Helena Vondráčková chystá na podzimní trh album Tvrdohlavá

Helena Vondráčková chystá na podzimní trh album Tvrdohlavá

Tisk

vondrackova 200Populární zpěvačka Helena Vondráčková v těchto dnech dokončila práci na svém již čtyřiačtyřicátém studiovém albu, které ponese název Tvrdohlavá. Novinkové CD vznikalo pod producentským dohledem hudebníka a skladatele Karla Maříka. Křest alba je naplánován na 9. září v rámci slavnostní premiéry filmu Dušana Rapoše Ženská pomsta. K němu Helena Vondráčková nazpívala stejnojmennou skladbu, která je zároveň bonusovou písní alba.

Helenu Vondráčkovou a Karla Maříka svedla dohromady čirá náhoda a společné hudební vydavatelství. To Karlu Maříkovi nabídlo, zda by nechtěl na chystané album Heleny Vondráčkové napsat nějaký song.

„Heleně jsem navrhl progresivnější, odvážnější, prostě jiný koncept alba než jsou její posluchači zvyklí. Lidé Helenina ražení jsou překvapivě otevření novým trendům, které jejich muziku posouvají o metu dále. Stačilo jen pár minut a bylo jasné, že jsme naladěni na stejnou notu. Od sepsání jednoho songu jsme rázem byli u produkce celého alba. Helena je obrovský profík, se kterým je pro každého muzikanta a producenta výzva a radost dělat,“ říká ke spolupráci Karel Mařík.

Spolupráce s Karlem Maříkem pro mne byla cestou do neznáma, věděla jsem o něm jen velmi málo. Po prvém setkání s ním jsem věděla, že si budeme rozumět nejen hudebně, ale především lidsky. Už proto, že ani jeden nemáme rádi ono hudební škatulkování, jsme za to, že muzika je jen jedna. Celé natáčení probíhalo jakoby v rodinném duchu. Výrazný podíl na tom měl i mladý kytarista a zvukař Tomáš Kryl, v jehož útulném studiu jsme točili,“ dodává zpěvačka Helena Vondráčková.

vondrackova

Stejně jako Helena Vondráčková, není ani Karel Mařík v hudební branži žádný nováček. V loňském roce se dokázal prosadit i na světovém trhu, když autorsky připravil album Last Testament někdejšího frontmana skotských Nazareth Dana McCaffertyho. U nás je v hudebních kruzích znám spoluprací s mnoha výraznými osobnostmi české pop-rockové scény jako jsou Daniel Landa či Bára Basiková. Jako producent pomáhá i novým tvářím jako jsou například ex-Superstar Kristýna Peterková či debutující Valeria Tošerová.

Na novinkovém albu Heleny Vondráčkové Tvrdohlavá je celkem čtrnáct skladeb. Autorsky se na něm podílela řada známých českých i slovenských textařů a skladatelů. Vedle Karla Maříka například Václav Noid Bárta, Jan Krůta, Gabriela Osvaldová, Josef Peterka, Ondřej Soukup. Filmovou Ženskou pomstu mají na svědomí Lešek Wronka a Petr Šiška. Skladbu, která dala novinkovému CD název, pro Helenu Vondráčkovou napsal Vašo Patejdl.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Karlovy Vary

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Pozor na sovu, která nehouká

sova200První detektivka Samuela Bjørka vyvolala obrovskou senzaci. Aby taky ne! Silný příběh s mnoha zápletkami a rozuzlením, které vyrazí dech, to každý autor hned na poprvé nezvládne. Jenže teď přichází další kniha, další díl a s ním spojená velká očekávání. J...

Divadlo

Listopadovou premiéru baletu Romeo a Julie v novém pojetí uměleckého šéfa Baletu ND Petra Zusky navštíví i královna Mab

200divPřípravy na premiéru nové inscenace Romea a Julie jsou v plném proudu. Premiéra je plánována na 14. listopadu v 19 hodin ve Státní opeře, druhá premiéra se uskuteční 15. listopadu.

...

Film

Úsměv Zdeňka Trošky je nakažlivý, škoda, že Trošků není u nás víc
ImageRežiséra Trošku mají určitě všichni rádi – je s ním dobře. Rád se směje, rád povídá o jídle a točí filmy, které se líbí. Proč? Jsou nám blízké, jsou o nás, poznáváme se v nich. Jeho pohádky jsou tak ...