Křest kompletu 12 CD: Semaforská vzpomínka na normalizační léta

Křest kompletu 12 CD: Semaforská vzpomínka na normalizační léta

Tisk

12CD semaforu suchyMilovníci semaforské poetiky, zpozorněte! Ve středu, 7.listopadu 2012, se v divadle Semafor křtilo. Na svět přišel komplet 12 CD divadla Semafor mapující tvorbu jeho zakladatele a guru Jiřího Suchého a spol. ze 70. a 80. let..



Něco s tím Suchým udělejte!

Všichni, včetně produkční Nadi Dvorské, editora kompletu Lukáše Berného a hudebního redaktora Jana Koláře, který pomáhal v hudebním vydavatelství Panton při realizaci nejedné ze semaforských nahrávek, v úvodu křtu vzpomněli, že Jiří Suchý tenkrát patřil k autorům, jež měli z oficiálních míst zákaz. Kvůli tomu se nařízení z nejvyšších míst různě obcházela a nejednou docházelo i k humorným situacím. Telefonický příkaz: Něco už s tím Suchým udělejte! (míněno: Co nejdříve s ním skoncujte!) se dal vyložit různě. Třeba i tak: Nějakou nahrávku s ním konečně natočte (má se přece něco udělat!). Ten kdo neměl oficiální písemný příkaz: Nesmíte! se proto odvážil. Jiří Suchý vzpomínky na léta minulá, která pro něj nebyla vždy jednoduchá, ovšem bere s humorem sobě vlastním, a tak dnes zbývají naštěstí už jenom příjemné vzpomínky.

Pomohl i básník Vítězného února

Na historii vzniku nahrávek vzpomněl i Jan Kolář, tehdejší hudební redaktor a člen textové komise vydavatelství Panton. Zmínil se, že jeho projekt semaforských singlů, EP a alb Semaforu podpořil silou svojí politické autority básník Vítězného února, Václav Hons. Z titulu předsedy textové komise Hons tenkrát postupoval velice liberálně, a to i vůči autorům, jež byli zrovna v nemilosti. Paradoxně i díky němu tak dnes můžeme držet komplet, který navazuje na set 11 semaforských CD ze 60. let vydaný v loňském roce. Nikdo ani na vteřinu nezapochybuje, že jde o počin zasluhující pozornost, a to nejenom v okruhu milovníků semaforské poetiky, ale v českých zemích vůbec.

12CD semaforu suchy

Nečekaná spojení textaře a hudebníků

Obrovskou péči vyhledávání nahrávek, dokumentaci všeho, co, kdy a kde o Semaforu vyšlo, věnoval editor Lukáš Berný. Jak trefně poznamenal Jiří Suchý, je teď větším odborníkem na Semafor, než on sám. Berného dílkem je doprovodný booklet, který obsahuje ke každému z 12 kousků CD zasvěcený komentář se znalostí dobových souvislostí (kéž by něco tak dokonalého doprovázelo každé významnější CD, to by srdce znalých hudebních a divadelních fanoušků jásala!). Fajšmekry ale jistě potěší třeba záverečné, dvanácté CD s raritami. Najdeme na něm například písničku Dívenka z duhy z dílny Ferdinand Havlík/Jiří Suchý v na Semafor nezvykle rockové podobě a zpívané Petrem Novákem, zkrátka skladby o jejichž existenci mnohdy neměli tušení ani skalní příznivci. Byly to texty pro jiné interprety, kteří v Semaforu nikdy nevystupovali. Například Za výlohou obchodního domu, k němuž složil hudbu Michael Kocáb, hraje Pražský výběr a zpívá Jana Kratochvílová.

Shrnuto a podtrženo, tomuhle kompletu se nedá vytknout v podstatě nic a srdce každého semaforomila 100% potěší. Tvoří dokonalý celek, ke kterému přispěla i mistrovská zvukařská práce Oldřicha Slezáka při čištění starších a méně kvalitních zvukových nahrávek nebo decentní grafická úprava Stanislava Dvorského.

12 CD 298 písní a výstupů
Interpret: Jiří Suchý & Comp. Semafor --- léta 70. a 80.
Vydavatelství: Supraphon 2012
Stopáž: 943 minut
Vybral a sestavil: Lukáš Berný
Mastering: Oldřich Slezák ve Studiu ADK-Prague
Producent: Naďa Dvorská
Hodnocení: 100 %

Zdroj foto: Supraphon


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Moje profesní dráha? To je velice pestrý způsob života se všemi pro a proti, říká Tomáš Netopil

tomas netopil 200Šest hudebních večerů slibuje letošní ročník hudebního festivalu Hudba v zahradách a zámku Kroměříž 2015. Zahajovacím koncertem bude 21. června uvedení slavné kantáty Carla Orffa Carmina Burana v provedení Filharmonie Bohuslava Martin...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Dívka s dýkou v duši a s nožem v ruce

Smrtelny hrich perexOžehavé téma incestu tvoří děj psychologického románu Markéty Harasimové. Tato autorka má na svém kontě již pěknou řádku románů cílených zejména na ženy. Jedná se jak o klasické romantické příběhy s prvky erotiky, tak o psy...

Divadlo

Na podzim do divadla: HRA LÁSKY A NÁHODY

200divDivadla měla dost času připravit se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte! Dalším tipem je Hra lásky a náhody v Divadle scéna ve Zlíně.

...

Film

Na druhém konci vesmíru a bez svého kladiva – Thor se vrací potřetí!

thor 200Thor je uvězněn na opačném konci vesmíru. Bez svého mocného kladiva je nucen pustit se do závodu s časem. Musí se vrátit včas do Asgardu, aby zastavil Ragnarok – zkázu svého domova, kterou se snaží rozpoutat nový mocný nepřítel, jeho nemilosrdná sestra Hela. Thor musí zabrá...