Lucie Bílá s Arakainem za zády není jen Zimní královna

Lucie Bílá s Arakainem za zády není jen Zimní královna

Tisk

altNaše metalová skupina Arakain slaví letos tři křížky na krku a při této příležitosti vyrazila na monstrózní turné po českých a moravských městech. Nejednalo se ale o ledajaké turné, jeho speciálním hostem byla Lucie Bílá a další. Jak to vypadalo na jejich deváté zastávce 8. dubna si  můžete přečíst.

 

Už při příjezdu do malé vesničky v okrese Uherské Hradiště bylo jasné, zač jsou toho vyprodané Březolupy. Auta byla zaparkovaná ve všech přilehlých uličkách a všude se pomalu trousili černě odění fanoušci. Před kulturním domem nejen nás překvapila řada cca 100 lidí, kteří stejně jako my poslouchali první songy předkapely jen z řady, která naštěstí rychle plynula.

Předskokany večera byli Absolut Deafers, kteří do napjatého davu vyřvávali příjemný hard rock. Já ihned po příchodu podupávala gládou a užívala si jejich muziku, kterou bych si dokázala představit někde na festivale. Právě jako na něm jsem se cítila, protože nejen přední řady byly touto skupinou nezasaženy a stěží jí věnovaly potlesk. Jakoby si všichni jen drželi místo, aby mohli vidět své oblíbené hvězdy z blízkosti. Kapelu to muselo i zamrzet, protože až na chybu zvukaře v podobě přebasování měla perfektně našlápnuto a jak by zazpívali Beatles „with a little help from my friends“, to mohli být úžasní rozehřívači publika. To však bylo rádo, že skončili a že za chvíli začne jiný nářez.

alt

My pauzu využili k návštěvě oficiálního merche, abychom si odvezli kromě zážitků i památku a pak už napjatě sledovali projekční tabule, na kterých se objevily sponzoři a mediální partneři a poté originální úvod v podobě záznamu Událostí z roku 1982, který mimo jiné hlásal o „české metalové kapele s podivným názvem Arakain!“. Opening to byl vskutku stylový. Takto začal první ze třech setů, který dovolil fanouškům zavzpomínat, protože se jednalo o staré hity. Mimo jiné zazněl například song Kyborg, Kolonie termitů či balada Zase spíš v noci sama.

alt

Překvapilo mě, že ani tady se publikum moc nechytalo. Mohlo to být tím, že hodně návštěvníků koncertu nebylo v době vzniku Arakain, tedy v roce 1982, ani v dlouhodobém plánu. A i vzduch mačkajícího se davu voněl spíše laciným parfémem než potem, pivem a mastnotou z vlasů metalistů. Všichni čekali na to lepší, co přijde. Jinými slovy na „metalovou princeznu“, která svým příchodem v černých šatech rozpoutala pořádnou vřavu. Lucii Bílé patřil druhý set, ve kterém dav nestačil zírat a křičel ze všech sil. Všechny písně najednou dostaly úplně jiný náboj, Lucka lítala a hlavně si svůj návrat ke kořenům neskutečně užívala a netajila se tím: „Jsem moc ráda, že tady mohu být. Těžko se mi bude vracet k piánu, těžko. Doufám, že to dokážu.“ „Nedělej to.“, myslela jsem si určitě nejen já. Na jednu stranu působila tak něžně, zpívala tklivě svým sopránem, ale na druhou houkala a řvala. Tady je třeba zmínit její špatné nazvučení, protože při normálním zpěvu (čti ne řevu) a mluvě jí nebylo rozumět. Zazněly Doteky, Maraton, Ztráty a nálezy a také píseň vzniklá přímo pro potřeby tohoto turné V ruce svírám kříž, kterou si uvedla slovy „Věřím, že si ji budete jednou zpívat stejně jako Zimní královnu. Věřte mi.“ Právě Zimní královna, kterou si střihla s Honzou Toužimským byla vrcholem tohoto setu. Slyšet tento duet naživo bylo něco nepopsatelného, neuvěřitelný zážitek a pocit, který jsem zažila naposledy u Nothing Else Matters od Metallicy.

alt

 

Na třetí set plný novějších písní už mnoho lidí nezůstalo - dobrá čtvrtina odešla, protože už zřejmě viděla, co chtěla. I my těžce přemáhali únavu, bolest zad a nohou a hlavně šíleně vydýchaný vzduch, protože se v sále příliš nevětralo. Než jsme těmto okolnostech podlehli, vychutnali jsme si mladého rockera v šátku Davida Spilku, který se jako host ujal například písně Strom života. Nechyběl ani Magor, Prázdnej kout či Paganini, kterého jsme si vychutnávali cestou k autu.

alt

Koncert to byl úžasný, obzvlášť na české poměry. Vše šlapalo jak má, kapela měla neuvěřitelnou energii a byla skvěle sladěná. I s Lucií, která k nim pasovala, jakoby byla jejich zpěvačka, ne jen host. Co byla fakt škoda, tak málo aktivní publikum. Slovy vedle stojícího kuřáka: „Se divím, že se tady málo hrozí. Ti lidi nehrozí. Já hrozím furt a oni se ani nepřidají.“ Měl pravdu - gesto, které proslavil Ronnie James Dio a s trochou nadsázky se dá říct, že i Ozzák, se nijak neprojevovalo. Stejně tak ruce nahoru moc lidí nezvedalo a zpívali jen tehdy, jednalo-li se o všeobecně známou píseň. To bylo jediné mínus, tak snad to bude na Masters of Rock lepší!

Arakain XXX Best of Tour 2012
Interpreti: Absolut Deafers, Arakain
Žánr: metal
Datum a místo konání: 8.4.2012 - Sportovní hala Březolupy
Hodnocení: 90 %

Zdroj foto: arakain.cz, www.absolut-deafers.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotograf Jiří Šubrt: „I modelky a modelové jsou lidé a chovají se jako lidé“

200rozMísto celebrit jsme tentokrát vyzpovídali jiného umělce, a totiž fotografa Jiřího Šubrta. Zaměřuje se na různé typy fotografií a na vše má jasný názor. Přečtěte si o modelkách, křivkách a lásce k fotografování…

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Kniha o Nesmrtících zbraních potěší hlavně odborníky

nesmrtici zbrane 200V nakladatelství Universum vyšla kniha Nesmrtící zbraně a další technické prostředky. Pojďte do ní nahlédnout.

 

...

Divadlo

Studenti Divadelní fakulty JAMU se vydali za Hamletem současnosti

hamlet 200V kulisách současné Kodaně se setkává pět mladých lidí. Podobají se Shakespearovým postavám? Variace na téma Hamlet now s průnikem do naší bezprostřední reality. To vše představuje tematické okruhy autorské inscenace Být i nebýt 11.21, jejíž pre...

Film

Rodinná pohádková klasika se opět vrací na plátna – Kráska a zvíře

Kraska a zvire film perexOd proslulé animované verze se na plátnech a obrazovkách objevilo několik dalších zpracování tohoto „pojmu“ v pohádkovém světě, avšak úspěšným a velice zdařilým se stal až snímek z letošního roku z dílny Walt Disney...