RAGE s albem „21“ stojí za to!

RAGE s albem „21“ stojí za to!

Tisk
ImageNedávno jsme vedli s kamarády na fóru diskusi o tom, jaká kapela, album nebo píseň nás v poslední době dostala na první poslech. (No - použili jsme poněkud jiný výraz, ale jelikož jsme na stránkách Kultura 21, musím se vyvarovat nekulturních vulgarismů). Napsala jsem, mimo jiné, že už se to hodně dlouho nestalo - možná proto, že jsem si toho v posledních pár letech naposlouchala už opravdu hodně a jsem už trochu zmlsaná. Ještě týž večer jsem ale musela svoje mínění opravit. Pustila jsem si totiž nejnovější album německé metalové kapely Rage s názvem 21.

Ne, že by mě překvapilo, že je dobré. U Rage se to už jaksi předpokládá, jde tady přece o léty prověřenou kvalitu a známou firmu v tom nejlepším slova smyslu. Navíc jsem tuhle kapelu měla možnost vidět vloni naživo na Metalfestu a pak ještě sólové vstoupení jejich kytarového mága Victora Smolskiho na Masters of Rock. Takže dobře vím, že tahle trojice odvádí vždycky perfektní práci a zní tak vydatně, jako by jich bylo aspoň dvakrát tolik. Nepovažuji se sice za žádného detailního znalce jejich kompletní diskografie, spíš jsem si jen tak narychlo před festivalem prolétla jejich největší hitovky - ale na to asi jeden ani nemusí být znalec, aby poznal, že jejich nové album je prostě perfektní.

Jejich hudba na mě působí neuvěřitelně optimisticky a pozitivně, přestože si říkají „Hněv“ a názvy i texty jejich písní se jen hemží bolestí, krví, násilím a utrpením, snad s výjimkou prvních dvou skladeb. Úvodní trošku tajemné intro House Wins ve mně vyvolává představu nějakého kasína nebo herny - že by „Oko bere?“ Znalci, opravte mě - moje znalosti hazardních her končí někde u žolíků. Hned jako druhá se rozjede navazující titulní skladba alba - příběh nenapravitelně závislého gamblera. Tajemný a vzrušující začátek se překlopí do chytlavého refrénu, zvuky strun - Smolskiho sólovky i Peavyho basy - jsou prostě dokonalé a bicí Andrého Hilgerse zajímavé a precizní. A v tomhle stylu pak jede celá deska, až k závěrečné baladě Eternally. Nejsou na ní naprosto žádná nudná místa, chytne za uši při prvním poslechu a už nepustí. Ve skladbách Forever Dead a Serial Killer si Peavy vyzkoušel i trošku drsnější styl zpěvu - už ho přímo vidím, jak nás z pódia sériově (nebo seriálově?) zabíjí. Pro ty, kteří s ním ještě neměli tu čest a nemuseli by úplně pochopit mou jemnou ironii - Peavy je úžasný bavič, skvělý frontman a s publikem to neuvěřitelně umí. A když se s tím svým copánkem na bradě zazubí z pódia na fanoušky a hodí nějakou tu svoji hlášku - tak byste se pro něj rozkrájeli.

Image


Píseň Feel My Pain má zase tak překrásné kytarové intro a sólo, že cítím ledacos jiného, ale bolest určitě ne. Victor Smolski je prostě fenomén a bez něj bych si asi Rage už nedokázala představit, při některých jeho parádičkách mám až husí kůži. Ale skvělý výkon podávají všichni tři. Jejich jednadvacáté album je první, které jsem si od nich komplet poslechla od začátku do konce - ale opravdu stojí za to.

Image


Rage přijedou na svém turné k novému albu do Česka už 22.3.2012, vystoupí v pražském klubu Matrix. Více info na webu Masters of Rock.

Sestava:

Peter "Peavy" Wagner – zpěv, baskytara
Victor Smolski – kytara
André Hilgers – bicí

Seznam skladeb alba „21“:


01. House Wins 1:30
02. Twenty One 6:16
03. Forever Dead 6:20
04. Feel My Pain 5:40
05. Serial Killer 5:45
06. Psycho Terror 6:57
07. Destiny 5:15
08. Death Romantic 5:59
09. Black And White 5:19
10. Concrete Wall 3:50
11. Eternally 5:08



Zdroj foto:
rage-on.de

 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Každej knižke třeba pomocť a naučiť ju lietať, pripadne ju potom navigovať na ceste k čitatelovi,“ říká slovenský výtvarník Juraj Martiška

200 knizkaPřed dvěma lety touto dobou tvořil Juraj Martiška ilustrace ke knížce Jiřího Holuba Jak se zbavit Mstivý Soni. Letos si před létem střihl opět „Holuba“ – vytvořil obrázky pro slovenské vydání příběhu Kolik váží Matylda. Co je nového u Juraje Ma...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Darujte mámě originální vyznání

mam te rada mami 200Nakladatelství Grada vydalo nedávno unikátní knížku Mám tě ráda, mami, z edice s názvem Vyplňte a darujte. Díky tomu dílu můžete originálně vyjádřit lásku a náklonost dané osobě. Jedná se o počiny, které si oblíbili lidé po cel...

Divadlo

„Ani tá najväčšia moc nemá večné trvanie, pokiaľ nie je založená na morálnych hodnotách.“ Alexander Dubček

dubcek 200Mestské divadlo v Trenčíne uviedlo tento rok novú hru Nádej Dubček, ktorú si milovníci divadla môžu opätovne vychutnať už tento mesiac. Repríza sa uskutoční 23. mája v Dome armády v Trenčíne.

...

Film

Hastrman není horor, ale dojemný příběh o nesmrtelné touze

hastrman-finalni-trailerKonečně se mi podařilo zhlédnout Hastrmana Ondřeje Havelky, který byl natočen podle předlohy knihy Miloše Urbana. Snímek je to vskutku povedený. I když často naráží na nepochopení a těší se ob...