Vltimas: Ve třech se to lépe táhne

Vltimas: Ve třech se to lépe táhne

Tisk

vltimas 200K superskupinám zastávám ambivalentní postoj – buď je to průšvih, nebo jedinci dohromady vytvoří něco mimořádného. Naštěstí druhým případem je formace Vltimas, která 29. března pod hlavičkou nakladatelství Season Of Mist vydala debut Something Wicked Marches In.

 

 

Nejprve musím uvést na pravou míru, kdo to je, kde se vzali a jaká je jejich hudební minulost, abychom mohli pochopit tenhle zvukový klenot. Vltimas hrají extrémní metal a jsou to tři významní muzikanti: zpěvák David Vincent (ex Morbid Angel, nyní I Am Morbid), kytarista Rune „Blasphemer“ Eriksen (ex Mayhem, Aura Noir) a bubeník Flo Mounier (Cryptopsy). Myšlenka na založení kapely vzešla od považovaného kytaristy Eriksena, který riffy předložil Mounierovi s myšlenkou založit spolu kapelu. Chyběl jim však výrazný vokál, jenž však vzápětí našli ve Vincentovi. Dohromady se dali pravděpodobně koncem roku 2017, to je ale jen můj odhad, soudě podle odchodu Vincenta z Morbid Angel a faktu, že desku začali točit loni v květnu.

Na první pohled zaujme netradiční obálka desky, kterou vytvořil polský umělec Zbigniew M. Bielak (Paradise Lost, Bolzer). Na albu najdeme devět komplexních skladeb, hrací doba je 38 minut a opravdu to stojí za to! Vidět naživo je můžete třeba 10. srpna na festivalu Brutal Assault v pevnosti Josefov nebo 8. února v brněnské Flédě.

Otvírák nabízí mnoho podob a honosí se přívlastky jako precizní a rychlý. Dokáže si s posluchačem pohrát, upoutá pozornost a nepustí. Mě pohltila Praevalidus svou strukturou a chytlavostí a nemůžu si pomoct, ale něčím mi místy připomněla Vader. Nejkratší (2:57) Total Destroy! přináší masakr a textově je na jedničku s hvězdičkou, vypráví o tom, že individualismus zmírá, lidé ničí svou planetu, ale příroda nám to vrátí i s úroky. (Glory glory, destruction to all. Glory glory, celebrating the fall. Earth – Air – Fire and water in collusion. All of nature forces decide on the solution.). Rádoby zklidnění a zabrnkání na temnější notu přináší výpravnější kousek Monolilith. Rozhodně je experimentálnější, nabízí i čistý zpěv – ale stejně je divné představit si Vincenta bez basy, protože v Vltimas „jen“ zpívá - a zpomalení. Truth And Consequence opět jede na vlně předešlých skladeb a vyžívá se v technických kudrlinkách. Zajímavější mi přijde delší (5:29) kousek, Last Ones Alive Win Nothing s tíživější atmosférou a melodií, které se nejde zbavit, prostě můj favorit. Možná jde o nejmelodičtější kousek alba, rozhodně je groovy, a nejde zde o rychlost ale spíš o pocit, který píseň navodí. Skluz do technických vod zajišťuje Everlasting, která se pyšní mnoha vrstvami a překvapivými změnami. Předposlední Diabolus Est Sanguis se vyznačuje propracovaností, ale textově mi k hudbě moc nesedí. Závěrečná lehce atmosférická skladba nese jasný vzkaz: postupujeme dále!

Vltimas je uskupením tří zručných, známých a kreativních hudebníků, takže s jejich debutem jde vlastně o sázku na jistotu. Podmanivá technická extrémní hudba s nezaměnitelným vokálem jednoduše funguje a já vám ji vřele doporučuji k poslechu!

vltimas cd

Název nosiče: Something Wicked Marches In
Interpret: Vltimas
Žánr: extrémní metal
Skladby: 01. Something Wicked Marches In, 02. Praevalidus, 03. Total Destroy!, 04. Monolilith, 05. Truth And Consequence, 06. Last Ones Alive Win Nothing, 07. Everlasting,
08. Diabolus Est Sanguis, 09. Marching On
Stopáž: 38:21
Vydavatelství: Season Of Mist
Hodnocení: 88 %

Zdroj foto/obálka: http://www.season-of-mist.com/bands/vltimas


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na Velikonoce pojedu k mamince do Brna, říká Eva Pilarová

eva 200Zatímco v těchto týdnech podniká čtyřnásobná držitelka zlatého slavíka Eva Pilarová ještě s několika svými kolegy Evergreen Tour, na podzim ji čekají dva velké gala koncerty, kterými oslaví 55 let na scéně. Koncerty proběhnou 27. října v Mahenově divadle ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Pečeme bez mouky

peceme bez mouky perexV květnu vyšla v nakladatelství Esence moderní kuchařka Anji Donnermeyerové Pečeme bez mouky. Nabízí nám přes 90 inspirativních receptů na nejrůznější dezertíky, moučníky a další sladké pochutiny v bezlepkové formě. Pok...

Divadlo

Riaditeľka mestského divadla, producentka, autorka a herečka Zuzana Mišáková je celým svojím srdcom Trenčianka

Pinocchio 200Zuzana Mišáková Moravčíková je riaditeľkou Mestského divadla Trenčín už 20 rokov. Okrem toho je aktívnou a kreatívnou producentkou, ktorá má cit pre detail a venuje svoju pozornosť štúdiu faktografie. Ako herečka stvárnila niekoľko postáv. Medz...

Film

Skandinávská filmová série Oddělení Q je zpět. Pátý díl Marco zamíří do českých kin na začátku srpna

DMarco 200o českých kin se 5. srpna vrátí populární filmová série Oddělení Q, která vzniká podle knižních bestsellerů dánského autora Jussiho Adler-Olsena. Stejně jako v sérii knižní i v kinech bude pátým dílem film s názvem Marco. Tým detektivů v čele s Carl...