Hele, nebuď dutý, poslechni si Buty!

Hele, nebuď dutý, poslechni si Buty!

Tisk

buty dupereleMuzikantská vynalézavost, mixáž různých stylů a znamenité texty. To je Duperele, nejnovější album kapely Buty. Radek Pastrňák a jeho přátelé si po šestileté pauze dovolili nahrát písně, o jejichž originalitě nemusíte pochybovat.  Je to hravé, je to dobré, prostě fajn!

 

Napřed jedno varování: kdo se bude snažit nacpat Buty do nějaké stylové škatule, ten nepochodí, neposedný soubor načichlý jazzem, rockem, popem a bůhvíčím ještě se při takových pokusech vysmekne. Podobně narazíte také při pokusech stoprocentně pochopit texty. Jsou natolik hravé a rafinované, že nesnesou jeden výklad. V kolážích slov se skrývají všelijaké významy a vzkazy. Nezbývá tedy, než číst (k tomu ostatně vybízí graficky i obsahově povedený booklet), poslouchat a přemýšlet. Prostor pro osobní fantazie je dostatečně velký.  

Buty mají tu zvláštní schopnost vyrábět fláky, které si zamilujete. Tak si říkám:  věčná škoda, že v čekárnách úřadů práce není zvykem pouštět hudbu. Kdyby tam totiž zněla Píseň práce, jedna z tvůrčích perel Radka Pastrňáka, mnoha frustrovaným lidem by to jistě vykouzlilo úsměvy ve tvářích.

Kuřátko od maminky pro změnu připomíná prastarý trampský song a vůbec nevadí, že trvá pouze necelé dvě minuty. Mimořádně působivé napětí se podařilo vytvořit ve skladbě Ping pong. Sestra nás zřejmě záměrně vrací do časů, kdy fanoušci této kapely měli „jednu ruku dlouhou“ a jejich život byl jednou velkou jízdou. (Pamatujete?) O hudební pestrost tu rozhodně není nouze, například Maseuko připomíná úctu muzikantů k bluesovým tradicím.  Dalším hitem pro rádia je Včil, příjemně se poslouchá a přitom se tu nezpívá o věcech, z nichž by se člověk smíchy neudržel.

buty duperele prebal

Celkově (a subjektivně) vzato, album Duperele má spíše posmutnělou, než veselou náladu. Jistě, je tu sice nadhled mužů středního věku a drobné fórky, avšak legrace definitivně končí skladbou ÁÚ. Prostě - síla! Paní Beznaděj si totiž bere slovo a… „vypadá to, že nám hudba upadá/že nám upadá… (…) z hlíny potom klíčí divná nálada/pomalu převládá/ta nová divná nálada/ta nová divná nálada/Áú..“  

Dech se vám možná zastaví při pomyšlení, že Buty jsou o pár kroků vpředu, cosi podvědomě tuší a tohle album má být vizionářským varováním. Něco se blíží a my přesně nevíme, co to je. Spokojme se alespoň s náznaky… „A teďka před tebou kotví černý prám/a na něm kámoš sám/úplně jak ho znáš/když před ním postáváš…“ (Náhradní díly).    

Duperele
Interpret: Buty
Žánr: rock/jazz/pop
Skladby: 1/ Carefour, 2/ Dupať, 3/ Ping pong, 4/ Píseň práce, 5/ Křovák, 6/ Nad papírem, 7/ Sestra, 8/ Maseuko, 9/ Včil, 10/ ÁÚ, 11/ Náhradní díly, 12/ Paul McCartney, 13/ Kuřátko od maminky.
No smoking verze: 14/ Carefour II, 15/ Nad papírem II.
Stopáž: 46:45    
Vydavatelství: Supraphon, 2012  
Hodnocení: 85 %

Zdroj foto /obálka: Supraphon


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vzdušná akrobatka Šárka: „Je to přímo nebeský zážitek, když jste vzhůru nohama zavěšení a pozorujete krásu přírody“

200rozK rozhovoru jsme si přizvali Bc. Šárku Bílou, lektorku a akrobatku z Pardubic, která se již několik let věnuje vzdušné akrobacii. Co aerial dance přesně znamená, co je k němu potřeba a kde jej můžete vidět nebo začít praktikovat? To a mnohem více nalezne...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Skok rovnýma nohama do světa turfu

altTěžko se mi popisuje pocit, když se pár metrů ode mě řítí skupina koní, pod jejich kopyty duní zem. Ta jejich touha být první, zvítězit, která dělá dostihové koně dostihovými koňmi. Ten pro mne tak silný genius loci dostihových závodišť… Koňské dostih...

Divadlo

Derniéra kultovního muzikálu Andrewa Lloyda Webbera Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť z Plzně už 22. května streamem!

muzikal josef 200Velkolepá a zábavná muzikálová show pro všechny generace z autorské dílny Andrewa Lloyda Webbera a Tima Rice Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť dobyla doslova celý svět!!! Muzikál s podtitulem Bible v rytmu rokenrolu vznikl na m...

Film

Hrdinové Země bez zákona nemají s prohibicí slitování

zeme bez zakona plakatPremiéra americké gangsterky Země bez zákona, odehrávající se ve 30. letech v čase vrcholící prohibice, nemohla do Česka dorazit ve vhodnější dobu. Hlavní protagonisté, bratři Bondurantovi, v ní české publikum pro...