Westernový příběh s bluesovým hrdinou a otevřeným koncem. To nabízí nová nahrávka písničkáře Jana Fice

Westernový příběh s bluesovým hrdinou a otevřeným koncem. To nabízí nová nahrávka písničkáře Jana Fice

Tisk

potom 200Album nazvané Potom složil a natočil zpěvák, kytarista a kytarář Jan Fic. Autorské písně plné silných výpovědí o současné době produkoval Martin E. Kyšperský. Novinka je druhou řadovou nahrávkou originálního písničkáře po vstupu na jeho sólovou dráhu a daleko blíže než k bluesrocku má k indie folku. Jedenácti písňová kolekce zachycující střet poety s realitou vychází 11.9.2020.


Jan Fic avizoval novou nahrávku před časem singlem Podvedená generace. Už tato píseň ukázala, že celé album bude o výpovědi současného stavu generace, která většinu života prožila až po pádu komunismu. „POTOM je takovej westernovej příběh, kde hlavní hrdina cíleně spoluvytváří děj, bojuje o svý štěstí aktivně a myslím, že i dost urputně a statečně“ říká Jan Fic, který nedávno získal i cenu „Za krásu slova“ rádia Proglas. „Překvapilo mě to, že zrovna mé texty takto někoho oslovily. Snažím vyhýbat různým klišé a baví mě třeba hrát si s rytmem a frázováním textu, aby zněl jako ledabyle odříkaná věc, ale bylo v tom nějaký napětí. A o to jsem se snažil i na novém albu Potom.“

Síla příběhů a obrazotvornost textů Jana Fice je jen jednou z částí jeho druhé řadové desky. Z bluesového oparu barově špinavých melodii se prodralo ven jedenáct skladeb a tvoří silnou kolekci originálního písničkáře. „Moje předchozí album bylo hudebně mostem mezi mou bluesovou minulostí a folkem. Bylo tam pořád ještě víc cítit právě to blues. Současné POTOM je už blues podle mě spíš tématy a náladou než formou. Uvědomil jsem si, že se fakt nemusím nechat ničím omezovat.“ Říká Jan Fic. Dotvořit skladby do finální podoby pomohl Martin E. Kyšperský, leader kapely Květy. Výsledný zvuk je tedy na hony vzdálen uhlazenému popfolku, ale naopak skvěle vystihuje i místy ponurou atmosféru, kterou v sobě písničky mají.

Spolupráce s Martinem E. Kyšperským a Janem Ficem vyústila i do koncertní podoby. „Producentská role u mých nahrávek, to byla souhra náhod, ale jsem za ni strašně rád. Martinovi jsem stavěl i opravoval nějaký nástroje a tahle spolupráce prostě vyplynula. A troufnu si říct, doufám, že nadšení a spokojenost je oboustranná, takže v tom vesele pokračujeme na koncertech.“ Kdo znal předchozí kapelu Jana Fice The Weathermakers, bude možná na koncertech trochu zaskočen. „Ačkoliv blues miluju, nemám v sobě jen tenhle žánr.“ Přiznává Jan Fic. „Sólový hraní mi dává větší svobodu. Vystupuju jako písničkář sám, to mě baví, je to osobní, intimní. Ale taky mám rád zvuk a náladu kapely, mám rád, když je občas muzika nářez, takže když můžu zahrát s celou kapelou (a troufnu si říct, že moje současná koncertní sestava je fakt dost silná), jsem za to hrozně rád a hodně mě to nabíjí.”

Potom Jan Fic

Jan Fic (nar. 1990) pochází z Rybníků na Znojemsku, ale od maturity žije v Brně. Ve třinácti letech propadl kouzlu blues a o pár let později začal experimentovat s výrobou vlastních bluesových hudebních nástrojů. Dnes má vlastní značku ručně vyráběných kytar a drnkacích nástrojů (Red Bird Instruments). V letech 2011-2019 vedl brněnskou bluesovou kapelu The Weathermakers, kterou dovedl např. do finále mezinárodní soutěže Blues Aperitiv nebo celostátního finále Porty. Stojí také za vznikem recesistické ultratrampské kapely The Honzíci. V roce 2018 vydal sólový debut Město, který se setkal s velmi pozitivním ohlasem u posluchačů i odborné veřejnosti. Nově je držitelem ceny Za krásu slova, kterou každoročně uděluje rádio Proglas.

potom obal

Potom
Interpret: Jan Fic
Album: Potom
Vydavatelství: Indies Scope
Seznam skladeb: Bouře, Podvedená generace, Silo, Stejně to zkouším, Půlnoční snídaně, Potom, To snad ani ne, Ve tmě, Svítá, Výtah z poznámek, Listopad
Datum vydání: 11. 9. 2020

Zdroj foto: Magda Štokingerová

https://www.indies.eu/alba/5006/potom/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lou Fanánek Hagen: „Kostým Ringo Starra ve mně nevyvolává žádný nadšení, protože nemám rád Beatles“

altSkupina Tři sestry má nové kostýmy, své vlastní pivo a léto plné koncertů před sebou. Jak se ke všemu staví jejich zpěvák Lou Fanánek Hagen si můžete přečíst v tomto rozhovoru.  

 

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

P. S. Miluji tě po francouzsku

lide 200Když se vám život během jedné minuty tragicky změní navždy. Jak na to reagovat? Hrdinka našeho příběhu se uzavře do sebe a rozhodně nečte, jak by napovídal název knihy Šťastní lidé čtou a pijou kávu. I když kávy vypije hektolitry a vykouří stovky cigar...

Divadlo

Skromný muž s velkým srdcem a obrovskou pokorou!

velen 200Už jako malá holka jsem registrovala herce s dobráckýma očima a širokým úsměvem, ale nikdy jsem si k němu neuměla přiřadit jméno, někdy se mi to tak stává i dnes. To ovšem vůbec neznamená, že to v mých očích snižuje jeho herecké kvality. Byl celkem...

Film

Protiválečný, depresivní a emočně nabitý Lovec jelenů na DVD

lovec perexPři vyhlašování Oscarů za rok 1978 absolutně triumfovalo psychologické drama Lovec jelenů reagující na americký syndrom vietnamské války, které získalo hned pět sošek, včetně těch za nejlepší film a režii. I po šestatřiceti letech ...