Duch a blues Jana Spáleného

Duch a blues Jana Spáleného

Tisk

jan spaleny trio panenko skakavaV zapadlém místě, kudy tragicky prošly dějiny, nahrál Jan Spálený se svým Triem živé album s názvem Panenko skákavá. Pozoruhodná nahrávka vznikla letos v srpnu a zcela jistě potěší příznivce vkusné a nadčasové muziky.


 

Když zmiňované cédéčko vezmete poprvé do ruky, máte zvláštní pocit. Titulní černobílá fotografie vás zve do schodů, které vedou do zdevastovaného chrámu a možná ještě dál… Místo, které působí opuštěně a tajemně (na někoho možná i strašidelně) se stalo 10. srpna 2012 dějištěm koncertu seskupení Jan Spálený Trio.

Jsme v mariánském poutním kostele ve Skokách, ve vysídlené západočeské vesnici vysoko nad údolím Střely (podrobný příběh tohoto zapadlého kraje najdete na www.skoky.eu). A mimochodem, název alba vychází z lidového rčení, které souvisí s barokním obrazem Panny Marie Pomocnice, který byl v 18. století původně namalován právě pro jmenovaný kostel.

Panenka skákavá přináší výběr písní, které dobře znají příznivci ASPM (Amatérského sdružení profesionálních muzikantů). Tedy legendárního seskupení, které v různých obměnách existuje na domácí scéně již od roku 1984. Komorní sestava Jan Spálený (elektrické piano, kornet, zpěv), Michal Gera (křídlovka, trubka, zpěv), Filip Spálený (bezpražcová basová kytara, kontrabasová tuba) předvádí suverénní výkon, v němž je slyšet tichá radost z muzicírování, v němž se bluesové a jazzové vlny nenásilně přelévají. Výsledkem je vkusná nahrávka, která nechává prostor pro subjektivní přemítání.

jan spaleny trio panenko skakava

Mezi patnácti skladbami převažuje původní tvorba, sentimentální posluchače určitě potěší časem prověřené hity, například Asi v tom bude nějakej háček či Bojlér blues. Leckteří fajnšmekři však jistě ocení i některé z šesti převzatin, v tomto případě bych si dovolil favorizovat drahokam z dílny Toma Waitse Dnes opouštím přístav (původně Shiver Me Timbers) a rovněž dylanovku Věřím v nás (I Believe in You).
 
Skladatel, muzikant a šiřitel kvalitní hudby Jan Spálený, který ještě letos oslaví sedmdesáté narozeniny, opět předvedl, že je možné dlouhodobě dělat dobré věci a přitom nesejít z cesty. Pokud tato netuctová nahrávka ještě navíc pomůže k oživení místa, kde Duch a blues/jazz nacházejí společnou řeč, pak je všechno tak, jak má být.     
Hezké podzimní poslouchání!
 
Panenko skákavá  
Interpret: Jan Spálený Trio
Žánr: Blues/jazz
Skladby: 1/ Hotel Štístko blues, 2/ Suzanna, 3/ Dnes opouštím přístav, 4/ Jsi trochu povadlá, 5/ Zavolej jen moje jméno, 6/ Cínový vojáček, 7/ Znám tě málo, 8/ Sto tisíc modrých sluncí, 9/ Loudání, 10/ Bojlér blues, 11/ V ulicích je déšť, 12/ Skandál, 13/ Asi v tom bude nějakej háček, 14/ Mezi břehy, 15/ Věřím v nás  
Stopáž: 76:03    
Vydavatelství: EMI, 2012  
Hodnocení: 85  %

Zdroj foto /obálka: www.emimusic.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Kromě Óčka, který mám většinou doma puštěný jako kulisu, si nic moc nepouštim,“ přiznává Petr Hrdlička

skwor peta hrdlickaSkupina Škwor dala českému rockovému světu především cover písně Shut  Sraž nás na kolena, ale od té doby už urazila velký kus cesty. Poslední album Drsný kraj je toho důkazem. Zpěvák a...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Sandra Brown odhaluje Skryté zlo

skryte zlo 200Představovat českým čtenářkám ikonu Sandru Brown je zbytečné, u nás jí vyšla celá řada knih. Tou nejnovější je temně nazvaný román Skryté zlo, který v září vydalo nakladatelství Ikar. Čeká nás milostný příběh, životní útrapy ve vztahu, ale t...

Divadlo

Jak vnímáme divadlo v divadle i mimo ně

scenologie valentaVětšina knih o divadle zkoumá, jak se divadlo tvoří - nedávno byly na těchto stránkách probírány například dvě Hyvnarovy knihy o herectví. Nyní následují další dva svazky, nahlížené ovšem jakoby z opačné strany: sledují, jak diva...

Film

KRÁL ARTUŠ: LEGENDA O MEČI

Artus plakat (2)Guy Ritchie, jenž pozornost na sebe upoutal adrenalinovým uchopením příhod Sherlocka Holmese, se v obdobně „nabušeném“ stylu vypravil k artušovské legendě – a spolehlivě pohřbil všechnu její poezii. Do ponura laděná fantasy s fantaskn...