Kamelot nabízí recept, jak se nezbláznit

Kamelot nabízí recept, jak se nezbláznit

Tisk
ImageLegendární kapela, která přišla na svět před třiceti lety v Brně, potěšila před nedávnem své fanoušky novým albem. Jeho název Proti proudu prozrazuje ústřední myšlenku tohoto počinu – nezbláznit se ze zrychleného běhu věcí kolem, trvat na svém, žít v souladu se svými kořeny, nezradit sebe sama.
 
 
„Je tu asi Lucifer/ v hábitu anděla/ co v pekle žhaví kotel doběla/ Je tu asi Lucifer/ a nemá paruku/ jde okázale s ďáblem za ruku…“ zpívá v jedné ze svých dvanácti písní Roman Horký a člověku je z toho všelijak. 

Duchovní otec Kamelotu, jak je jeho dobrým zvykem, složil i tentokrát veškerou hudbu a otextoval celé album – mimochodem v pořadí už třiadvacáté(!). Písně vznikaly tři roky a letos v lednu byly nahrány ve studiu „V“ Zlín. Příjemným oživením je účast zpěvačky Blanky Šrůmové, kterou si leckteří z vás zřejmě spojují především se značkou Tichá dohoda. Skvěle sehranou sestavu doplňují: Viktor Porkristl (zpěv, kytary), Petr Surý (kontrabas) a jako hosté Marcel Gabriel (rytmické nástroje) a Morten Almqvist (foukací harmonika). 

Ačkoliv je Kamelot zjednodušeně zařazován do škatulky „folk & country”, tak hned po prvním poslechu je zřejmé, že kapela s výrazným lídrem se nebrání inspiracím z jiných hudebních  polí a lánů. Její projev je těžko zařaditelný a právě proto může oslovit neortodoxní příznivce dalších stylů (rock, blues, jazz…). Ostatně sám Roman Horký v nadsázce používá označení „pop-tramp“.
 

Image


Poznávácím znamením Kamelotu je nezaměnitelná barva hlasu jeho protagonisty. Typický chraplák je totiž nositelem silné mužské energie, která posluchače a hlavně posluchačky vrací do poměrů, kde všechno je, jak má být. Zpěv Blanky Šrůmové působí jako kontrast, či spíše harmonicky protipól.

Romanovi Horkému se v písních daří střídat nálady. Posluchač si chvíli připadá jako na houpavém lodním výletě, pak se ocitne ve vlaku, v dostavníku, další úsek cesty projede širokou silnicí a najednou má dojem, že leží v trávě a dívá se do nebe. Mýlil by se ten, kdo čeká kýčovitou romantiku mimo čas a prostor. Horkého texty často bodají do „živého“ a prozrazují, že jejich autor žije v 21. století. Ostatně poslechněte si například píseň Úspěšný muž. Ta vás hodí do „marketingové“ současnosti snad až příliš ostře. Tak to je.

Kdybych měl vybrat svůj „hit“ z alba Proti proudu, tak nejspíš by (těsně před Luciferem) zvítězila skladba Tahle země není pro starý. Chytlavá melodie, nádherný text, přesvědčivost… Mám ji rád. 

„Až vítr zesílí/ u přesýpací hory/ náhle uslyšíš/ jak hoblují máry/ až vítr zesílí/ tak zapomeň na fóry/ tahle země není pro starý… / (…) až do věčných lovišť mne pozve Manitou…“

Proti proudu
Interpret: Kamelot
Žánr: Folk & Country (nejen)
Skladby: 1/ Proti proudu, 2/ Kroky za duhou, 3/ Když zamrzá řeka, 4/ Tahle země není pro starý, 5/ Lucifer, 6/ Shangri-La, 7/ Fénix, 8/ Pohledy z Argentiny, 9/ Za hrází, 10/ Afghánistán, 11/ Úspěšný muž, 12/ Pohrdneš stříbrem, zlata se nedočkáš.
Stopáž: 40:13 
Vydavatelství: EMI, 2012, www.emimusic.cz 
Hodnocení: 85 %
Zdroj foto: EMI

 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

MUDr. David Frej: Nejen o fekální transplantaci, ale především o Zdravém střevě

frej ft perexJak střeva a zažívací trakt ovlivňuje naše emoce, psychiku, zdraví, imunitu? Právem autoři Jiří Kuchař a MUDr. David Frej říkají, že jde o druhý mozek našeho organismu. MUDr. Davida Freje se zeptáme na pár otázek, které v knize vyčnívají, kte...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Hezky česky aneb Češtinářské vychytávky

hezky cesky 200Nakladatelství Fragment nás chce od nového roku poučit o správném užívání češtiny a vydalo proto knihu Hezky česky aneb Češtinářské vychytávky od učitelky Jany Skřivánkové. Pomůže tato příručka dětem i dospělým, aby lépe pochopili naši ro...

Divadlo

Milostný příběh prokletých básníků v podání Matěje Stropnického a Daniela Krejčíka

foto La fabrika perexPoutavou výukou dějepisu je divadelní hra Úplné zatmění, kterou má na programu pražská La fabrika. Divoký život dvou přátel a milenců je totiž příběhem prokletých básníků Paula Marie Verlaine (30. března 1844 Mety – 8. ledn...

Film

Ztraceni v Mnichově se ve vaší domácí filmotéce rozhodně neztratí

mnichov 200K nejvýraznějším a kriticky nejoceňovanějším tuzemským snímkům loňského roku patřila absurdní komedie Ztraceni v Mnichově. S ní se po sedmi letech vrátil na plátna kin Petr Zelenka (mystifikační komedie Rok ďábla, Karamazovi nebo Příběhy obyčejnéh...