Masters of Rock 2012: GOTTHARD

Masters of Rock 2012: GOTTHARD

Tisk
ImageGotthard je švýcarská hard rock / heavymetalová skupina, kterou založili v roce 1992 zpěvák Steve Lee a kytarista Leo Leoni. Během své již bezmála dvacetileté kariéry prodali přes 2 miliony alb (z toho 1 milion ve Švýcarsku, které má pouhých 7,5 milionů obyvatel), a jsou nejúspěšnější rockovou kapelou ve své zemi. Všechna jejich dosud vydaná alba se na švýcarském žebříčku dostala na první místo a ve světě získali Gotthard mnoho multiplatinových ocenění. Jméno kapely se odvozuje od horského masivu Svatého Gottharda.

5. října 2010 zahynul při motocyklové nehodě jeden ze zakladatelů, zpěvák a frontman skupiny, Steve Lee. Odcestoval se skupinou přátel do USA, aby si splnil svůj dávný sen, na který mu dosud nikdy nezbyl čas - dvoutýdenní přejezd napříč Spojenými státy na Harley-Davidsonech.

Dvanáct motocyklů vyjelo na svou cestu v neděli 3.10.2010. V úterý byli asi 50 mil od Las Vegas a zastavili na kraji silnice, aby se převlékli, protože začínalo pršet. Kolemjedoucí kamión dostal na mokré silnici smyk a přes snahu řidiče o zvládnutí situace narazil do skupinky motocyklů. Jeden z pěti odhozených strojů zasáhl Steva Lee a ten svým zraněním i přes rychle poskytnutou lékařskou pomoc po dvaceti minutách podlehl.

 

Image


Skupinu tato tragická nehoda těžce zasáhla, ale později se rozhodli, že budou pokračovat s novým zpěvákem. O rok později, 11.11.2011, skupina oznámila přijetí nového zpěváka - Nica Maedera, také Švýcara narozeného v roce 1971 v Lausanne a žijícího částečně v Austrálii, částečně ve Švýcarsku. Nic byl vybrán na základě celosvětového konkursu, kterého se zúčastnilo kolem 500 zpěváků. Členové skupiny k tomu uvádějí: Jen jsme Nica uviděli, bylo nám hned jasné, že on je ten pravý. Skvěle k nám sedí a atmosféra v kapele je teď výborná, má úžasný hlas a je to také velký hudebník, hraje na kytaru i na klávesy a dokáže také dobře psát písně. Mohli bychom toho o něm napsat mnohem víc - ale nejlepší je živá ukázka.

Na stránkách skupiny www.gotthard.com je proto volně ke stažení první píseň s novým zpěvákem - "Remember It's Me", k níž bylo natočeno i oficiální video. Skupina v současnosti pracuje na nahrávání nového alba, které připravuje k vydání na jaro 2012. V létě se nám pak přijedou představit v nové sestavě na festival Masters of Rock ve Vizovicích.


Studiová alba:

Gotthard (1992)
Dial Hard (1994)
G. (1996)
Open (1999)
Homerun (2001)
Human Zoo (2003)
Lipservice (2005)
Domino Effect (2007)
Need to Believe (2009)


Členové:

Leo Leoni - kytara
Freddy Scherer - kytara
Marc Lynn - baskytara
Hena Habegger - bicí
Nic Maeder - zpěv

 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na paletě „Paleta“.

lakoma barka 200V pátek 8.11. si mohli milovníci českokrumlovské kapely Lakomá Barka v sále pivovaru Eggenberg vychutnat koncert, který byl věnován křtu nového CD Paleta. Kapelnice folkové kapely Lakomá Barka...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Kam na dovolenou? Přece na sever Francie, do Bretaně a Normandie

bretan 200S rozhodováním, který kraj světa při své dovolené navštívit, vám pomůže nový turistický průvodce Bretaň a Normandie od nakladatelství Jota a to již ve třetím upraveném vydání s nejaktuálnějšími informacemi a tipy pro prvotřídní zážitek.

...

Divadlo

O zakázané lásce kocoura Moura a slečinky Vlaštovičky


kocour vlastovicka 200To není pravda,“ zvolal polotichým hláskem asi sedmiletý chlapec, když v divadelním ztvárnění brazilské bajky Jorge Amada Kocour Mour a slečinka Vlaštovička důrazně zaznělo, že vlaštovka si nesmí vzít kocoura,...

Film

Jak vypadá láska mezi regály?


laska medzi regalmi perexChristian je rváč a muž s pochybnou minulostí. Tuhle životní etapu už má ale za sebou a jako svůj nový začátek si zvolil práci doplňovače zboží v supermarket. Nečeká ho tam žádná zářivá kariéra, jeho nejlepší pers...