Po zámcích v Bavorsku plných exotiky - Linderhof

Po zámcích v Bavorsku plných exotiky - Linderhof

Tisk

linderhof200V Bavorsku najdete celkem čtyři zámky, které nechal postavit Ludvík II. Bavorský, aby se mohl opájet krásou a aby se schoval před světem. Jeho práce měla být vládnutí, ale on se raději věnoval umění a představoval si život v jeho oblíbeném středověku. Dneska nás povídání zavede k zámku Linderhof, který je ve srovnání se zámkem Neuschwanstein umírněnější - alespoň rozlohou.

 

 

Zámek byl postaven v roce 1878. V jeho vzhledu se odráží baroko a rokoko, které se uplatňuje v interiérovém vybavení. Barokní je především uspořádání zámku - symetricky zrcadlově umístěné pokoje. Vzhledem se měl podobat francouzskému zámku Versailles, architektem se stal Georg Dollmann. Pokud mám rozměry a symetrii pokojů trochu přiblížit k českému prostředí, řekla bych, že jsou velmi obdobné jako na zámku Jemniště.

V letošním roce probíhá rekonstrukce tamní jeskyně, takže výhled na hory zastiňují jeřáby. Jeskyně v sobě skrývá umělé jezírko a loďku ve tvaru labutě (jak jinak), ve které se Ludvík projížděl. Traduje se, že v jezírku byli zaměstnanci, kteří vytvářeli rukama umělé vlnky, aby byl dojem jezírka co nejvíc autentický.

linderhof 1

Největším pokojem v zámku je králova ložnice, která je provedena především v modré barvě a hojně zdobená zlatou - textilní tapety jsou zlatem dokonce vyšívané. Dalším důležitým pokojem byla i jídelna, ve které si nechal král zabudovat vyjížděcí stůl - to znamená, že o patro níže bylo jídlo připraveno a stůl naaranžován a zcela připravený vyjel nahoru, kde už čekali stolovníci.

Nejhonosnějším pokojem je určitě Zrcadlová síň zaplavená ve zlatě a zrcadla na stěnách opticky pokoj zvětšují. Najdete zde i zřejmě nejdražší kousek z interiéru - svícen ze slonoviny, který je opravdu působivý, především svou jemností a zároveň vrstevnatostí.

linderhof 2


 
V areálu zámku při procházce můžete také navštívit například Maorský stánek, Marocký pavilon nebo Hundingskou chýši. Oblíbená turisty je fontána v blízkosti vstupu do zámku a okolní zahrada, která zve k příjemnému odpočinku a kochání se okolními horami.

Po návštěvě Linderhofu by vás asi nenapadlo, že stejně jako Neuschwanstein ho nechal postavit Ludvík II. Bavorský. Tentokrát není ukrytý v horách, ale rozlehlé zelené ploše, středověk je mu na hony vzdálený. Exotické prvky jsou patrné ve stavbách kolem zámku. Někdy vás z té zlaté barvy a keramických rokokových ozdob může přecházet zrak, ale stejně stojí zámek alespoň za jednu vaši návštěvu.

linderhof 4

Uvnitř zámku se nesmí fotit, to zůstává stejné. Stejně jako to, že skupinky vychází každých pět minut a tak není čas příliš v jednotlivých místnostech rozjímat, neboť za dveřmi už čekají další. Opět budete mít k dispozici audio průvodce v češtině. Na konci prohlídky můžete navštívit malou zámeckou prodejnu.

linderhof 3

O zámku Neuschwanstein: http://kultura21.cz/component/content/article/73-cestovani/18606-bavorsko-zamek-neuschwanstein


Foto: autorka


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Martin Pošta: Nejsou pro mne důležité výsledky, ale cesta k nim

martin posta 200Zpěváka Martina Poštu můžete znát nejen z řady muzikálů, ale také například z kapely Laura a její tygři. O tom, které role ho nejvíce baví a jak se dostal z jeviště k profesionálnímu koučování, se doč...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Zákony jsou černé a bílé. Životy žen mají tisíce odstínů šedi

zablesk zivota perexPro policejního vyjednavače Hugha McElroye to měl být den jako každý jiný. Ano, měl narozeniny, ale ty stejně nikdy neslavil… Plánoval se tedy věnovat jenom rutinní policejní práci, a pak si užít klidný večer. Jeho plány však ...

Divadlo

Shakespeare v Mahenově divadle NdB
necozaneco perJe to skutečně záhada. Velký dramatik Shakespeare napsal spoustu nejlepší divadelních her, jaké kdy se objevily a taky několik velmi špatných her. Jako by v Shakespearovi byli dva autoři. Nebo že by Shakespeare, onen herec co utekl ke k...

Film

FLIM – festival tibetských filmů a filmů o Tibetu

alt18. – 20. dubna proběhne v pražském kině Aero již 6. ročník festivalu FLIMFestivalu tibetských filmů a filmů o Tibetu. Letošní ročník oproti předchozím nabídne pohled na tibetskou kulturu zprostředkovaný převážně...