Open Air Festival: zahraniční headlineři

Open Air Festival: zahraniční headlineři

Tisk

open air festival amy macdonaldJiž dva týdny uplynuly od jednoho z největších multižánrových festivalů u nás. Open Air Festival má za sebou třetí úspěšný ročník. Už jsme vám přinesli zpravodajství ze čtvrteční startovací horečky, nastínili atmosféru v kempu i areálu. Hlavní hvězdy i příliv návštěvníků patřil ale pátku a sobotě. Jak to vypadalo, když do Panenského Týnce přijely hvězdy jako Fatboy Slim či Amy Macdonald?

 

Páteční dance

Dramaturgové festivalu postavili line-up chvályhodně. Tanečnější vystoupení přiřadili pátku, který se tak stal znamením rychlých beatů. V jednu hodinu odpoledne, kdy se otevřel areál, do něj začaly ihned proudit tisíce lidí, kteří se nemohli dočkat především večerního programu. Snad nejčastěji skloňované jméno v souvislosti s festivalem byl totiž dj‘ský mág Fatboy Slim. Chlapík, který patří už úctyhodnou řádku let k tomu nejlepšímu z klubové taneční scény, přijal pozvání na letiště a stal se tak nejdražším umělcem v tříleté historii Open Airu. I když ihned po vystoupení v Čechách odlétal na závěrečný ceremoniál Olympijských her do Londýna, měl právo na trochu stresu či nervozity (přece jen takové porouchané letadlo či bouře by pokazily hodně), zářil úsměvy a sálal dobrou náladou a optimismem. I podle toho vypadal jeho dvouhodinový set, který se setkal s velkým úspěchem. Podobně na tom bylo i uskupení Gorillaz Sound System, které předvedlo také nezapomenutelnou show. Obě hlavní páteční hvězdy byly ze servisu pořadatelů i ze samotného festivalu naprosto nadšené.

open air festival 2012

Sobotní kytarovky

Královnou posledního večera v Týnci se stala Amy  Macdonald. Tahle skotská kráska si získala fanoušky podmanivým hlasem, kytarou a především inteligentními osobitými texty. Prorazila písničkou This Is a Life před pěti lety a od té doby se stabilně drží na špici nejuznávanějších zpěvaček. Letos vydala třetí řadové album Life In A Beautiful Light, které přijela představit. Do Čech zavítala vůbec poprvé a dle jejích slov se jí tu líbilo natolik, že by se ráda vrátila na samostatný koncert. Tím by rozhodně udělala velkou radost nemalému množství fanoušků, které u nás má. V jejím devadesát minut dlouhém koncertě zazněly i ty největší singly, několik verzí písniček, které speciálně upravila pro koncertní vystoupení. Ačkoliv je zahraniční hvězdou poměrně vysokého kalibru, zářila úsměvy a přístupností. Návštěvníkům OAFu dokázala, že zpívat skutečně umí, jen zůstává otázkou, jestli je to zpěvačka vhodná zrovna pod širé nebe multižánrového festivalu. Zkrátka ne celý dav její spíše lyrické emotivní písně strhly. Její síla je vedle nezaměnitelného tónu hlasu především v již zmíněných textech a ne všichni návštěvníci festivalů jsou zrovna toto schopni večer vnímat. Pokud se k nám Amy skutečně vrátí na sólový koncert, udělá jedině dobře. Další sobotní hvězdou byly Mando Diao. Partička ze Švédska se u nás proslavila především hitem Dance with Somebody před třemi lety. Kdo se chytl taneční, a přesto kytarové melodie, a kapelu si oblíbil, pak už mu nemohly uniknout hity jako Gloria či God Knows. O co Amy nestrhla festivalové publikum, o to víc upoutali pozornost právě tihle kluci. Energii, kterou přijímali z publika, zároveň i vraceli. Vypadalo to, že kdyby nemuseli, tak nikdy z podia neodejdou. Závěrečnou tečku zasadili již zmíněným nejslavnějším singlem, ze kterého udělali snad desetiminutovou skutečnou „jízdu“. A závěrečný chorál z publika se stal nezapomenutelným zážitkem (a myslím, že nejen pro ně).

open air festival amy macdonald

Oba hlavní festivalové večery byly zkrátka nabité. Letos se v Panenském Týnci zahraničními hosty skutečně nešetřilo, a tak se festival zařadil, co se programu týče, vedle festivalů s letitou tradicí a věhlasným jménem. Koho plánují dramaturgové na příští rok, neprozradili. Pokud budou ovšem velká jména na plakátech skutečně velká, alespoň z poloviny jako na letošním ročníku, tak se rozhodně máme na co těšit!

open air festival amy macdonald

Zdroj foto: fotograf Jan Šída


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Beroun

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Jak to ten pes myslí

Pes kniha 200Lámali jste si občas hlavu nad tím, proč Váš pes dělá určité věci, které kolikrát nelze logicky vysvětlit? Rádi byste ho pochopili, popřípadě daným situacím předešli? Autorka knihy Arden Mooreová – právem uznávaná poradkyně v ...

Divadlo

Slovácké divadlo v Uherském Hradišti získalo další dvě nominace na prestižní cenu

Cena Ravenhilla 200Po nominacích na Ceny divadelní kritiky, ceny Divadelních novin a poté, co se Slovácké divadlo umístilo v desítce nejlepších českých divadel, se v Uherském Hradišti radují zase. Od čtvrtku 8. dubna se slováčtí divadelníci chlubí i ...

Film

Severské kultovní filmy odstartovala finská bláznivá komedie

Unno perexSkandinávský dům ve středu 2. září odstartoval přehlídku kultovních severských filmů v Komorním kině Evald. Uváděné filmy jsou ve svých domovinách známé asi jako české Pelíšky, avšak český divák se k nim může dostat úplně poprvé a navíc si užít ori...