Než vás spláchne... Zeměžluč!

Než vás spláchne... Zeměžluč!

Tisk
ImageVeteráni domácí punkrockové scény nahráli pozoruhodné album, které je jaksepatří hořké, ale při jeho poslechu možná zahlédnete světlo. Zdá se, že v tomto případě až tak neplatí staré heslo všech čirokézů “No future!”.  Nějaká budoucnost existovat musí, jen není jasné, na jakém břehu. CD Hledání od kapely Zeměžluč zkrátka nutí k soukromému ponoru a přemýšlení.


Trvalo to osm let, než tohle zkušené trio nachystalo další řadovou desku. Nahrávání probíhalo loni na jaře a v létě v brněnském studiu Sonidos. Materiálu prý bylo dost, takže bylo nutné pečlivě vybírat. Zůstalo 24 skladeb, které můžete v kuse poslouchat déle než hodinu.

Posluchači, kteří své uši proplachují punkovými nářezy dlouho a pravidelně, si možná ve spojitosti s touto dávkou songů připomenou dvě legendární kapely – teplické FPB a jihlavské Hrdiny nové fronty. Hudební syrovost byla jejich charakteristickým znakem a Zeměžluč si toto poznávací znamení udržuje do současnosti.

Některé kytarové “vlny” jsou tak silné, že připomínají tsunami. A když se pod nimi rozjedou bicí do zběsilého tempa, vzniká síla, které se sotva něco postaví do cesty. Ve zpěvových linkách není nutné hledat takzvaně odlehčené melodie, tady jde o něco podstatnějšího: vykřičet především vztek a zoufalství. Žluč tryská a hledá skuliny v hlučné zvukové stěně. Je to autentické, přesvědčivé, emocionálně nasycené.

Image

Zatímco hudba je většinou předvídatelná, řekněme “klasická”, texty jednotlivých skladeb skýtají mnohá překvapení.  Zeměžluč se zabývá pokaženým světem, duševními stavy člověka a hledáním naděje. Tento mix svádí k představě, že punkeři pokročilejšího věku byli zasažení duchovními vlivy.
 
“Naděje nikdy neumírá/ naděje je naše víra, naděje je hledání,” zpívá se v titulní písni Hledání. “Spoj živou a mrtvou vodu/ příchod je součást odchodu/ první den i poslední/ umírání, zrození/ poprvé i naposled,” zaznívá ve skladbě Poprvé i naposled. Co se týká textů z trochu jiného soudku, nechybí tu kupříkladu téma pacifismu (Zas znova a znova), práv zvířat (Živočišná výroba) nebo odcizení v důsledku technologického pokroku (XXI. století). Zajímavým úkazem tohoto alba je skladba Á la Marion v podání hostující zpěvačky Magali z francouzských La Fraction. Nechť každý citlivý posluchač posoudí, zda i punkeři jsou schopni vykouzlit docela příjemnou eroticky působící píseň.

Nutno také ocenit, že Zeměžluč nezapomněla na ty, kteří rádi zapomínají. Ať si tedy poslechnou Vídeňská ohlédnutí: “...fňukáte, klejete/ rychle jste zapomněli/ co bylo za plotem/ jak jste ven z klece chtěli/ zajedu do Vídně/ zajedu tam a zpět/ i to je svoboda/ mít možnost jen tak jet...”

Výhoda je, že si všechny písňové texty můžete přečíst v bookletu (mimochodem za něj si vydavatel zaslouží velkou pochvalu).  Možná někdo z vás zjistí, že tyto skládačky slov působí jako samostatně fungující sbírka punkrockové poezie. A že ani nepotřebuje slyšet hudbu... Před takovým pocitem důrazně varuji! To byste se velmi ošidili. Zeměžluč berte celou. Takovou, jaká je. Třeba ve vás cosi nového probudí. 

(P.S. Na autora těchto řádků měl opakovaný poslech očistný účinek. Chvíli poté mu zůstala v mysli pouze dvě slova: Bůh a svoboda.)    

Název: Hledání
Skladby: 1/ Hledání, 2/ Hannover- Nottingham, 3/ Zas znova a znova, 4/ Žluč, 5/ Povzdech, 6/ Locked-in-syndrom, 7/ Sbohem Bo, 8/ Cesta, 9/ Živočišná výroba, 10/ XXI. století, 11/ Poprvé i naposled, 12/ Á la Marion, 13/ Já jsem řekl, 14/ Stav mysli, 15/ Zapomeneš, 16/ Tak to není, 17/ Dostaneš do držky, 18/ Jsem, 19/ Každý den je dar, 20/ Vídeňská ohlédnutí, 21/ V ten den, 22/ Tichá noc, 23/ Má duše, 24/ Na co myslet dřív.  
Celkový čas: 64:19
Vydavatel: Papagájův hlasatel records, 2011 
Informace: www.phr.cz, www.zemezluc.net
Hodnocení:  80  % 

 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Varhaník Michal Hanuš zve na hudbu, kterou ještě nikdo neslyšel

michal hanusV chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře se ve dnech 7. až 9. září 2012 uskuteční 1.ročník Kutnohorského varhanního festivalu, jehož dramaturgem je varhaník Michal Hanuš. V následujícím rozhovoru hovoří nejen o pov...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Živí mrtví 26: Volání do zbraně

zivi mrtvi26 200V srpnu vyšel v nakladatelství Crew další svazek příběhů věnovaný Živým mrtvým, nese název Volání do zbraně a značí již 26. díl této tak oblíbené série. Ač se název a de facto i obálka jeví jako všeříkající a až děj odhalující, tyto seši...

Divadlo

Balada pro banditu po ostravsku

altDo divadla se chodí na 3D představení plné přehrávání a emocí. I když bývá kino lepší, jsou hry, kvůli kterým stojí za to divadlo navštívit. Jednou z takových je prověřená klasika Balada pro banditu.

 

...

Film

I mafián musí na záchod

oskar plakat 200Film Oskar (1991) je předělávkou slavné komedie s Luisem de Funésem. V hlavní roli zde vystupuje tentokrát Sylvester Stallone a dává do příběhu něco, co tomu tenkrát chybělo. Úspěšný a drsný mafián Ange...