Hodně ostré songy

Hodně ostré songy

Tisk

altNaštvanost může být nadčasová. Alespoň v případě slovenské punkrockové kapely Davová psychóza to platí dvojnásobně. Legendární album Kríza vedomia, které nedávno vyšlo v reedici, se totiž až překvapivě snadno trefuje do společenské atmosféry posledních dnů.

 

 

Taky jste někde četli, že „kapitalismus nefunguje“? Toužíte po jiném „spravedlivějším“ systému? Štve vás korupce? Trápí vás, že státu odevzdáváte tolik peněz na daních? Vadí vám arogance mocných? Hledáte někoho, kdo vám promluví z duše?

Kapela Davová psychóza jela na zmíněné pocitové a názorové vlně už před čtrnácti lety. V roce 1998 nahrála a vydala album Kríza vedomia. Sada ostrých písní měla u fanoušků punkových protestsongů velký úspěch. Nyní se vrací, aby připomněla, že leckteré problémy nezmizely.

Hrozba nacionalistických vášní, nedodržování lidských práv, diktát peněz, globalizace, ohrožení přírody, podvyživené dětí v zaostalých zemích… To jsou stále žhavá témata. V nekompromisních textech se objevují i naléhavé otázky. Kupříkladu v písni Rieka se slovenští punkeři ptají, zda jsou na světě lidé, kteří ještě neochutnali vynikající chuť Coca-Coly a jestli na zemi existují místa, kde lidská ruka nepřinesla smrt a utrpení.

alt

Davová psychóza je vskutku angažovaná, řekněme politická kapela. Její hudba vyznačující se pořádnou dávkou energie a rychlým tempem zde funguje jako podpora pro texty, které se podobají kázáním a projevům aktivistů. Žádné laciné rýmovačky pro zábavu. Tohle je obžaloba „nedokonalého“ systému, tvrdá kritika neřešených problémů, vytrvalé tepání do živého.

Co je podstatné, mezi řádky a silnými slovy zní touha po osobní svobodě, toleranci a lásce. Jenže – jak se dostat k cíli? Třeba tím, že vezmu kytaru a budu zpívat o  „svinstvu“, kterého je všude kolem nás dostatek? I to je cesta… Nebýt lhostejný.

Na někoho může Kríza vedomia působit jako „nepřijatelný levičácký extrém“, na jiného jako „nová inspirace pro 21. století“ a někdo uzná, že jsou názory, o nichž se vyplatí občas přemýšlet a hledat jejich reálné zdroje. Ať to máte jakkoliv, Davová psychóza a její dílo patří k základnímu vzdělání každého příznivce česko-slovenského punkrocku.        

Kríza vedomia
Interpret: Davová psychóza
Žánr: punkrock    
Skladby: 1/ Intro, 2/ Horiaca Európa, 3/ Ĺudská práva, 4/ Práca, 5/ Urob zo mňa sviňu, 6/ Dovtedy, pokým nebude neskoro, 7/ Ilúzia, alebo realita, 8/ Rieka, 9/ Žiť neznamená trpieť, 10/ Boj o život, 11/ Epitaf pre Boha, 12/ Búrka, 13/ Kočovníci, 14/ Ohnivý kóň, 15/ Čierná diera.  
Stopáž: 44:43   
Vydavatelství: Papagájův Hlasatel Records, 2012  
Hodnocení:  85  %

Zdroj foto /obálka: www.phr.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

O výstavách v Asii i exotickém jídle s Tomášem Řízkem

rizek deti perexVýtvarník Tomáš Řízek se vloni na podzim téměř odstěhoval do Asie. Vystavoval tam své obrazy a ilustrace, podnikl několik výtvarných dílen a přenášek. Tak jsme se ho zeptali, jak jeho asijské putování dopadlo. 

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Věčný polštář z trávy Antonína Límana

vecny polstar z travy limanKdyby můj otec i matka
byli lučními kvítky,
mohli by se mnou sdílet
polštář z trávy,
až budu na cestách.
(Manjóšú 4325, XX)

 

 

...

Divadlo

Kulturní tip: Triptych Together Alone poprvé 18. července v PONCI

Together Alone Lost4 foto Vojtech Brtnicky nahled (2)Pražské divadlo PONEC 18. července od 20 hodin uvede v předpremiéře triptych Together Alone ukrajinské umělkyně Yany Reuto...

Film

DONT STOP

altKontroverzní snímek DONT STOP, mající sotva čtrnáct dní po premiéře, rozdělil filmové kritiky i veřejnost na dva tábory. Jedni ho považují za kouzlem dobovosti ověnčené retro, druzí za hořkou plytkost. Neznámá jména, oblak poloamatérského díla...