Žloutenkový nářez

Žloutenkový nářez

Tisk

yellow sisters zverinecKaždý, kdo je slyší poprvé, reaguje vykuleným pohledem, otevřenými ústy a nakonec i spadlou čelistí. Vokální skupina Yellow Sisters o svých kvalitách přesvědčuje i na aktuálním albu Zvěřinec. Přestože je zacíleno na děti, své si na něm jistě najdou i dospělí. Hlavně ti, kteří mají rádi jemnou nadsázku a humor mezi řádky.

 


 

Jsou čtyři a někteří fanoušci jim říkají Žloutenky, jmenovitě Antonia Nyass, Bára Vaculíková, Lucie Hawa Goldin, Léňa Yellow (Lenka Jankovská). Formace kreativních žen má z nedávné minulosti na kontě dvě zajímavá alba – Singalana (2006) a Tubab Woman (2010). Jejich aktuální dílo je ústupem od složitějších melodií, zkrátka Zvěřinec jde naproti dětskému publiku a zároveň chce odreagovat unavené rodiče.

Pozoruhodná „hudba“! Žádné bicí ani nabroušená kytara nebo dunivá basa. Tady stačí vynalézavě propletené hlasy, které vytvářejí úžasnou kapelu. Pravda, na několika málo místech si dámy vypomáhají nepříliš rozšířenými nástroji (kazu, balafon, xylofon, kalimba), ale popravdě řečeno, je to jen koření, které však nemá zásadní vliv na celkové vyznění alba. K pestrosti projevu Yellow Sisters tentokrát přispěl zástup hostů, v němž nemohly chybět rozdivočelé děti (členky tohoto seskupení mají dohromady osm potomků).

yellow sisters

Mezi devatenácti skladbami najdete i tři neobvykle krátké kousky, nejdelší z nich (Máša vítá babi s dědou) trvá jen dvanáct vteřin. Pozornost zasluhují texty. Zabývají se například apokalypsou (Mravenčí), dopravou ve městě (Krteček je hrdina), životním stylem prarodičů (Sraz naháčů), rodičovskými starostmi (Máme doma strašná zvířata) a dokonce oslavují rodinnou pospolitost (Máváme fandíme). Ninja team je zase hit, který má ambici oslovit odrostlejší děti. „Hustý, krutý, pěkně tučný,“ rozjíždí se tato skladba a zakrátko se dozvídáme, že „už si nehrajem jak malí na dětským písku/ naše pyžamo je černé a všichni ho máme/ když budeš chtít autogram tak ti ho dáme…“  I když stále posloucháme dětské album, je nutné poctivě upozornit, že Houbová nejspíš zaujme dospělácké uši i mozek, který bude vymýšlet, jaké poselství se vlastně skrývá mezi řádky. No, snad strejda, co usadil se v Mexiku, by to uměl vysvětlit.

yellow sisters zverinec


Yellow Sisters jsou nejen zábavné, ale občas i tajemné a něžné. Řeknu vám, když jsem potřetí slyšel Spinkej spinkej a poté Hajíjajá, chtělo se mi usínat. To ale ještě nebylo všechno. Největší překvapení totiž čeká na konci - budete se divit, co s pozorným posluchačem (mužem) může udělat jedna jediná věta… Ne, erotické finále jsem fakt nečekal!             


Zvěřinec
Interpret: Yellow Sisters  
Žánr: Vocals
Skladby: 1/ Mravenčí, 2/ Krteček je hrdina, 3/ Šel jeden krokodýl, 4/ Máša vítá babi s dědou, 5/ Sraz naháčů, 6/ Máme doma strašná zvířata, 7/ Veverka, 8/ Máváme fandíme, 9/ Máša nám budí miminko, 10/ Houpy Hou, 11/ Vlaštovka, 12/ Ninja team, 13/ Hubka kouká z pod mechu, 14/ Houbová, 15/ Vánoční bim bam, 16/ Máma, 17/ Kalimba pro sladké usínání, 18/ Spinkej spinkej, 19/ Hajíjajá.
Stopáž: 44:24   
Vydavatelství: Indies Scope Records, 2012  
Hodnocení:  85 %
Zdroj foto /obálka: www.indies.eu  

Foto Yellow Sisters: Tomáš Třeštík


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Učitel potřebuje znát kulturu země, odkud dítě s jiným mateřským jazykem přichází

skolstvi 200Ze 450 dětí je v jedné z pražských základních škol 80 dětí s odlišným mateřským jazykem. Na jednu třídu tak připadá 8 dětí cizinců. Dětí, jejichž mateřským jazykem není čeština, přibývá i v dalších školách. Potřebují pomocnou ruku! Podle pražské...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Pohádková literární soutěž
ImageKnihovna Václava Čtvrtka v Jičíně, Nadační fond Jičín – město pohádky, ZŠ Bodláka a Pampelišky Veliš a časopis Pastelka vyhlašují v rámci 22. ročníku festivalu Jičín - město pohádky krásnou literární soutěž

Divadlo

Městské divadlo Mladá Boleslav uvede premiéru mystické komedie Hotel mezi dvěma světy

premiera200Hru francouzsko-belgického autora Erica - Emmanuela Schmitta Hotel mezi dvěma světy uvede v pátek 21. dubna Městské divadlo Mladá Boleslav. Inscenaci, která se hraje v překladu Michala Lázňovského, režíruje Petr Mikeska.

...

Film

Louis de Funes servíruje Zelňačku

zelnacka louis de funesZelňačka (1981) je jedním z těch velmi povedených filmů, ve kterých hraje stařičký Louis de Funes. Ve své knižní předloze je příběh hlavně o kontrastu zarezlých starousedlíků a nového, svěžího mládí. Fil...