupořadatelem je agentura MusicCom.

svatky hudby hudecek2

Program festivalu Svátky hudby

Festivalové koncerty probíhají od 16.října 2012 do 14.května 2013. První koncert po Novém roce se bude konat 15.ledna. Tóny houslí a violoncella se rozezní od 19:30 hodin na Pražské konzervatoři a Václav Hudeček (housle) a Michaela Fukačová s Kristinou Vocetkovou (violoncello) zahrají Barocco sempre giovane.

19. 2. 2013, 19:30 hod. Pražská konzervatoř
Klavírní virtuózové napříč generacemi: Ivan Klánský, Martin Kasík, Lukáš Klánský a Maria Viola Mojzešová – klavír

12. 3. 2013, 19:30 hod. Pražská konzervatoř
Hudba z filmových pohádek (Princ Bajaja, Císařův Slavík a další)
Václav Hudeček, Radim Kresta - housle,Ladislav Horák - akordeon, Petr Paulů - kytara a nejlepší studenti konzervatoře...

17. 4. 2013, 19:30 hod. Kostel s. Šimona a Judy
Václav Hudeček - housle, Radek Baborák - lesní roh, Pražští komorní sólisté, um. vedoucí Radek Baborák

14. 5. 2013, 19:30 hod. Pražská konzervatoř
Čechomor a Václav Hudeček

svatky hudby hudecek

Václav Hudeček

Tento houslový virtuos vystupoval po celém světě na nejprestižnějších pódiích (Carnegie Hall, Royal Festival Hall, Suntory Hall, Osaka Festival Hall, Sydney Opera), s nejlepšími světovými orchestry (Berliner Philharmoniker, Cleveland Symphony Orchestra, NHK Philharmonic Orchestra, Gewandhaus Leipzig, Moskevská státní filharmonie a další), jakož i na světových festivalech (Osaka, Salzburg, Istanbul, Perth, Helsinky). Hudečkovo sympatické vystupování a zejména styl jeho hry spojující technickou suverenitu s vervně tvořeným a emocionálně bohatým tónem a s radostí, kterou dovede nezaměnitelným způsobem přenášet do publika, okouzluje obecenstvo bez rozdílu věku. Jeho nahrávka Vivaldiho Le quattro stagioni s dirigentem Pavlem Koganem je od roku 1992 stále nejúspěšnější produkcí v České republice a interpret za ni získal zlatou a v roce 1997 platinovou desku. Systematicky se stará o pomoc nastupující české interpretační generaci, a to jak každoročním pořádáním letních houslových kurzů v Luhačovicích, tak představováním těch nejlepších jako hostů na svých koncertech v rámci tradičních vánočních turné nebo na Hudečkem pořádaných Svátcích hudby v kostele sv. Šimona a Judy Praze. V roce 2007, u příležitosti státního svátku 28. října, udělil prezident republiky Václav Klaus V. Hudečkovi vysoké státní vyznamenání „Za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění“. V říjnu 2012 převzal z rukou primátora stříbrnou medaili hlavního města Prahy jako zvláštní projev úcty a ocenění uměleckého přínosu a zásluh o rozvoj pražské kulturní scény u příležitosti jeho životního jubilea.

Zdroj informací a foto: http://www.vaclavhudecek-svatkyhudby.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Aleš Brichta: „Nechtěl bych skončit jako typický popový prostitut.“

Aleš Brichta, ikona naší rockové scény, právě dojel vzpomínkové turné, ale stále má před sebou spoustu koncertů. V rozhovoru si můžete například přečíst, jak to vypadá s novou deskou či co si myslí o turné Arakain. Tak směle do ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Menna van Praag: Nejšťastnější na světě

nejstastnejsi na svete perex„To, co máš, je dar pro tebe od Boha. A to, co s tím uděláš, je tvůj dar Bohu.“ Citace z knihy, kterou si asi jednou provždy zapamatuji. Jsou vzácné a nesmírně cenné právě tyto knihy, ze kterých si čtenář odnese něco tak jednoduchého, ...

Divadlo

Absolventka Harvardu a velitel zvláštních jednotek. Muzikál IAGO láká diváky na moderní pojetí Othella

Othello Lukas Adamec Iago J. Ledecky DSC1934 zarlivostMinulý týden proběhla v pražském divadle Hybernia poslední tisková ...

Film

Kino Světozor chystá nový cyklus, ve kterém představí nedistribuční snímky z celého světa

svetozor 200Na rok 2022 si kino Světozor připravilo pro své diváky novinku. Ve středu 16. února zahájí nepravidelný cyklus zaměřující se na kvalitní filmy z festivalů, pro které žádná distribuční společnost nemá v plánu českou premiéru. Cyklus ponese jméno „Sv...