Pavel Šporcl zahájí cyklus koncertů Hudba mezi lokomotivami

Pavel Šporcl zahájí cyklus koncertů Hudba mezi lokomotivami

Tisk

sporcl 200Již příští pondělí 5. října v 19 hodin začne v Národním technickém muzeu mimořádný cyklus koncertů, který muzeum připravilo ve spolupráci s hudební agenturou Pavla Šporcla ŠPORCL ARTS Agency. V Dopravní hale NTM, která je známá skvělou akustikou, v šesti večerech vystoupí špičkoví čeští umělci. Jedná se o jedinečnou příležitost zažít krásnou hudbu v netradičním prostoru. Cyklus zahájí houslista Pavel Šporcl s klavíristou Petrem Jiříkovským programem Láska a nenávist 5. října 2020. Patrony cyklu koncertů „Hudba mezi lokomotivami“ jsou generální ředitel NTM Karel Ksandr a houslista Pavel Šporcl.

„S velkou ctí jsem přijal nabídku generálního ředitele Národního technického muzea Karla Ksandra uspořádat společně koncertní cyklus. Výjimečné prostory muzea a unikátní exponáty mě již dlouho fascinují a myslím, že komorní hudbě vytvoří důstojný rámec. Lokomotiva pro mne vždy znamenala vůni dálky a dobrodružství cesty, na jejímž konci mě čeká překvapení a nová zkušenost. A návrat do dětství. Vždyť můj dědeček byl strojvedoucí a amatérský houslista v jedné osobě. Neslyšel jsem ho sice nikdy hrát, ale i díky němu se ve mně spojuje umělecká duše s tou technickou. Věřím, že spolu s dalšími umělci ŠPORCL ARTS Agency, kteří v tomto koncertním cyklu vystoupí, připravíme návštěvníkům muzea potěšení a radost z krásné hudby“, uvedl k cyklu Šporcl.

Karel Ksandr podotýká: „V Dopravní hale Národního technického muzea se nachází velice významná kolekce historických dopravní prostředků, místo má úžasnou atmosféru a současně skvělou akustiku, jak mohou potvrdit návštěvníci koncertů Pražského jara, které se zde každoročně konají. Nyní chceme dát prostor širšímu publiku a věříme, že koncerty v Dopravní hale se stanou novou tradicí muzea. Děkuji za spolupráci hudební agentuře Pavla Šporcla a těším se na umělecký zážitek.“

sporcl

V žánrově pestrém programu zazní mimo jiné skvělý soprán Jany Šrejmy Kačírkové, mistrovská kytara Lukáše Sommera nebo zpěv Barbory Šporclové Kodetové. Cyklus zahájí Pavel Šporcl klavíristou Petrem Jiříkovským programem Láska a nenávist. Náš nejznámější houslista se svými modrými houslemi se v novém programu vrací do svého nitra, k základním kamenům klasické hudby. V tematickém večeru přednáší skladby spjaté s láskou a vášní, která vede až k démonickým stavům. Zazní díla L. van Beethovena, E. W. Korngolda a N. Paganiniho.

Program cyklu koncertů „Hudba mezi lokomotivami“ (Koncerty se konají vždy v pondělí od 19:00)

5. 10. 2020
Pavel Šporcl housle, Petr Jiříkovský klavír
Láska a nenávist

19. 10. 2020
Jana Šrejma Kačírková soprán, Lukáš Sommer kytara, M. Nostiz Quartet
Smír mezi ctností a krásou

16. 11. 2020
Vojtech Szabó akordeon
Play accordion

15. 2. 2021
Lukáš Sommer kytara
Kytarové gala

15. 3. 2021
Zemlinského kvarteto
Beethoven & Dvořák

19. 4. 2021
Barbora Šporclová Kodetová zpěv, Michal Worek klavír, M. Nostitz Quartet
Tam za tou duhou

sporcl 2

Předprodej vstupenek a více informací:
www.goout.net
ŠPORCL ARTS Agency, https://eshop.sporclarts.com, pokladna Národního technického muzea - rezervace vstupenek
www.pavelsporl.com
www.facebook.com/pavelsporcl
www.facebook.com/sporclarts


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Celé znova „Chceme si Pošembeří tour užít, a pobavit lidi a vlastně i sebe!“

Cele znova 200Regionu Pošembeří v dubnu až květnu bude žít akcí s názvem Pošembeří tour, jejíž tváří se stala skupina Celé znova. My jsme toho využili a pořádně jsme vyzpovídali Stanislava Potměšila. Ten nám prozradil více o životě na vesnici (pohoda na v...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Za jasné noci přichází Elizabeth Haran s dalším skvělou knihou

Za jasné noc, perexS Elizabeth Haran jsem měla tu čest již se Sluncem spálenou zemí. Ta kniha mne tenkrát hodně zaujala, a proto jsem už předem věděla, že čtení románu Za jasné noci bude opět skvělým zážitkem. A naštěstí jsem se nemýlila.

Divadlo

KoresponDance 2012

KoresponDance 2012V Praze a Brně se letos uskuteční již 4. ročník Mezinárodního festivalu současného tance KoresponDance 2012. Zahajovací večer se koná dnes 27. listopadu v pražském Divadle Archa a...

Film

Živý lidský terč a lá Van Damme

altFilm Živý terč si v roce 1993 vysloužil velké ovace na poli akčních filmů. Tento napůl lyrický a umělecky sestříhaný příběh nám ukazuje, že jeden člověk dokáže změnit co se děje. Jen na to musí být dost velký frajer. Hned na začátku filmu honí...