Na pokecu s pořadateli SUNDAY MUSIC JAM

Na pokecu s pořadateli SUNDAY MUSIC JAM

Tisk

sunday music jamJiž tuto neděli, 16. září, bude v pražské Stromovce od poledne až do pozdního večera slušně hudebně nabito. Osmý ročník multižánrového nekomerčního festivalu nabízí porci výborné muziky, doprovodný program, zajímavou tombolu a především pak možnost, jak dobře strávit jednu z posledních teplejších nedělí. Řeč je o festivalu Sunday Music  Jam. Jaká mají specifika malé hudební akce? Jak se něco takového vůbec organizuje a na co všechno je potřeba myslet? Jan Martínek, jeden z pořadatelů akce, Kultuře 21 odpověděl na vše, co nás zajímalo!

Co všechno obnáší zorganizovat takový malý jednodenní festival?

Několik měsíců stresování, telefonování, e-mailování, přemlouvání, domlouvání, spoustu energie, poměrně dost vynaložených peněz a doufání, že se to vrátí alespoň v podobě euforie, když všechno vyjde tak, jak má.

Od kolikátého ročníku se pořadatelsky podílíš na festivalu a jak tě to vůbec napadlo?

Od prvního, který se konal v roce 2002. To sice bylo přesně před deseti lety, ale letos se koná osmý ročník. V té době jsem se už podílel na organizování dvou ročníků jiného hudebního festivalu v Praze, takže nějaké zkušenosti tam už, dejme tomu, byly. Prvotní nápad vznikl asi z myšlenky, která trvá dodnes: s pár dalšími muzikanty jsme si řekli, že chceme-li si na nějakém festivalu zahrát, tak si ho musíme sami zorganizovat. Stejně jako před deseti lety hrají na českých festivalech pořád ty samé kapely a změnu nikdo, zdá se, nechce.

Kde se konaly minulé ročníky a proč došlo k přestěhování události?    

První ročníky se konaly v kulturní enklávě Šlechtovka ve Stromovce, což bylo poměrně magické místo. Bohužel se pak zrovna v těch místech propadl tunel Blanka a tak jsme v roce 2006 museli festival přesunout do Park Café v Riegrových sadech, kde byl ale problém s hlukem. Další tři ročníky se konaly v klubu Modrá Vopice ve Vysočanech. Letošní ročník symbolizuje návrat do Stromovky, tedy blíž k lidem.  V téhle souvislosti bych se rád dotkl ještě jednoho aspektu: před, dejme tomu, pěti až deseti lety v podstatě nebyl velký problém uspořádat v Praze venkovní festival, protože na to byly prostory. Dnes už nejsou. V podstatě to funguje tak, že jakmile dnes v Praze někde venku zahraje živá hudba, tak “spořádaní občané” téměř okamžitě volají na policii, jejíž bdělí zástupci do desíti minut tlučou na dveře i s hygienikem, který vám hrozí milionovou pokutou. To jsem už osobně zažil. “Hlukové limity”, kterými se ohánějí, jsou totiž mnohdy nastavené tak, že když se v pražském parku hlasitě zasmějete, tak je už porušujete. Spousta lidí má navíc utkvělou představu, že kde se koná živá hudba, tam se automaticky dělá bordel a zfetovaní a ožralí hudební fanoušci zvrací po alejích a rozbíjejí tramvajové zastávky. Samozřejmě má tato představa k pravdě daleko, ale vysvětlujte jim to. Proto se spousta provozovatelů venkovních zahrádek, letních kin a podobně, bojí živé hudby jako čert kříže a raději ji u sebe zakážou, než aby riskovali. A to je velká škoda. Restaurant Pražan, kde se koná letošní ročník, má za sebou poměrně úspěšnou minulost jako Stromovka Music Garden, kde se hrála živá hudba od května do září. Pak se tam zase přestalo hrát a teď to vypadá, že by se tahle “zašlá sláva” mohla do Stromovky vrátit. Samozřejmě k tomu rádi přispějem a provozovatelům Pražanu tleskáme za odvahu.

sunday music jam

Letos se nově v programu objevuje tombola, jejíž výtěžek jde na charitu. Kam přesně výtěžek poputuje?

Výtěžek z tomboly poputuje na kulturní program pro děti z dětského domova. O který přesně dětský domov půjde, jednáme s organizací Múzy dětem, se kterou spolupracujeme. Záleží pak na vybrané částce, jaký kulturní program budeme moci nabídnout. Rádi bychom připravili nějaký interaktivní program tak,  aby se mohly aktivně zapojit i děti. Takže uvažujeme například o divadelním představení pro děti, do kterého by se děti samy zapojily. Jinak ta tombola bude hodně zajímavá - možnost vyhrát karton vína od společnosti Luxusní vína, nebo akt fotografa Jiřího Šteigera asi za těch pár koupených lístků stojí. A je to pro dobrou věc :-)

Lákadlem pro rodiny s malými ratolestmi je i dětský koutek. Co přesně v něm bude nabízeno?

Do Stromovky chodí na procházku hodně rodin s dětmi, které samozřejmě chceme přilákat. Je pak třeba počítat s tím, že zatímco rodiče budou pít pivo a poslouchat kapely, děti se můžou nudit, takže je to chce nějak zabavit. V restauraci mají dětský koutek stabilně, takže určitě budou k dispozici nějaké hračky, kreslení, trampolína a podobně.

Je některá kapela, kterou by si rád jednou v budoucnu na Sunday Music Jamu viděl/slyšel? A podle čeho jste vybírali kapely v letošním line-upu?

Je několik kapel, které hrají na SMJ takřka stabilně, a to jsou většinou ty, které mají něco společného s organizátory :-) Od začátku je dané pravidlo, že program má být žánrově co nejpestřejší, takže se dá říct, že co kapela, to trochu odlišný styl. Většina kapel, které u nás vystupují, také nejsou širší veřejnosti příliš známé, nejsou to žádné komerční hvězdy. Dále by měly splňovat tu podmínku, že se nám musí aspoň trochu líbit. Sice se z velké části jedná o kapely, s jejichž členy se více či méně osobně známe, ale letos vystoupí minimálně dvě skupiny, na které jsem letos narazil víceméně náhodou a zaujaly mě, což je případ Amber Sky a Tritonus Priest. Každopádně kapel, které bych tam rád viděl, je spousta. Škoda, že se to nedá nafouknout alespoň na tři dny :-)

Minimálně s poslední větou nezbývá než souhlasit. Přesto i ten jeden den nabízí opravdu velkou porci muziky. Takže vyrazte do Stromovky!

Sunday Music Jam
16. září 2012
Restaurace Pražan v pražské Stromovce
Vstupné: dobrovolné
Přesný program: http://www.facebook.com/#!/pages/SUNDAY-MUSIC-JAM/139706789375876


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Olomouc

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Nacistická determinace

hellblazer potopa 200John Constantine se k nám vrací v dalším Azzarellovém Hellblazerovi. Tentokrát se bude brodit rasistickými názory na jiné komunity, holohlavými přívrženci nacistického starosty a k tomu má ješ...

Divadlo

Libor Vaculík režíruje českou verzi slavného francouzského muzikálu Romeo a Julie

romeo julie 200Česká verze francouzského muzikálu Romeo a Julie z pera Gérarda Presgurvice bude v prvním muzikálem, který bude koncem září uveden v multifunkčním sále Forum Karlín v Praze.  Muzikál režíruje Libor Vaculík, který je v tomto případě součas...

Film

Fénix s polámanými křídly

fenix200Další drama na programu Severské filmové zimy, tentokrát z Norska. Znovu se setkáváme s partnerskou dvojicí umělců. Možná vám to připomíná dříve představený finský film Nicota, ale nemusíte se bát, že by šlo o stejný příběh. Umělecká ega jsou jediným po...