PALACE - BRAINSTORM - PRIMAL FEAR (PRAHA - KLUB MATRIX 1.4.2012)

PALACE - BRAINSTORM - PRIMAL FEAR (PRAHA - KLUB MATRIX 1.4.2012)

Tisk

altDvě německé metalové stálice - Primal Fear a Brainstorm - vydaly v nedávné době shodně svá devátá alba a společně vyrazily koncem března dobýt Evropu. Jako předkapelu si vzaly také německou skupinu Palace ze Speyeru. Jejich společná Metal Nation Tour začala 30. 3. v německém Lipsku a odtamtud skupiny zamířily rovnou do Česka - 31. 3. hrály ve Zlíně a 1. 4. v Praze.

 

Na jejich vystoupení v klubu Matrix na Žižkově jsem se opravdu těšila. Brainstorm jsem viděla už dvakrát, vždy na open air festivalech a pokaždé to byl fantastický zážitek. S Primal Fear jsem dosud neměla tu čest - o to víc jsem se těšila, protože jak jejich nové album Unbreakable, tak i starší tvorba se poslouchá opravdu moc dobře.


Na vstupenkách byl opět uveden zavádějící údaj o zahájení - 20:00, ale aspoň na stránkách MOR jsme se mohli dozvědět reálné časy; vystoupení začínalo o půl hodiny dřív. Naštěstí máme dobrý zvyk chodit všude s dostatečným předstihem, takže jsme si ještě stihly užít i pohled na téměř jarní Prahu, ozářenou zapadajícím sluncem, z plošiny u památníku na Vítkově.

Klub Matrix je celkem příjemné místo, ukryté v zadním traktu bowlingové herny v Koněvově ulici a přitulené k parku kolem památníku. Sál byl dost zaplněný, ale pokud člověk nebyl zrovna natěsnán u pódia, které je zde sympaticky blízko k divákům, dalo se i docela dýchat. Ocenila jsem taky dostatek míst k sezení přímo v sále, i dost blízko u pódia, takový metalový koncert dokáže vyčerpat… Ozvučení bylo úměrné prostorám, jen jsem se občas trochu bála o vyšší hudebníky - reproboxy byly umístěny na dvou sloupech skoro přesně ve výši jejich hlav. Ale i při headbangu si na ně dávali všichni pozor a nikomu se nic nestalo.

alt

Po sedmé se otevřel vchod a kolem půl osmé tam ještě moc lidí nebylo. Předkapela Palace hrála opět jen několika desítkám diváků. Nehrála špatně, ale ničím zvláštním mě nezaujala ani předtím při seznamování se s její tvorbou na internetu, ani pak naživo. Palace hrají metal, který, lidově řečeno - nenadchne, neurazí. Navíc zpěvák a kytarista HP Piller disponuje poněkud zvláštním a velmi výrazným hlasem, kombinací ječáku a chrapláku, někomu se to může líbit, ale mně osobně moc ne. A vysokánský kytarista Jason Mathias v dlouhém černém kabátu se na nás tvářil chvílemi opravdu hodně zle. Palace odehráli půlhodinový set a předehřáli kotel hlavním hvězdám večera.

Zahráli mj.:


Between Heaven And Hell
Dreamevilizer
Dark Prophecies - ta se mi líbila asi nejvíc
The Healer
Machine Evolution

Sestava:


Jason Mathias - kytara
HP Piller - kytara, zpěv
Harry Reiter - bicí
Jeff Freudenberg - baskytara

alt

Po pauze na přestavbu stage a nějaké to občerstvení se na pódiu objevila pětice z Heidenheimu a následující hodinu a čtvrt do nás ládovala svoji heavymetalovou nálož, co se do nás vešlo. Brainstorm zahráli čtyři skladby z nové desky On The Spur Of The Moment - nejvíc jsem si užívala dramatickou In These Walls, osvědčenou klasiku - mimo jiné svou „hymnu“ z Masters of Rock All Those Words, ale protočili i nějaké starší, nepříliš často hrané skladby, například Redemption In Your Eyes ze sedmého alba Downburst nebo Shadowland z alba Metus Mortis z roku 2001.

alt

Zpěvák Andy B.Franck opět ohromoval svým hlasovým rozsahem a čistým zpěvem hlavně ve výškách - a také znovu předvedl, že je fantastický frontman a s publikem to opravdu umí. Kluci u kytar podali očekávaný perfektní výkon, Toni Ieva zabrnkal krátké intro na basu před písní Temple Of Stone a Dieter za bicími jel jako namydlený blesk. Předposlední písní se sice odkudsi z beden chvilku ozývaly jakési nežádoucí pištivé zvuky, ale to byla jediná nepatrná technická závada, prý za to mohl „new kid under the box“.

Zahráli:

Worlds Are Coming Through
The Blink Of An Eye
Redemption In Your Eyes
Shiva´s Tears
Temple Of Stone
Fire Walk With Me
Shiver
Shadowland
Below The Line
In These Walls
All Those Words
Highs Without Lows

Sestava:

Andy B. Franck - zpěv
Torsten Ihlenfeld - kytara, doprovodný zpěv
Milan Loncaric - kytara, doprovodný zpěv
Antonio Ieva - baskytara
Dieter Bernert - bicí

alt

Něco málo po 22. hodině stage opět potemněla a ozvaly se tóny intra z alba Unbreakable. Přilétají démoni a andělé a přicházejí Primal Fear! V malinko pozměněné sestavě, kytaristu Magnuse Karlssona nahradil na turné Řek Constantine. A popral se s tím skvěle, jeho sóla neměla chybu. Ralf Scheepers je další perfektní zpěvák s úžasným rozsahem a schopností zaječet, až posluchačům zalehne v uších. Před koncertem si asi dal rychlokurs češtiny a dokonalá byla jeho hláška „Is everybody having a PIVO?“

alt

Primal Fear předvedli, jak by podle mého názoru mělo vypadat turné k vydání nového alba. Zahráli z něj víc než polovinu skladeb, i když ne všechny úplně celé, moc se mi například líbil nápad „Angels Medley“, kde do jednoho působivého celku spojili píseň Where Angels Die z posledního alba s Demons And Angels z alba Seven Seals a Angel In Black z Nuclear Fire. Jedna hezčí než druhá. Ale nejvíc mě stejně dostaly starší skladby Seven Seals a Fighting The Darkness, tyhle melodie mají v sobě cosi podmanivého, až magického. Primal Fear, právě tak jako předtím Brainstorm, mě natolik vtáhli do své fantastické hudby, že jsem ani nevnímala, jak je to vlastně naživo s těmi jejich domixovanými nástroji, které lze slyšet z alb - neřešila jsem to a jen si užívala.

Zahráli:

Intro (Unbreakable Pt. 1)
Strike
Give Em Hell
Nuclear Fire
Unbreakable Pt. 2
Seven Seals
Black Sun
Sólo na bicí - Randy Black
Angels Medley
Metal Nation
Fighting The Darkness
Final Embrace
Metal Is Forever
Přídavek:
Bad Guys Wear Black
Chainbreaker

Sestava:

Ralf Scheepers - zpěv
Constantine - kytara (na turné dočasně nahradil Magnuse Karlssona)
Alexander Beyrodt - kytara
Mat Sinner - baskytara, zpěv
Randy Black - bicí

alt

Na závěr večera se ještě zadařilo promluvit si se všemi členy kapely Brainstorm a pořídit nějaké to společné foto, osobně poděkovat basákovi Tonimu za rozhovor pro Kultura21.cz a všem za skvělý večer a koupit si jejich tričko, abych byla náležitě vybavená na jejich další koncert v Česku. Teď už to asi nezůstane dlouho tajemstvím (konec konců kapela už zveřejnila informaci na svém webu i facebooku) - pachatelé se vracejí na místo činu a tak jako před dvěma lety vystoupí na plzeňském Metalfestu - letos to bude v neděli 10. 6. A proslýchá se, že by se v létě mohli na některém z festivalů objevit i Primal Fear. Takže se máme na co těšit - tyhle kapely to tedy dokážou neuvěřitelně rozjet!

alt

METAL NATION TOUR 2012
Interpreti: Palace (GER), Brainstorm (GER), Primal Fear (GER)
Žánr: metal
Datum a místo konání: 1.4.2012 - Klub Matrix, Praha - Žižkov
Pořadatel: Pragokoncert
Hodnocení: 100 %


Zdroj foto: autorka článku


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Znovuotevřený zámek Třešť nabízí nejen elegantní ubytování a wellness, říká Pavla Pěkná

pavla pekna200Co má společného zámek v Třešti se spisovatelem Franzem Kafkou a k čemu zámek slouží, na to odpověděla v následujícím rozhovoru ředitelka zámeckého hotelu Pavla Pěkná. Sama o znovuotevřeném novorenesančním sídle tvrdí, že to byla láska na pr...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Nechte se pohladit po duši krátkými povídkami

Kdysi davno v budoucnu 200Jaroslav Konvička napsal před několika lety povídkovou knihu Kdysi dávno v budoucnu. Jedná se o jeho prvotinu a jak nám prozradil, tak také srdcovku. Krátké povídky si určitě získají i vás.

...

Divadlo

Muzikál Ženy na pokraji nervového zhroucení uvede Městské divadlo Zlín

zeny na pokraji200Necelé dva měsíce práce na muzikálu Ženy na pokraji nervového zhroucení mají za sebou herci zlínského divadla. V čele s režisérem Stanem Slovákem, uměleckým šéfem Městského divadla Brno, nastudovali příběh podle slavného Almodóvarova f...

Film

Herci Oskar Hes a Jan Nedbal představují film BRATŘI

Bratri1Film BRATŘI, který natočil režisér Tomáš Mašín podle scénáře Marka Epsteina, vypráví jeden z největších příběhů studené války o odbojové skupině bratří Josefa a Ctirada Mašínových. Hlavní role bratrů Mašínů v něm ztvárnili Oskar Hes a Jan Nedbal, kteří posk...