Procházky Prahou

Procházky Prahou

Tisk

prochazky prahou 200V červenci vydalo nakladatelství CPress cestopisnou knihu Ivy a Jana Pohunkových Procházky Prahou. Procházky metropolí nás zavedou na ta nejznámější místa, ale autoři nezapomínají ani na skryté poklady Prahy matky měst.

 


Jan Pohunek se narodil v roce 1981 v Praze, kde taky strávil většinu života. Po gymnáziu vystudoval archeologii a etnologii, v současnosti pracuje v Regionálním muzeu v Jílovém u Prahy. Po několika povídkách v časopisech a soutěžních sbornících mu v roce 2008 vyšel jeho románový debut Polomené světy: Atlantský harc.

Už na zadní straně obálky nás lákají, abychom Prahu stověžatou zažili jinak! Nejedná se o žádný nudný cestopis se zadanými body a suchou omáčkou k tomu, ale najdeme tady opravdu zajímavé procházky metropolí, informace a tipy k procházce i pamětihodnostem, na začátku kapitol je vždy přehledná mapa a všude je plno barevných fotografií. Autor je rodilý Pražák a jde z knihy poznat, jak je na to hrdý.

V Obsahu se dozvíme, že je tento cestopis přehledně rozdělen na následující procházky, tedy kapitoly: Menší město pražské, Hora zvaná Petřín, Po hradbách Hradu, Kde lovili králové, Za strašidly Starého Města, Praha židovská a asanační, Prvorepublikovými pasážemi, Žižkov anarchistů, bohému a proletářů, Vyšehrad starých i nových pověstí českých, Z Bílé hory do Divoké Šárky, Praha krasová, Praha keltská. Některé procházky byly naprosto jasné, že jsou tím nej-, co Praha může nabídnout, jiné mě velmi překvapili – nejvíc asi procházet se a být unesená z nákupních pasáží.

Praha historická je pro mě nádherný klenot naší vlasti, ale bydlet bych tam nechtěla, ani kdyby mi platili. Zajít si na procházku, to je něco jiného a jsme ráda, že se mi tato kniha dostala do rukou, protože nám předkládá i zapadlá místa, na která bychom třeba jinak nenarazili. Těším se, až se podle tohoto cestopisu vydám třeba na své oblíbené místo, na Vyšehrad.

Chcete-li zažít Prahu jinak, podle svého uvážení, nálady a cíle destinace, určitě vám tuto knihu doporučuji. Nabízí netradiční soupisku delších i kratších procházek a na své si musí přijít každý turista.

prochazky prahou

Název: Procházky Prahou - Krok za krokem ulicemi města
Autor: Iva Pohunková, Jan Pohunek
Žánr: cestopis
Nakladatelství: CPress
Rok vydání: 2019, paperrback
Počet stran: 200
Hodnocení: 80 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/47523689/prochazky-prahou/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Redaktorka a autorka italské kuchařky Alice Rossi: „Ital by nikdy nezasedl s jídlem před televizi!“

Inspirato 200Redaktorka, PR manažerka, milovnice Itálie a maminka dcery Adiny – to je Alice Rossi. Sympatická světoběžnice má kromě jiného na svém kontě také kuchařku italských receptů. Publikace se jmenuje Ispirato da Italia a v roce 2014 ji vydalo nak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Číhá v Údolí naděje dobrodružství nebo láska?

Údolí naděje, perexKdo zná knihy australské spisovatelky Elizabeth Haran, nejspíš tuší, že asi obojí. Australská divočina nabízí nekonečné možnosti. A právě do vnitrozemí se vydává krásná Matylda. A já se tam vydám spolu s ní. Na tuhle výpravu ...

Divadlo

Rákosníček Divadla Scéna pobaví

Rakosnicek200Asi v polovině odpoledne tříkrálového se v blízkosti Divadla Scéna ve Zlíně zvýšil výskyt těšících se dětí a jejich rodičů, kteří mířili na zlínskou premiéru pohádky Rákosníček a jeho rybník. Těch dětí a jejic...

Film

Sacha Baron Cohen stvořil nejroztomilejšího Diktátora v dějinách

altWadíja je malá zemička v subsaharské oblasti, která ke své existenci potřebuje pevnou ruku diktátora. Alespoň je o tom pevně přesvědčen Aladín (Sacha Baron Cohen) – po smrti Kim Čong Ila je posledním mohykánem mezi diktátory a ...