Zjistěte u kávy Co je nového v hudbě

Zjistěte u kávy Co je nového v hudbě

Tisk

co je noveho v hudbe 200Kniha Co je nového v hudbě vyšla v nakladatelství Nová beseda v rámci edice Co je nového. Vyšlo jim už dvanáct titulů z různých oborů, kde nejnovějšími je filozofie, počítačové hry a právě hudba.

 

Autoři knih z této edice jsou renomovaní odborníci a akademici, ale všechny tituly jsou zároveň napsány tak, aby jim porozuměla i široká veřejnost, čtenáři z jiných oborů i laici. Zde je autorem hudební novinář Pavel Klusák, který do ní mohl použít články z jeho tvorby (Hospodářské noviny, Lidové noviny, Respekt a další), ale nakonec všechny příspěvky napsal znovu. Díky tomu je kniha aktuálnější a také k němu mám rázem větší respekt.

Kniha je velmi útlá – jako celek má 100 stran, ale samotné kapitoly tvoří ještě méně. To jí však neubírá na kráse, předložené informace jsou jak velmi zajímavé, tak čtivé. Začátek se zabývá změnami v hudbě, spojenými především s pirátstvím a digitalizací, následují texty o retrománii nebo hip hopu. Zmíněny jsou i trendy, a to nejenom hipsterství, ale také například zvuky skutečného světa, ticha nebo plunderfonie. Vše je minimálně k zamyšlení.

„Plundrofonie je Oswaldův výraz označující práci s rozeznatelným hudebním citátem – nikoli pokoutnou výpůjčku či plagiát, ale převzetí ve jménu nového díla, které však cituje existující (a často populární) nahrávku, tak jako výtvarná koláž přiznává své zdroje. Proč přišla silná vlna „plundrofoniků“ až s levnějším digitálem a rychlým internetem? Důvod je zřejmý, měli to snazší.“ (str. 54)

V závěru knihy nechybí seznam použité literatury nebo rejstřík, ale především mě potěšila kapitolka Co číst dál s doporučeními na další četbu. Celkově jsem obdivovala autorův rozhled a také jsem byla ráda, že se nenaplnila má obava, že mě nebude bavit číst o stylech, které neposlouchám. Ono to o nich vlastně ani moc není a autorův styl je čtivý, že to zkrátka nevadí. Určitě bych si od něho ráda přečetla i více, ale jako takový vhled je kniha bezva a naplňuje smysl její edice.

Pavel Klusák píše o hudbě od roku 1989, nejvíc toho napsal do přílohy Lidových novin „Orientace“ (2009 – 2016), dlouhodobě publikoval v titulech Rock & Pop, Respekt, HIS Voice, A2, Hospodářské noviny a dalších. Je dramaturgem hudebního programu MFDF Ji.hlava. Je autorem filmového dokumentu Hudba Zdeněk Liška (2017). Jeho pravidelné pořady vysílají stanice Českého rozhlasu Radio Wave a Vltava. Pořádal festival Babel Prague, produkoval několik alb (mj. For Semafor), napsal knižní rozhovor Drtivé jistoty JB (2018), zkouší různé věci.

co je noveho v hudbe

Co je nového v hudbě
Autor: Pavel Klusák
Žánr: populárně naučná
Nakladatelství: Nová beseda
Rok vydání: 2018
Počet stran: 100
Hodnocení: 90 %

https://www.novabeseda.cz/book/co-je-noveho-v-hudbe


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mandrage: „Někteří tomu říkají komerce, já to nazývám propagace“

altSkupina Mandrage válcuje rádia s hity Šrouby a matice či Hledá se žena a sami jsou zatím válcováni fanoušky. Jejich Anděl za nejlepší hudební skupinu je používán jako činka a nepochybně jsou skvělá banda. Ostatn...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Já to měl první!

Já to měl první!

Jste na rodičovské dovolené a občas odpočítáváte hodiny do spánku vašich neposedných dětí? A když konečně usnou, prohlížíte si stejně v mobilu jejich fotky z uplynulého dne? A taky máte občas pocit, že jste ten n...

Divadlo

Pohled z mostu: Mimořádné lidské drama o spalující vášni

Pohled z mostu200Arthur Miller je jistě vedle Eugena O’Neilla, Tennesseeho Williamse a Edwarda Albeeho vrcholným americkým dramatikem 20. století – a jedním z mála nesporných moderních dramatických klasiků. Z jeho významných her už diváci Městského d...

Film

Kult hákového kříže: herecký koncert Edwarda Nortona

kult hakoveho krize dvdFilm Kult hákového kříže (1998) je velmi dlouhý a plný rozporuplných osudů. Už od svého vzniku je označován jako nejlepší svého druhu. Ukazují se v něm stále aktuální nejniternější příčiny všech problémů...