18. Rock For People: první oficiální den

18. Rock For People: první oficiální den

Tisk

altStředou 4. července byl zahájen oficiální program letošního Rock for People! Všichni, kteří v úterý večer skládali hlavy do stanů, si rozhodně přáli, aby je ráno probudil minimálně teplý vzduch, v lepším případě sluníčko. Lidí na rozbahněné ploše spaly tisíce. A co všechno takové tisíce pozitivních myšlenek svedou? Hodně! Ráno se mraky začaly pomalu protrhávat! A teplo vydrželo až do večerních hodin, takže vládla ideální atmosféra k vychutnání si všech koncertů v nabitém programu letošního RFP!

Areálem už od jedenácté hodiny dopoledne začaly proudit davy návštěvníků. Hned od otevření Festival parku se totiž startovalo na Talent and Jam Stage, poledne odbilo začátek jízdy v Red Bull Tourbusu a především se pak po 13. hodině otevřely brány letošní hlavní scény – T-mobile Stage. Na ní to rozjela trash-rocková kapela z Dánska LSD ON CIA a tím byly víc než oficiálně zahájeny tři dny neřízeného tance, hudebních zážitků, radosti a především pak svobody (protože tady, na letišti, je realita pro všechny docela vzdálená).

Britští headliners

Středa byla ve znamení především britských hostů. Na hlavní stage se objevily hned čtyři ostrovní hvězdy (vedle nich dvě kapely z Dánska) a další dvě na Staropramen Cool Lemon Stage. Největším lákadlem středečního programu byli The Prodigy. Netřeba je komukoliv představovat. Dnes naprosté legendy elektronické hudby jsou tím, na čem většina z nás vyrůstala. Před dvaceti lety dobyli svět debutovou studiovkou Experience, překonali hranice, určili další směr. Dali nám volnost a ukázali, že hudbu lze dělat i jinak. Legenda se v toku času proměňovala svým složením až do současné podoby, ve které se představila i na Rock for People. Liam Howlett (skladatel, klávesista), Maxim Reality (zpěvák, MC) a především pak Keith Flint, zpěvák a svým způsobem ikona celé kapely, se po dvou letech vrátili do Hradce Králové! Na jejich koncert už hodinu před začátkem přicházely davy. Vybojovat, a poté obhájit dobré místo, je polovinou úspěchu k získání nezapomenutelných vzpomínek. S blížícím se plánovaným startem koncertu se ovzduší napjaté očekáváním dalo krájet, dav skandoval a burácel. Prodigy se, bohužel, o pár desítek minut zpozdili, ale s prvním tónem jim to zřejmě všichni odpustili. Byla to show, byl to zážitek a neopakovatelnost okamžiku. Bylo to taky ale trochu samozřejmé, přece jen očekávané a tak nějak odehrané pro fanoušky. Fans je milují, fans tvořili tu podstatnou část davu, a že to třeba mohlo mít hlubší atmosféru, je už jen drobnost. Přesto všechno to byl pořád ten zážitek, pro který si na RFP většina z nás přijela. “Pařila jsem v kotli! Na Prodigy!,” s rukama nad hlavou nadšeně křičela jedna z návštěvnic.

alt

Další  fanouškovskou senzací bylo vystoupení The Subways. Není pochyb, že toto trio to s publikem umí, rozdovádí každého a má jedny z nejvíc indie-rockových chytlavých melodií. Kdo někdy viděl jejich koncert live (v Čechách si středečním vystoupením připsali na konto již šestý tuzemský koncert), tak ví, že je to skutečný “masakr”. Ovšem to, co se odehrálo tady na RFP, nemělo obdoby! Teenagerovsky roztomilý kytarista a zpěvák Bill Lunne, na první pohled křehounce působící blondýnka s baskytarou v ruce Charlotta Cooper a Josh Morgan za bicími, mají silné hlasy a úderný rytmus. A dokázali to hned ze začátku. Po pár písničkách si Bill sundal brýle a se spontánním úsměvem je hodil do publika. To mezi tím vytvořilo “traktor”, aneb kotel rozhodně nebyl pro slabší povahy. Naprostou senzací pak bylo, když při jejich snad nejslavnějším hitu Rock and Roll Queen vložil česká slova. “Ty si, ty si ta jediná..,” se rozléhalo po letišti v davu vřískajících fanoušků. Ovšem to největší zaklínadlo na české fans teprve čekalo, protože, když lámanou češtinou všechny poprosil, aby si sedli, tak se skutečně tisíce lidí sesunuly k zemi. Pocit, který pak kapela musela mít, když všichni během sekundy vyskočili a lesy tleskajících rukou se otočily vzhůru k nebi, si můžeme jen vysnívat. Ale i pro samotné účastníky téhle šílené jízdy to byl rozhodně silný zážitek!

alt

Domácí scéna

Tuzemským účinkujícím ve středu patřily tři koncertní stage. Jelo se napříč žánry od popové klasiky (Meky Žbirka), přes známky punku (Visací zámek) až k rapu. Hiphopoví Prago Union se rozjeli, při postupně zapadajícím sluníčku, na Red Bull Tourbus. Ten křižuje českými festivaly již druhým rokem. A, samozřejmě, ani tady stříbrný retroautobus nemůže chybět. Ruce nahoře, pár rovných kšiltů a četné publikum přivítalo Kata a jeho partu, která začala s několikaminutovým zpožděním, díky nesrovnalostem zvuku. Nakonec se vše odehrálo v pořádku, koncert byl bezchybný! Textová úroveň Prago Union je jedinečná a některá slova o mezilidských vztazích v krásném prostředí stage (ta je totiž obklopená zelení a ani trochu nevypadá, že je součástí letiště), měla silný náboj.

Podobně na tom byla i pražská formace 1st Choice. Ta koncert odehrála v náhradní sestavě. Hostovalo se hned dvakrát. Za mikrofonem se místo Michala Skořepy premiérově ocitl Lukáš Bajt, který, díky Michalovu charismatu a nezaměnitelnému tónu hlasu, vzal na sebe těžký úkol. Zvládl to ovšem naprosto perfektně. Stejný výkon podal i Lukáš Martínek, který zaskočil za kytaru, patřící jinak Zbyňkovi Pokornému. Sestavě hostování vůbec neubralo na síle (ba naopak) a kluci předali energii publiku, jako vždycky. Málokterá kapela si tak umí užít koncert, jako právě 1st Choice!

alt

První oficiální den se vydařil po všech stránkách. Návštěvnost se přehoupla přes 25 000 tisíc hudebních nadšenců, objednané slunce konečně dorazilo a vše klaplo, jak mělo. Zkrátka ideální start!

Zdroj foto: www.rockforpeople.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rita Kindlerová: „Je to jeden z nejlepších příběhů o lidskosti a cestě člověka k poznání sebe sama a svého místa na světě.“

Rita Kindlerova 200Rita Kindlerová je naše nejrespektovanější překladatelka z/do ukrajinštiny, intelektuálka a žena různých zájmů. Ačkoliv dříve měla problém se překladatelstvím uživit, v posledním půlroce je její profese velmi žádaná. Její posled...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

RECENZE: Půlnoční pohádky

pulnocni pohadky200Tři děti, rodiče, kteří se dětem mnohdy podobají a morče. Povedená rodinka z nové knihy Sáry Saudkové Půlnoční pohádky, vás provede nejenom běžnými situacemi, ale zejména rozmanitými pohádkami, které potěší malé i velké.

...

Divadlo

Kdo natropí nejvíce hloupostí?

Eva perexDivadlo Na Fidlovačce frčí letošní sezonu na „prvorepublikové“ vlně, a tak není divu, že přidalo na svůj repertoár vedle britské konverzačky z 20. let i oblíbenou českou retro komedii Fan Vavřincové Eva tropí hlouposti

Film

Rodinná pohádková klasika se opět vrací na plátna – Kráska a zvíře

Kraska a zvire film perexOd proslulé animované verze se na plátnech a obrazovkách objevilo několik dalších zpracování tohoto „pojmu“ v pohádkovém světě, avšak úspěšným a velice zdařilým se stal až snímek z letošního roku z dílny Walt Disney...