CERMAQUE jdou od písničkářství k rapu a zpět

CERMAQUE jdou od písničkářství k rapu a zpět

Tisk

cermaque 200Lament je ambiciózní projekt Cermaque na kterém se podílely tři desítky hudebníků a producentů. Jubilejní 10. studiová deska písničkáře Jakuba Čermáka překračuje hranice žánrů i stylů a to i díky dlouhé řadě hostů jako jsou Tomáš Tkáč, Karlsson, Aid Kid, Jan Kratochvíl (Dva) nebo kapela Květy.

 

Kytaru nahradila originální elektronika, folkový zpěv se rytmizuje do alternativního rapu, nad bouřemi bitů se vznášejí dívčí chóry, soucit střídá vztek, empatie válčí proti samotě a odcizení. Tohle není žaloba, ale žalozpěv, tohle je Lament.

Od písničkářství k rapu a zpět. „Často poslouchám francouzský a anglický rap a chyběla mi v češtině deska, která by byla názorová a aktivistická, ale zároveň ne ramenatá, která by byla drzá, ale zároveň sociálně citlivá a empatická, rapová deska s texty, z jejichž jazyka a obraznosti by nemusel posluchač mít osypky. Pár let trvalo, než jsem sebral odvahu a čas takovou vysněnou desku zkusit natočit sám. A to navzdory skutečnosti, že rapovat vlastně neumím,“ tvrdí Čermák.

Na 14 skladbách Lamentu spolupracovalo 38 lidí. Téměř každého tracku se zhostil jiný producent či beatmaker, výraznou stopu na Lamentu kromě výše zmíněných producentů nechali např. i Ondřej Slavík (Zrní) nebo Elshish (Budoár staré dámy). O ženské vícehlasy se zasloužil brněnský sbor Tulení kůže i řada hostujících zpěvaček, uslyšíte tu také přátelé, kteří autora v minulosti doprovázeli naživo, např. Kaiu Macha, francouzské manžele Reberovi nebo Toma Háčka (Listolet). O závan rapu skutečného se postaral teplický ďábel David Vinkler alias Echo.

„Zásadním a jednotícím spolupracovníkem na desce byl Ondřej Ježek, u kterého jsem nahrával většinu vokálů a který průběžnými vhledy, kreativní kritikou i náročným finálním mixem dal téhle jinak celkem kolážovité desce jednotný zvuk a jasnou vizi. Ondra má na desce dokonce i svůj vlastní beat, asi nejdivočejší a nejbombastičtější věc s názvem Za hranou,“ upřesňuje Jakub Čermák a pokračuje: „Pokusili jsme se natočit co nejživější desku o jedné umírající epoše. To album je angažované, ale nakonec zase veskrze osobní, plné otázek. V posledku stejně všichni zápasíme s těmi nejvnitřnějšími a nejosobnějšími traumaty a démony - i když se démoni velice příbuzní zrovna prohání i světovou politikou a ekonomikou.“

Cermaque

Seznam skladeb:

1) LAMENT (prod. Cermaque)
2) CTRL-S (prod. Mikuláš Smoleň, feat. Echo)
3) CHTĚL BYCH TO NEVĚDĚT (prod. Karlsson)
4) ÚČELOVÝ ČLOVĚK (prod. Tom Háček)
5) FLORENC (prod. Tomáš Tkáč)
6) ZA HRANOU (prod. Monzun Kandahar)
7) SAMURAJ (prod. Květy, feat. M. E. K.)
8) ALIENI (prod. Kaia Mach)
9) KALEIDOSKOP (prod. Aid Kid)
10) DARKNET (prod. Tomáš Tkáč)
11) KOBRA (prod. Honza Kratochvíl)
12) POLOČAS ROZPADU (prod. Ondřej Slavík)
13) BLOUMÁNÍ (prod. Elshish)
14) MAELSTRÖM (prod. Květy)

cermaguq lament

Lament

Umělec: Cermaque
Datum vydání: 22.5.2020

Desku vydává autorovo kmenové vydavatelství Indies Scope ve třech verzích: 44minutová mutace vůbec poprvé na LP, 53minutová na CD a 47minutová varianta jako download.

https://www.indies.eu/alba/4922/lament/

Zdroj foto: Zara Wildmoons


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ivo T. Budil: Nejsem si jist, zda evropské hodnoty obstojí

TBudil200Profesor Ivo T. Budil patří mezi nejznámější české antropology. Založil a několik let vedl Filozofickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni. V současnosti působí na Katedře mezinárodních vztahů a evropských studií Metropolitní univerzity Praha. Je ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Jaké byly manželky nacistů?

Manzelky nacistu perexGöring, Goebbels, Himmler, Heydrich, Heß, Bormann – tato jména zná každý, kdo se alespoň trochu zajímá o druhou světovou válku. Jména jako Carin, Emmy, Magda, Margaret, Lina, Ilse a Gerda však už tak známá nejsou.

Divadlo

Divadelní hra „Spoutaný trávou“ zve děti i dospělé na originální loutky i stínohru

Spoutany travou 200Vyprávění nahého mnicha, císaře, generála a slona o životě, smrti i drobném hmyzu. Divadelní odpočinutí od světového chaosu s křehkými kovovými loutkami, zvuky a stíny. Již toto úvodní motto nastiňuje charakter divadelní hry „Spout...

Film

Jak se lidé chovají za války a jak o ní smýšlejí

total2000Volná řada sborníků nazvaných Kultura a totalita je prozatím rozčleněna do pěti svazků.

...