Vydejte se s Busnami do Afriky

Vydejte se s Busnami do Afriky

Tisk

busny-tam 200V nakladatelství Jota vyšla kniha Busen – Mariky Dumkové a Davida Čecha s názvem Tam a podtitulem Jedeme do Afriky. Pořad Busny možná znáte z internetové televize Stream.cz.

 

 

Seriál Busny mě minul a ani nejsem nadšenec do všech cestovatelů. Je však pravda, že si nenechám ujít žádnou novinku od Zibury nebo žlutého cirkusu Dana Přibáně a jeho okolí (Dominiky Gawliczkové nebo Marka Slobodníka). A nyní se k nim přidávají i tito dva sympaťáci.

Marika s Davidem jsou Busny, protože se vydali na cestu s plyšákem Hugem a hlavně busíkem – populárním volkswagenem transporterem. Ten je jak jejich dopravním prostředkem, tak ložnicí, obývákem a pracovnou. Jsou párem, který se spontánně u piva rozhodl vyrazit na dobrodružnou cestu. Přímo na ní natáčeli seriály a psali tuto knihu. Tím, že vše tvořili přímo na cestě, zde chybí odstup, přepisování nebo cenzura a všechny zážitky jsou tak opravdu živé a hlavně plné emocí.

Do knihy jsem se zamilovala hned v úvodních kapitolách, kde se ti dva představovali, popisovali přípravy nebo útrapy s vízy. Po několika stránkách jsem měla dojem, že Mariku i Davida znám roky, že jde o nějaké mé známé a chtěla jsem o nich vědět všechno. A někdy jsem jim až záviděla, jindy se o ně bála nebo je obdivovala, jak dané situace zvládají. Zkrátka jsem napjatě hltala nejrůznější zážitky a pořád jim držela palce.

Knihu psala Marika, zatímco David měl na starosti vymýšlení scénářů jednotlivých dílů seriálu pro Stream. Moc se mi líbí, jak dokázala zachytit i toto zákulisí a popsat, jak není jednoduché něco vymyslet a jaká je to občas krize. Autenticitu tomu přidal i fakt, že byla často hodně sebekritická a nebála se přiznat, jak jsou někdy neschopní.

Často jsem z knihy četla i manželovi, tak jsme se potom podívali na všechny díly Busen na Streamu. Tím pádem se mi zážitek z knihy spojil i do toho vizuálního a doufám, že se v naší blízkosti Marika s Davidem ukážou na nějaké přednášce. A už se moc těším na podzim, kdy vyjde povídání o cestě ZPĚT.

Marika Dumková pochází z Brna, kde žije a pracuje jako architektka. Je tou pořádkumilovnější obyvatelkou busu VW Syncro, ve kterém s partnerem Davidem projeli Afriku. Dohromady tvoří autorský tým Busny. Marika studovala v Praze a Barceloně, ale do Brna se vždy vrátila. Ráda tvoří a víc než mluvení před kamerou jí jde psaní a kreslení. Také ráda pozoruje, učí se a pracuje, miluje přírodu i města, sport, barvy a sladké.

David Čech je vysoký jako futra, hraje na kytaru, mezi kamarády je to Dejv, alias Čuněk. Neštítí se špíny, ba naopak! Poznávací znamení: děravé ponožky, děravé tričko, zkrátka všude díry a nepořádek, kterým zkouší Maričinu trpělivost. Pokud zrovna nespí, je David hlava kreativní a rád baví lidi kolem sebe. Kromě muzikanta a šaška dělá videa, vymýšlí, režíruje, stříhá nebo hraje volejbal. Rád fotí na výšku, protože to má dynamiku. Je to Čech jako poleno, miluje pivo, hokej a české jídlo. David Busnám vdechl život, protože ho ten dosavadní přestal bavit. Více o obou najdete na www.busny.cz

busny-tam

Busny Tam
Autoři: Busny
Žánr: cestopis
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2019
Počet stran: 296
Hodnocení: 93 %

Knihu k recenzi poskytlo Knihcentrum a vy si ji můžete koupit zde: https://www.knihcentrum.cz/busny-tam


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nejvíc si odpočinu při dlouhé koupeli ve vaně, říká básník Robert Wudy

robert200Je sympatický a sečtělý, ale také píše básně a organizuje akce v Knihovně na Vinohradech, kde pracuje. Přitom jeho zájmy jsou poměrně široké, což dost možná napoví i následující rozhovor. Má také zajímavé a zvláštní jméno – Robert Wudy. Určitě o něm ješ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Tři v jednom

200lit22Když jsem uviděla trojromán Eda McBaina v zajímavém přebalu, první, co mne napadlo, bylo, že to bude vhodný vánoční dárek. Ale doporučujte v parném létě vánoční dárek, proto jsem si ho schovala na tuto aktuálnější dobu. Navíc právě na začátek je zařazen...

Divadlo

Asanace neví, co chce svým divákům říct
ImageAsanace v pražském Divadle Na zábradlí je prvním jevištním ztvárněním jedné z her Václava Havla, kterého se autor nedožil. S inscenačním týmem ale i přes svůj vážný zdravotní stav spoluprac...

Film

Walt Disney a hledání genderových stereotypů

200filmHodnocení odkazu Walta Disneye (nebo Disneyho?), ať již jeho samého, nebo studia nesoucího jeho jméno, se zpravidla odvíjelo ve dvou rovinách. Jedna zdůrazňovala kýčovitost produktů, druhá obdivovala obchodní talent. Nalezneme však také badatele, kteř...