BRUCE SPRINGSTEEN CÍTÍ VOLNOST AMERIČANA

BRUCE SPRINGSTEEN CÍTÍ VOLNOST AMERIČANA

Tisk

altBruce Springsteen je tu s novým albem Wrecking Ball. Po jeho poslechu je zřejmá inspirace zvukovými náměty z jeho dřívějších alb - ať už je to důrazný klavír jak vystřižený z písních na albu The Promise v úvodní písni We Take Care Of Our Own či několik písních jakoby ze Seegerového session na Springsteenově albu We Shall Overcome (mimochodem píseň American Land je jak na We Shall Overcome, tak na novém Wrecking Ball). Další silné pojítko s minulostí je píseň Land Of Hope And Dreams, která zazněla už na koncertě v New Yorku před 11 lety. Zde je vydařenější, údernější, se silnými kytarovými riffy. Někdo by si mohl myslet, že vracet se k takovým písním je jen zabírání místa na disku.

 

Je to určitě oprávněný názor, ale osobně si spíš myslím, že Bruce chtěl připomenout některé písně z minulosti. A navíc ona Land Of Hope And Dreams nevyšla nikdy předtím na řadovém CD, jen na tom koncertním. Jakoby zpěvák chtěl tímto albem zacelit svou hudební kariéru.

Koncertní nahrávku dá na řadové CD, připomene náladu z přechozích albči i celé písně. A je nutno dodat, že se mu to povedlo.Některé písně podobné z minulosti (stačí porovnat třeba Into The Fire z alba The Rising a stejně tak druhou skladbu z nového alba - zdařilou Easy Money, připomínající dobrý text života obchodníka se zvířaty) se zdařile snoubí s novými nápady a novými prvky na novém albu. 

Úvodní We Take Care Of Our Own začíná vynikajícím bubnovým sólem Maxe Weinberga (v klipu se při nich Bruce pohybuje jako tajemný a temný stín). Škoda, že se neprolínají celou skladbou. Píseň nám připomene opak jejího názvu a nabízí nepoloženou otázku - Máme se starat jen sami o sebe? O své věci? Rozhodně se jedná o jednu z nejlepších nahrávek na albu.

Volnost na Springsteenových nahrávkách (a nejlíp je to znát snad na albu We Shall Overcome) je cítit i snad na každé nahrávce nového alba, kdy Bruce cítí potřebu pomoct Američanům v době krize (např. krásně baladická a intonačně velice povedená The Depression po které následuje hodně uvolněná titulní skladba ve stylu Boba Dylana - mimochodem oba zpěváky objevil pro muziku tentýž člověk). Píseň You´ve Got It má vynikající hru na akustickou kytaru, typově se podobá písním z alba Nebraska,víc zdůrazňuje Springsteenovu osamělost. Jen on a kytara. A překvapí tím, že končí znenadání. Přidají se i ostatní nástroje, ale toto pojetí je hlavní nosnou myšlenkou skladby. Naproti tomu hned následující Rocky Ground s prvky hip hopu či rapu je skladbou s výrazným zastoupením ostatních. Píseň Death To My Hometown začíná nečekaně a i nečekaně pokračuje. Je to snad protiklad smutné My Hometown z alba Born in the USA? Nebo písňová odpověď na tuto skladbu?

alt

Napřed se ozve sbor jak z alba We Shall Overcome, pak pokračuje samotný Bruce, který zpívá po 2 verších na bookletu. Uvolněnost je opět znát. Podobně je na tom Shackled And Drawn, i když ta je víc syrovější. We Are Alive je zajímavá spíš pro hudbu jak z Ring Of Fire, než pro cokoliv jiného. Začátek připomene na albu Magic neuvedený bonus Terry´s Song. Tehdy to bylo velké překvapení. Na novém albu Wrecking Ball je doslova překvapení na každém kroku. A to i při připomenutí skladeb z jiných alb.

A konečně píseň o všeumělci Jackovi s krásným kytarovým i saxofonovým sólem Clerence Clemonse Jack Of All Trades je i co se týče zpěva Bruce naprosto vynikající. Deluxe verze je doplněna o 2 skladby, první z nich Swallowed Up (In The Belly Of The Whale) je temně procítěná píseň (jakoby z alba Devils and Dust) a ta druhá oslavuje pravou uvolněnost každého Američana veselou melodií - American Land

Autor: Pavel Antonín


Zdroj foto: Popron


 

Zobrazit další články autora >>>

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Aleš Prager: „Když jsem vstoupil do knižního světa, všichni z oboru říkali, že je to běh na dlouho trať – tak běžím. “

ales pragerLetos na jaře jste si na webu K21 mohli přečíst rozhovor "Kniha, kterou má cenu číst" se začínajícím táborským spisovatelem Alešem Pragerem. A protože je Aleš ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Živí mrtví, díl 22 a Nový začátek


zm22cover200Srpen nám prostřednictvím komiksového nakladatelství Crew přinesl další díl série Živí mrtví. Je to k neuvěření, ale jsme na čísle 22 a ne všechno jde natahovat do nekonečna a snad i proto nese tento díl název Nový začátek. A pokud vás nech...

Divadlo

Kouzelná, pohádková, strhující My fair lady

my-fair-lady 200Městské divadlo Zlín na konci předešlé sezóny představilo hudební komedii podle hry George Bernarda Swawa a filmu Gabriela Pascala Pygmalion - My fair lady. Nebyl to jednoduchý počin, protože většina zná zápletku nebo filmové zpracová...

Film

Tajemné vraždy ve Wilsonově

wilsonov 200Na počátku byla povídka Michala Hvoreckého Nejhorší zločin ve Wilsonově z knihy Lovci a sběrači. Poté následoval scénář Marka Epsteina. Před dvěma roky byl jako režisér projektu nazvaného WILSONOV vyhlédnut Jiří Strach, mající čerstvé zkušenosti ...