Opravdu praktický turistický průvodce (tentokrát po Izraeli)

Opravdu praktický turistický průvodce (tentokrát po Izraeli)

Tisk

Izrael perexPlánujete cestu do Izraele…? V tom případě by pro vás mohlo být příjemnou novinkou, že nakladatelství Jota právě připravilo druhé, aktualizované vydání průvodce zaměřeného na tuto oblast. V dnešní době papírovou publikaci takového formátu možná nedocení úplně každý (neboť „internet to jistí“), nicméně jste-li typem turisty-vzdělance, který má rád veškeré podklady pěkně naservírované v kompaktním knižním zpracování, určitě tomuto průvodci ze série „Bradt“ věnujte alespoň letmý pohled.

Je to totiž příručka především praktická. Najdeme v ní (relativně dosti podrobné) informace o ubytování, dopravě, poštách v okolí, nákupních zónách, cenách, bezplatných wifi, restauracích nebo kupříkladu o zdravotních rizicích, jimž je třeba předcházet. Kromě toho publikace nabízí nemalé množství tipů na to co, kdy a kde dělat. Znáte ten pocit… Docestujete na místo své kýžené dovolené, prohlédnete si ústřední památky a nadchází čas rozptýlit se něčím „jiným“. Potápěním. Sportem. Kávičkou v místním podniku. Ale protože teď honem rychle nevíte, jaké máte možnosti, běháte po informačních centrech a zuřivě se sháníte po vhodných prospektech. V angličtině. A právě toho by vás mohla tato kniha do jisté míry ušetřit – jako zdroj inspirace v tomhle ohledu totiž poslouží opravdu výborně. Co třeba Biblická zoologická zahrada…? Navíc se jedná o průběžně aktualizovanou záležitost, čili pravděpodobnost, že zamíříte do zkrachovalého baru, je vcelku minimální.

Mimo to, že se dále poměrně čtivou formou seznámíte s izraelskými reáliemi (s historií, geografií, náboženstvím, politikou, přírodou, základními hebrejskými / arabskými frázemi….), dostanou se k vám také dosti užitečné rady ohledně etikety. Například se dozvíte, že je krajně neslušné mířit na někoho chodidlem. Nebo že v tričku s krátkým rukávem či v sukni nejspíše nebudete vpuštěni do posvátných míst, a je tudíž třeba oblékat se tzv. střízlivě. Informace tohoto typu jsou pro cestu kamkoli nadmíru přínosné. A pokud se ptáte, zdali jde v tomto případě o důvěryhodný zdroj, řekla bych k tomu asi tolik – autorka knihy, Samatha Wilsonová, Izrael podle všeho nejen aktivně procestovala, ale také zde strávila několik let svého života. Nejedná se tedy o publikaci, kterou by „spíchnul“ kolektiv autorů na základě Wikipedie (řečeno s nadsázkou), a osobně bych považovala postřehy o vnitřním fungování země za celkem spolehlivé.

Průvodce Izraelem řady „Bradt“ se nesnaží lákat čtenáře dechberoucími fotografiemi - vizuální zpracování je spíše střídmé a nevtíravé. Snad právě z těchto důvodů je to (navzdory velkému množství předkládaných informací) průvodce příjemně skladný. Tuto přednost bych ráda zdůraznila, neboť se v případě turistické příručky jedná o vlastnost zcela zásadní - naducanou bichli byste s sebou po Svaté zemi nejspíše vláčet nechtěli. Co ještě dodat? Snad už jen přání „derech tzlecha“, tedy „šťastnou cestu“!

 

Izrael obalka


Izrael / Israel: The Bradt Travel Guide

Autorka: Samantha Wilsonová
Překlad: Jan Sládek
Žánr: turistický průvodce
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2019
Počet stran: 400+12
ISBN: 978-80-7565-470-0

www.jota.cz/izrael-2


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Benjamin Kuras: Spisovatel musí umět pátrat a dávat věci do souvislostí!

kuras200Jeho knihy vynikají nesmírnou precizností a mohly by být učebnicí toho, jak má publicista pracovat s informacemi. A právě tomuto tématu jsem se s Benjaminem Kurasem věnovala a vyptala se ho na zákulisí takové práce. Jeho nová kniha Poslední naděje ci...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Philip Marlowe a jeho případ Vysoké okno

Vysoke okno ChandlerNakladatelství Mladá fronta přichází na knižní trh s nabídkou série klasických detektivních románů autora Raymonda Chandlera, v nichž hlavní hrdina, detektiv Philip Marlowe

Divadlo

Halloweenská noc patřila ve Zlíně premiéře hry Kráska z Leenane

kraska200Městské divadlo Zlín se rozhodlo právě na Halloweenský večer, 31. října, uvést tragikomedii irského autora Martina McDonagha Kráska z Leenane. Jak se povedlo převést tuto trýznivou hru, nabitou referencemi na nelehký život v zapadlém Irsku, na zlín...

Film

Jiskřivá dokumentární tvorba

CT perex 1Stejně jako podzimní listí, tak i letošní nabídka dokumentární tvorby bude na stanicích České televize hýřit barvami. Tvůrci přichystali téměř dvě desítky dokumentárních a publicistických projektů tykajících se přírody, historie či životního stylu, ...