Tři jazzoví mágové živě v Reduta klubu

Tři jazzoví mágové živě v Reduta klubu

Tisk
ImageKaždý večer v jazzovém klubu Reduta je výjimečný. Ale ten v pátek 10. února patřil mezi ty nejspeciálnější. Trio geniálních hudebníků totiž křtilo svoje DVD s živým koncertem právě z tohoto legendárního baru. Martin Kratochvíl, Tony Ackerman a Imran Musa Zangi nejen bouchli šampaňské, ale také zahráli a především zahřáli duše přítomných.

 


Zřejmě nejznámějším členem tria je Martin Kratochvíl, zakladatel dnes již legendárního projektu Jazz Q. Je skutečnou osobností a to nejen na poli hudebním. Jeho záběr opravdových zájmů je široký. Pro někoho je znám jako horolezec, spisovatel či prezident nahrávací společnosti Bonton. Hodně let hrál svůj jazzrock na pianech v amerických klubech. Ale svou druhou hudební polovičku potkal v Čechách. Tony Ackerman byl za totalitního režimu jeden z mála cizinců s legálním dlouhodobým pobytem. V roce 1984 navázal spolupráci s Kratochvílem a tak vzniklo kouzelné spojení klavírních klapek a sedmistrunné kytary. V ten stejný rok Imran Musa Zangi, původem Íránec, získal jako první v Československu kvalifikaci instrumentalisty na perkuse. Právě on je posledním, neméně zajímavým členem tria. I on se věnuje muzice od mládí, již při studiu medicíny začal s koncertováním.

 

Image


Trio má za sebou nespočet odehraných vystoupení a to nejen u nás, ale zavítali i do Bruselu, Londýna, Ameriky a i do dalších měst. Tihle mistři jazzové hudby jsou výjimeční totiž v tom, že hudbu tvoří přímo na koncertě. Improvizují s tóny a náladami, s nástroji a také s akustickou podobou. Přičteme-li, že každý z nich přináší do muziky rozdílnou civilizaci a vlivy z ní, dostaneme opravdu luxusní jazzový zážitek. Pohled na šťastné úsměvy z podia působí jako zrcadlo. I vy se začnete po chvilce usmívat a vzájemná energie se stane obrovskou a mocnou kouzelnicí. A proto, pro potěšení fanoušků i kapelníků, vzniklo toto unikátní DVD. Natáčení proběhlo během dvou červnových koncertů, na záznamu je z nich deset skladeb a nechybí ani kousek Toledo, který se objevil na každém doposud vydaném albu tria. Střihu se ujala Ivana Davidová, zvuku Zbyněk Perla a tým kameramanů tvořili synové hudebníků a jejich přátelé, jimž velel Filip Zangi.

 

Image


“Jazz je studnice, ze které se všechna ostatní muzika napájí.” Je názor Martina Kratochvíla. A nezbývá než souhlasit, protože při poslechu jejich koncertního DVD, ale i kterékoliv jiné desky tria, si smlsnou nejen jazzový gurmáni. 26 let jejich společné spolupráce přineslo hudebnímu nebi skutečné hvězdy, kvalitní muziku a především ojedinělé zážitky posluchačům i návštěvníkům koncertů.

 

Image


Zdroj foto:
redutajazzclub.cz a niagra.sk

 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na jevišti si mohu v bezpečném prostoru prožít spousty příběhů. Obohacuje mě to

archiv Tereza RychláPZpěvu věnuje od dětství a velice brzy ji také okouzlilo divadlo, které se stalo její vášní. „Když se to pak poštěstí, že je divadlo spojené ještě se zpěvem, tak jsem úplně ve svém živlu a zažívám ve své práci obr...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Štvaná zvěř: román z oddělení young adult

stvana zver200Devět studentů. Tři krvavé dny. Jedna zvrácená tradice. Už jste dostatečně navnazeni? V říjnu 2022 vydalo nakladatelství Cosmopolis knihu M. A. Bennettové Štvaná zvěř, nejen pro mladé čtenáře, ale pro všechny, co holdují netradičním prostře...

Divadlo

Převychová farář neonacistu, nebo neonacista faráře?

adamova jablka perexFarář Ivan (Jacob Erftemeijer) je prototyp vzorného křesťana. Ve všem vidí jen to dobré a vůbec nepochybuje o tom, že Bůh při něm stojí a pomáhá mu. Proto na faře poskytuje útočiště osobám ve výkonu alternativního trestu ...

Film

John Cazale – mistr vedlejších rolí
ImageAl Pacino, Robert De Niro, Gene Hackman, Francis Ford Coppola a Meryl Streep. Všechny tyto výrazné osobnosti se proslavily v průběhu americké nové vlny, jmenované však spojuje také herec John Cazale. Tento zdánlivě nepříliš v...