Když chceš, tak to dokážeš!

Když chceš, tak to dokážeš!

Tisk
ImageSpousta z nás si zajisté vzpomíná na nudné besedy, představení a kázání ze stran učitelů, doktorů a dalších autorit. Jak otrávení žáci sedí v učebně skoro za trest! Když chceš, tak to dokážeš! Heslo, podle kterého žije Radek Banga, pro většinu známý jako Gipsy. A nejen on - také studenti, které už navštívil v rámci stejnojmenného diskusního a koncertního programu, jež odstartoval na konci loňského roku. Jaké to je, když si před studenty stoupne nejznámější romský muzikant u nás a mluví o démonech dnešní doby?

 


Celým jménem Radoslav Banga, Pražák narozený v roce 1982, má za sebou celou řadu soukromých dramat. A aby ne. Česká společnost versus romská menšina, rasismus a dva jiné světy, jeden černý a druhý bílý. Na první pohled je jasné, že možná tady začalo drama první. Druhé v rodině, jak sám přiznává v pořadu 13. komnata (2008), poté život na ulici a všechno to, co k němu patří. Tvrdé pády a pomalé vzestupy na hudební scéně. Těžce prošlapaná cesta k lepším zítřkům. A neskutečná tvrdohlavost v boji nevzdat to. A ještě ke všemu otevřenost vůči světu k hořkým zkušenostem. Zřejmě proto se ho rozhodl oslovit portál AZrodina.cz, který přišel s myšlenkou na vznik pořadu pomáhající dnešním školákům zvládnout nelehké situace.

Přibližně dvouhodinový program není jen nudným kázáním „co se smí“ a „co ne“. Je to směs Gipsyho písniček, vlastních životních zkušeností a zážitků a také diskuze s žáky. Právě každou jednotlivou skladbou je uvedeno jedno téma. Například nejznámější balada skupiny Gipsy.cz s názvem „Jednou“ pojednává o předsudcích, v písni rasových, ale v programu dostanou prostor předsudky všeho druhu. Nebo song Desperado, který před časem válcoval česká rádia, pomáhá Gipsymu přiblížit žákům otázky sebeklamu. Využití melodií a textů, které jsou při nejmenším v podvědomí dnešních teenagerů, je ideální prostředek, jak nenásilně přitáhnout jejich pozornost a skvělým úvodem do probíraného tématu. Přičteme-li mediálně známé jméno, aktuálnost problémů a „živý“ příklad přímo před očima žáků, tak je úspěch minimálně z poloviny zaručen.

 

Image


„Vše hodnotíme velice kladně. Pan Banga byl na místě už hodinu předem a vše si chystal. Vystupoval profesionálně, příjemně a snažil se předat žákům co nejvíce z dané problematiky. Svým vyprávěním dovedl zaujmout. Zapojoval žáky do programu, dovedl si sjednat klid a respekt. Jsme rádi, že jsme se programu zúčastnili.“ Tak takhle vypadá jedna ze zpětných vazeb ze stran učitelů. Ale dokonce i rodiče samotných žáků posílají Gipsymu ohlasy s poděkováním a uznáním. Program prozatím probíhal převážně na základních školách, ale v budoucích měsících o něj mají zájem i gymnázia a odborná učiliště, a to i mimo Prahu. Představení samozřejmě není zadarmo, ale nejedná se o horentní sumu a navíc k jejímu financování může škola využít i granty, čímž se pořad stává ještě přístupnějším a pak už záleží na každé samotné škole, zda by také chtěla vytáhnout znuděné žáky od lavic a dát jim možnost zažít dvě hodiny, na které minimálně do konce školní docházky nezapomenou.

Že osobní zkušenosti a příklady jsou často mnohem působivější než pouhá teorie, je nasnadě. Navíc pro Gipsyho to dvouhodinovkou nekončí, například s čerstvě motivovanými dítky uzavírá „dohodu“, že čtrnáct dní zkusí nechat vypnuté sociální sítě a místo času stráveného u klávesnic vyrazí ven, do reality. Všichni tušíme, jak často tohle děti poslouchají asi od rodičů a jak se to míjí účinkem, ale zde se děti předhánějí, kdo to déle vydrží.

 

Image


„Ohlasy ze strany studentů i pedagogů nám potvrzují, že Radek Gipsy Banga je pro tuto činnost velmi vhodnou osobou a program jako takový je přínosný, smysluplný a pro mnohé opravdu inspirativní.“ Dodává Renata Konopíková z portálu AZrodina.cz. Nezbývá nic, než souhlasit a doufat, že dětem skutečně pomůže překonat některá nelehká období dospívání a nástrah s ním spojených.

Zdroj foto: azrodina.cz a babinet.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Barbara Semenov by si přála, aby byl čtenář knihou inspirován a motivován, že nic není nemožné, když se chce, když je vůle.

barbara semenov 200Barbara Semenov je novinářka, publicistka, básnířka a producentka, která vystudovala Fakultu žurnalistiky UK a v letech 1975 až 1981 působila jako redaktorka v Televizních novinách Československé televize. Pod tlakem odporu k t...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

František Kvíz: Houbařův sen

houbar200Je málo knih, které když si přečtete, dýchnou na vás stylem tak starobylým, že často budete vzpomínat na knihy svého dětství, nejlépe ty, které jste podědili po babičce. Možná je to tím, že František Kvíz zvolil téma magické a pohádkové – převyprávěn...

Divadlo

4 aktéři, 3 verze, 2 manželské páry a 1 nepovedený večírek

3verze perexKaždý z nás si jistě stačil hned několikrát za svůj život položit otázku: „Co by se stalo, kdyby …“ Stačilo by totiž jedno jediné odlišné slůvko či gesto a vývoj celé situace by okamžitě nabral zcela jiné tempo a směr. Pokud vá...

Film

Bez gravitace může být člověku nevolno

gravitace perexFilm Gravitace (2013) je uváděný jako jeden z nejlepších filmů současnosti. Speciálními efekty a impozantními záběry vesmíru je doslova přeplněný. Až je možná škoda, že se podobných filmů netočí víc.