Amon Amarth: Vikingské písně stále táhnou

Amon Amarth: Vikingské písně stále táhnou

Tisk

amon amarth 200V květnu nastal svátek pro všechny posluchače melodického metalu s vikingskou příchutí, protože švédská kapela Amon Amarth vydala novinku, své jedenácté album, které nese hrdý název Berserker. Podařilo se navázat na veleúspěšného předchůdce Jomsviking a nabídnout zase něco nového?


Amon Amarth se dali dohromady v roce 1992 ve švédské Tumbě a je sympatické, že za ta léta zde fungují stále tři zakládající členové. Mám-li představit celou soupisku, pak: Olavi Mikkonen kytara, Johan Hegg zpěv, Ted Lundström baskytara, Johan Söderberg kytara a nejnovějším přírůstkem je od roku 2016 Jocke Wallgren na bicí.

Diskografie už také něco čítá: Once Sent from the Golden Hall (1998), The Avenger (1999), The Crusher (2001), Versus the World (2002), Fate of Norns (2004), With Oden on Our Side (2006), Twilight of the Thunder God (2008), Surtur Rising (2011), Deceiver of the Gods (2013), Jomsviking (2016) a Berserker (3. 5. 2019). Za sebe vřele doporučuju DVD Wrath of the Norsemen z roku 2016, protože jedině naživo porozumíte živelné energii, kterou tahle kapela umí tak bravurně předávát dál.

amon amarth band

Co říct na úvod? Pokud znáte Amon Amarth, tak je vám jasné, co se vám dostane – pořádná porce melodické hudby, které vévodí vikingská tématika jak v textech, tak ve feelingu. Jedná se o jejich jedenáctou studiovku, je to první deska s novým bubeníkem a nabízí necelou hodinku příjemné houpavé muziky. Hrajou si prostě to svoje a nemají potřebu experimentovat jak po stránce hudební, tak vokální. Posluchače přesto – nebo snad právě proto - pořád dokáží přitáhnout.

První a poslední píseň jsou v mých uších dvěma stranami jedné mince a nabízí nám velmi kvalitní a propracované epické písně, které mají poměrně dlouhou stopáž, a jež nesou všechny kýžené atributy hudby téhle kapely. Asi nejmíň mě nadchnula píseň Crack the Sky, jelikož mi přišla jednoduchá a místy až kýčovitá – to se týká hlavně textu (Thor! Let your hammer fly, Let the lightning crack the blackened skies.). Na podobné vlně, ovšem s jiným tempem, se nese song Mjölner, Hammer of Thor, který neurazí, ale ani nenadchne. Nějak mi tady chybí ne přímo agrese, ale energie. K těm nejlepším kouskům řadím nejkratší (3:46) a hutnější Shield Wall a Raven's Flight, kde nacházím výraznější atmosféru a hutnost. Pak mě nadchla mocná pomalejší skladba The Berserker at Stamford Bridge, která vypráví o tom, jak bojovník severu, berserk, dokázal údajně přelstít a zabít 40 Anglosasů, než ho dokázali udolat. Na pódium se takový kousek nehodí, ale rozhodně si ho považuji daleko víc než prvoplánované chorálové hitovky.

Amon Amarth má své fanoušky a jejich posluchači budou jistě nadšeni albem, které nabízí tak široké spektrum skladeb, že si zde každý musí vybrat to své pravé ořechové. Protože i když jde o melodický metal, navíc živený kulturou Vikingů, ne všechny písničky sednou všem. Ale Berserker vyznívá tak rozmanitě, že potěší celou řadu posluchačů, to vám garantuji!

amon amarth berserker

Název nosiče: Berserker
Interpret: Amon Amarth
Žánr: viking metal
Skladby: 01. Fafner's Gold, 02. Crack the Sky, 03. Mjölner, Hammer of Thor, 04. Shield Wall, 05. Valkyria, 06. Raven's Flight, 07. Ironside, 08. The Berserker at Stamford Bridge, 09. When Once Again We Can Set Our Sails, 10. Skoll and Hati, 11. Wings of Eagles, 12. Into the Dark
Stopáž: 56:45
Vydavatelství: Metal Blade, Sony Music
Hodnocení: 80 %

Zdroj foto/obálka: https://www.amonamarth.com/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jiří Macoun: „Když kluka nebaví číst vymyšlené příběhy, třeba si rád přečte něco o kulometech.“

jiri macounNecelou hodinku po otevření bran veletrhu Svět knihy 2012  jsem náhodou nahlédla, z čiré zvědavosti, do kupodivu už zaplněného sálu ve stánku společnosti Albatros Media. Na první pohled a s velkým potěšením js...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Jakubiskovo živé stříbro imaginace

jakubisko Zive stribro 200Na konci dubna oslavil režisér Juraj Jakubisko, kdysi jeden z nejmladších aktérů československé nové vlny, pětasedmdesátiny. Česká televize k tomu nachystala sérii jeho filmů a sám Jakubisko<...

Divadlo

Báby - tak trochu jiné divadlo

baby perexAsymetrická scéna. Miniaturní bába. Operní duet. Trocha tělesné akrobacie a velký boj proti nesmyslnému režimu. To všechno v sobě ukrývá nová inscenace Báby Divadla Na zábradlí. Pesimistickými a snad až místy surreálnými texty bojoval Daniil Char...

Film

Tři tisíce na měsíc, exekuce, azyláky. Dokument o životě samoživitelek a samoživitele

Samozivy 200Samoživy. Takový název nese nový dokumentární film režisérky Olgy Sommerové, díky němuž máme možnost seznámit se s příběhy devíti žen, které vychovávají své děti samy, bez partnera a bez alimentů, a jednoho muže, jenž si osvojil čtyři děti, kte...