Colours of Ostrava: zážitek barevný žánrově i geograficky

Colours of Ostrava: zážitek barevný žánrově i geograficky

Tisk

altNejnadupanější program ve své historii bude mít letošní 11. ročník multižánrového hudebního festivalu Colours of Ostrava, který připadá tentokrát na 12. – 15. července. Vybrat si „to svoje“ z něho musí snad každý. Ač nejsem příznivcem „škatulkování“, v případě Colours jsem si malý přehled vytvořila – aby mi něco neuteklo, až tam pojedu. A abych se v tom množství jmen, běžnému tuzemskému posluchači mnohdy neznámých, neztratila. Dělím se o něj i s vámi.

 

Hlavní hvězdou čtyřdenního (nejen) hudebního maratonu bude bezpochyby Islanďanka Björk, jedna z největších hudebních osobností 21. století vůbec. „V Ostravě představí nový multimediální projekt Biophilia neúprosně bombardující lidské smysly. Snad žádný festival na světě přitom meditaci Björk o vztahu hudby, přírody a techniky nemůže nabídnout unikátnější prostředí. V industriálním areálu bývalých dolů a hutí se pomyslně prolnou těžební věže a obří pece s třímetrovým kyvadlem převádějícím zemskou gravitaci do strun harfy a blesky z Teslova transformátoru,“ připomněl mluvčí festivalu Jiří Sedlák fakt, že letošní Colours se budou poprvé konat v novém areálu památky Dolní oblast Vítkovic.

Björk v Ostravě nebude jediným zástupcem z tajemného Islandu. Podmanivý a něžný indie rock odtamtud přiveze kapela Hjaltalín, vystoupí i melodičtí Árstíðir.
 
Na své si přijdou také příznivci písničkářů. Kanaďanka Alanis Morissette slíbila festivalovému publiku krom kousků z nového alba i své největší hity včetně kousavé skladby Ironic. Přijede i její krajan Rufus Wainwright - Colours patří mezi hrstku vyvolených celosvětových akcí, které muzikanta přivítají v létě na festivalovém pódiu. Českému publiku se poprvé živě představí Francouzka ZAZ s nakřáplým sexy hlasem, díky němuž je často označovaná jako „nová Edith Piaf“. Nu-folkové pozdvižení způsobí pravděpodobně elitní triphopový DJ z Britských ostrovů Fink, který se však ostravskému publiku představí jen s akustickou kytarou v ruce.

alt

Svá dechberoucí kouzla s hlasem předvede našincům dobře známý vokalista a improvizátor Bobby McFerrin. Pod širým nebem v Česku vystoupí v Ostravě vůbec poprvé a na svůj festivalový koncert si přizval řadu hostů.

alt

Rockerům sedne experimentální kapela Euzen z Kodaně, finská formace Rubik a v neposlední řadě třeba psychedeličtí The Flaming Lips.

Do tanečního varu Ostravu uvede směsice elektroniky, hip hopu, jazzu a swingu v podání Parov Stelar Band, elektronická world music z dílny londýnského multiinstrumentalisty Banco de Gaiy, rebelantské vystoupení ethno-punkových R.U.T.A. nebo například energický klemerpop Shtetl Superstars.

alt

Colours slibují nejen žánrovou, ale i geografickou barevnost. Návštěvníkům nabídnou mimo jiné vystoupení jednoho z výhonků saharského národa Tuaregů – kapelu Tamikrest z Mali. Z této dálavy přijede i zpívající virtuóz na loutnu ngoni Bassekou Kouyate nebo třeba nevidomí manželé Amadou a Mariam se svým melodickým afrorockem. Kdo se rád pohupuje na vlnách reggae, neměl by si nechat ujít slavného chilského rastamana Quique Neiru.

Pozornosti hudebních fajnšmekrů by neměl uniknout ani dvanáctičlenný orchestr z Buenos Aires Orquestra Típica Fernández Fierro, který přiveze své v pořadí páté album a s ním i tango s punkovou příchutí, mexický akordeonový rebel Celso Piña, delirický kabaret z Faerských ostrovů Dánjal nebo v současnosti nejpopulárnější kapela z Keni Sauti Sol.


Neopakovatelnou atmosféru slibuje i vystoupení charismatického jazzmana z JAR, trumpetisty Hugha Masekaly, a jeho libanonského kolegy Ibrahima Maaloufa.

O výjimečné zážitky se postarají také Barons Of Tang z Melbourne, bláznivá dívčí kapela z Osla Katzenjammer, pozitivní energií sršící kapela vozíčkářů z Osla Staff Benda Bilili, rozdivočelý a nepředvídatelný americký „pop budoucnosti“ Animal Collective nebo proslulý americký smyčcový Kronos Quartet. Majitel jednoho z nejpozoruhodnějších hlasů planety Brit Antony Hegarty vystoupí v doprovodu Janáčkovy filharmonie Ostrava.

Libo-li soul či R&B? Pak si zapamatujte si jméno Janelle Monáe, která se svou početnou kapelou letošní Colours uzavře.

Českou scénu budou zastupovat například Čokovoko, Laura a její tygři, Michal Pavlíček trio s Vilémem Čokem jako hostem, Mňága a žďorp, Bratři Ebenové, Dan Bárta a Illustratosphere, Lenka Dusilová a Baromantika, Michal Prokop a Framus Five, Petr Váša, Buty, Goodfellas, Iva Bittová a Čikori, Midi Lidi, Please The Trees, Floex a řada dalších.

Hudba, tanec a zpěv však nejsou jedinými lákadly festivalu. Návštěvníci se mohou těšit také na divadelní program, workshopy nebo třeba besedy a také na řadu dalších akcí v ulicích města. Přesný program organizátoři zveřejní během června.

V současné době je rozebraných více než 15 tisíc lístků. Čtyřdenní vstupenky za 1890 korun jsou ještě v prodeji – buď do rozebrání, nebo do 30. června.

Zdroj foto: Colours of Ostrava


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lenka Dusilová: Je čas na nové věci

200rozLenka Dusilová, nepřehlédnutelná a originální osobnost české hudby, přichází se svojí kapelou BAROMANTIKA s novým albem. Přesněji řečeno jde o komplet CD a DVD s živým koncertním záznamem Live at Café v lese, který je vůbec prvním živým albem v kompletn...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Užijte si víkend v Hampshire

Vikend-s-panem-Darcym 200Nakladatelství Sofa Book přineslo četbu pro všechny milovníky Jane Austenové v podobě knihy Víkend s panem Darcym. Udělejte si pohodlí a začtěte se do tohoto romantického příběhu.

 ...

Divadlo

Nemusí to znamenat nic, ale mohlo by!
ImageKlidné vody vyšetřovací stanice rozčeří krátký telefonát oznamující záhadnou vraždu u Betlémáku. Parta z kriminálky Aneňák jde do akce! Divadlo Na zábradlí uvedlo poblázněnou krimi-komedii autora Egona Tobiáše...

Film

Valerian a město tisíce planet

valerianValerian (Dane DeHaan) a Laureline (Cara Delevingne) jsou zvláštní vládní agenti, kteří mají na starost udržovat pořádek v lidských vesmírních teritoriích. Valerian má se svou kolegzní víc než jen profesionální záměry a neustále jí dává milostní návrhy....