Ve jménu metalu - Ve jménu Bloodbound

Ve jménu metalu - Ve jménu Bloodbound

Tisk

Bloodbound In The Name Of Metal 200Koncem listopadu vydali švédští powermetalisté Bloodbound své páté řadové album s třetím zpěvákem za mikrofonem. Ti, pro něž tato kapela s odchodem Urbana breeda přestala existovat, ať radši dál nečtou, protože skupina jede skvěle i bez něj. Díky vánočnímu volnu jsem se konečně dostala k tomu, abych si novinku pořádně pustila do hlavy a rozdělila se s vámi o své dojmy.

Album mě na první poslech trochu překvapilo, protože kapela od minule dost přitvrdila. Je to znát hlavně ve zpěvu. Poslední, snad už stálý zpěvák a dlouholetý kamarád skupiny Patrik „Pata“ Johansson tady hodně klame tělem. Za stojanem mikrofonu ho skoro není vidět - ale slyšet ho tedy sakra je. Ve srovnání s prvním albem, které s Bloodbound nazpíval - Unholy Cross z roku 2011 - je jeho zpěv ještě výraznější, dynamičtější a jistější hlavně ve výškách.

Je znát, že autorský tým pracuje ve stále stejném složení. Hlavními skladateli jsou kytarista Tomas Olsson a klávesák Fredrik Bergh a jejich rukopis se prostě nezapře. Nová deska perfektně navazuje na své předchůdce, někdy až trochu příliš doslova (hlavně to vynikne v písni Monstermind, jejíž refrén se liší od Book Of The Dead opravdu jen tempem a několika málo tóny).

bloodbound

Když jsem se v létě 2012 dozvěděla název nového alba a na MOR z něj slyšela ukázku Metalheads Unite, obávala jsem se, že skupina zapomněla na své oblíbené upíry, démony a jiné zlé příšery a sklouzla do textové tématiky o ničem, oblíbené mnoha desítkami kapel. Leč nestalo se tak. Už z obalu alba se na nás zubí náš starý známý kamarád Nosferatu, tentokrát ozdobený pankáčským čírem, a i když se zde objevují jisté civilizační atributy, nijak nám kluk nezměšťáčtěl a stále nám do hlavy drtí svoje megadávky zla. Ale je to takové zlo pro radost. Hudba Bloodbound je v podstatě pořád stejná - baví, chytne a strhne své posluchače. Jejich nejsilnější stránkou jsou chytlavé refrény a melodie. Při prvních několika posleších mi album trošku splývalo, ale časem se vylouply opravdové lahůdky, asi nejvíc mi zachutnaly When Demons Collide a King Of Fallen Grace. Texty jsou zde osekány opravdu jen na nezbytné minimum, ale o to líp se pamatují. Bloodbound nám naservírovali svou obvyklou porci temnoty, zla, lamačů kostí a nemrtvých zlounů, bez rozpaků smíchali dohromady Babylon, Sirény a Svatý Grál, nenajdeme tu ani stopu jakýchkoliv pozitivních emocí (snad kromě solidarity metalheads), vše je temné, pochmurné a zlé - ale přesto je jejich hudba maximálně pozitivní. Pobaví, potěší a nabije kladnou energií až na maximum. A vůbec nevadí, že se po téhle desce metalový svět neotřásl v základech. Moc se na ně těším na Metalfestu 2013.

Bloodbound hrají už třetím rokem v sestavě
Patrik Johansson - zpěv
Tomas Olsson - kytara
Fredrik Bergh - klávesy, doprovodný zpěv
Pelle Åkerlind - bicí, doprovodný zpěv
Henrik Olsson - kytara
Anders Broman - baskytara, doprovodný zpěv

Bloodbound In The Name Of Metal


Bloodbound - In The Name Of Metal.
Žánr: heavy/power metal
Vydavatelství: AFM Records

Tracklist:
1. In The Name Of Metal - 4:16
2. When Demons Collide - 4:11
3. Bonebreaker - 3:05
4. Metalheads Unite - 4:58
5. Son Of Babylon - 3:19
6. Mr. Darkness - 3:15
7. I'm Evil - 3:55
8. Monstermind - 3:34
9. King Of Fallen Grace - 3:19
10. Black Devil - 3:47
11. Bounded By Blood - 4:07
12. Book Of The Dead (2012 version) - 3:54

Hodnocení: 89 %

Zdroj foto: bloodbound.se


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Signal festival je povinnost!

200signalPraha se chystá na festival světla – Signal. Půjde o půvabné videomappingové projekce, které přiveze dohromady 30 domácích i zahraničních umělců světového formátu. Praha bude zářit a svítit! Více nám o tom prozradili členové skupiny Telenoika a Caitl...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Literární debut z Polska: Motýl Katarzyny Puzyńské

motyl200V říjnu vydalo nakladatelství XYZ napínavý detektivní příběh Motýl od mladé polské autorky Katarzyny Puzyńské. V něm se přesvědčíme, že propracovaný příběh s komplexními postavami a napínavým nepředvídatelným dějem umí psát i naši sousedi z Polska!

...

Divadlo

Nesmrtelná heroická komedie o posledním z rytířů se vrací na brněnská divadelní prkna

Cyrano 200Na Štěpána roku 1897 zažila Paříž jednu z nejslavnějších premiér všech dob. Na scéně Divadla u Svatomartinské brány se poprvé objevila postava s velkým nosem (jenž „velkého ducha značí“) a s ještě větším srdcem. Když spadla opona, trvaly ovace údajně p...

Film

24. Festival francouzského filmu přilétá

FFF perexPořádání FESTIVALU FRANCOUZSKÉHO FILMU (letos ve dnech 18. až 24. listopadu) se u nás stalo letitou tradicí, letos je chystán už po čtyřiadvacáté. Svou základnu bude mít v Praze, ale jeho ozvěny proniknou i do dalších měst: do Brna, Českých Budě...